Европейската комисия иска нови договори за "Южен поток" | webcafe.bg
newscafe

Европейската комисия иска нови договори за "Южен поток"

Webcafe.bg
05.12.2013, 10:31 (обновена 05.12.2013, 15:20)
Европейска комисия

Брюксел очаква да минат години, докато "Южен поток" бъде съобразен с европейските правила

Договорите за руския газопровод "Южен поток" не отговорят на европейските правила и трябва да бъдат преразгледани, обяви Европейската комисия. Брюксел - остро и директно - е предупредил, че в този си вид тръбопроводът няма как да функционира на територията на ЕС.

Става дума за двустранните споразумения за изграждане на тръбата, подписани между Русия и България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия, съобщи ЕurActive.

Клаус-Дитер Борхард, директор по енергийните пазари в ЕК, съобщи в европарламента, че нито едно от споразуменията не отговоря на европейското законодателство и договорите на енергийната общност на съюза. Той обясни, че при провал на предоговарянето, всички тези държави ще трябва да денонсират споразуменията си с Русия.

"Междуправителствените споразумения не могат да са основа за изграждането и експлоатацията на "Южен поток". Ако страните не започнат предоговаряне, ЕК има начините и средствата да ги задължи да го направят", заяви Борхард.

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер пък е изпратил писмо на руския енергиен министър Александър Новак, в което го призовава да разгледа позитивно възможността за преразглеждане на сделките със засегнатите страни.

В края на октомври премиерът Пламен Орешарски и шефът на руския монополист "Газпром" Алексей Милер наблюдаваха първата заварка на българския участък от тръбата. Тогава се разбра, че до края на годината започва и строителството на сръбската част от "Южен поток".

Все още не е ясно дали ще бъде разрешен достъп до тръбата на трети страни, каквито са изричните изисквания на Третия енергиен пакет на ЕС. Освен това, съобщението на ЕК по отношение на ключовия за Москва геостратегически проект идва в момент на обтегнати отношения зарази кризата в Украйна.

ЕК напомни, че "Газпром" е едновременно производител и доставчик на природен газ - и не отговаря на изискванията на Третия енергиен пакет, че тези дейности трябва да са разделени. Ето защо монополистът не може едновременно да притежава транспортираната суровина и капацитета на мрежата.

Също така не е ясно как ще се пуснат трети страни до тръбата, така че да няма дискриминирани. Брюксел припомня и друг важен пропуск - конкретизиране на тарифите.

Борхард коментира, че дори предоговарянето на споразуменията да е успешно, приспособяването на проекта към европейските изисквания ще отнеме време. "Не месеци, вероятно две години преди да постигнем това", каза той.

Наскоро Българският енергиен холдинг прекрати процедурата за проектант и строител на тръбата.

Oще: газ  газопровод  газпром  гюнтер йотингер  европейска комисия  ес  клаус-дитер борхард  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 05.12.201311:44

Мааму стара, гадния Европейски съюз пак поряза апетитите на националните политици.
   

оценка

+3 -0

Най-коментирани