Българите харесват Меркел повече от правителството си | webcafe.bg
newscafe

Харесваме Меркел повече от ГЕРБ

Webcafe.bg, по БГНЕС
12.09.2012, 19:43 (обновена 12.09.2012, 20:26)
Сянка на българин

Повечето българи одобряват как ЕС се справя с икономическата криза, но не начина, по който го прави правителството им

В България се отчита най-позитивното (88%) отношение към Германия и второто в Европа (66%) най-високо одобрение за начина, по който канцлерът Ангела Меркел се справя с икономическата криза. В същото време близо три четвърти - 72% от българите - не одобряват икономическата политика на правителството.

Данните са от изследването "Трансатлантически тенденции" на авторитетната германска неправителствена организация "Джърман Маршал Фонд". То се провежда за 11-ти път между 2 и 27 юни 2012 г. сред жителите на 15 държави от Европа, включително Русия и Турция.

Най-много неодобрение на икономическата политика на управляващите са показали испанците - 73% неодобрение, а румънците се нареждат трети с 71 на сто.

Унижените и оскърбените

89% от българите са се чувствали най-тежко засегнати от европейската икономическа криза през 2011-а, което представлява ръст от 5% спрямо 2010-а. Тогава по-недоволни са били единствено румънците.

Само 6% от българите смятат, че икономическата система е справедлива, а повечето (86%) - че малцина се облагодетелстват. По този показател сме наравно със Словакия и много се различаваме от Швеция, Холандия и САЩ, където близо една трета намират разпределението на благата за справедливо.

Броят на българските граждани, които се чувстват тежко засегнати от финансовата криза, остава стабилен и много висок, посочват авторите на проучването. Според 53% членството в ЕС не е повлияло положително върху икономиката на страната. 45% смятат още, че въвеждането на еврото ще им се отрази лошо.

Бихме гласували за демократа Обама на 6 ноември

63% от българското общество одобрява мерките на ЕС за справяне с кризата.  В България и Румъния положителното отношение към Евросъюза е съответно 88% и 84%. Българите гледат най-положително на Германия (88%) и Гърция (53%).

Въпреки че остава положителен, рейтингът на американския президент Барак Обама в България се понижил с 21 пункта за последните три години и вече е 51%. Ако можеха да гласуват, 40% от българите биха подкрепили Обама на 6 ноември. Това ни нарежда в една група с държави като  Словакия (55%), Полша (49%), Турция (42%) и Русия (26%), докато в Западна Европа одобрението е по-високо - в рамките на 67-81%.

Много харесваме Русия и Израел

Проучването показва и отношението ни към Китай, Русия и Близкия Изток. 65% от нашите сънародници не изпитват тревога от военната мощ на Китай, а гледат на азиатската страна като възможност. Средно в 12-те анкетирани от ЕС обаче доминира представата за заплаха (45% срещу 42%), а в страни като Испания, Португалия, САЩ и Франция повече от половината се страхуват от икономическата мощ на Пекин.

Въпреки спадът в положителното отношение към Русия, то все още е най-високо сред изследваните държави. Намаляло е от 88% през 2011 г. на 78% днес. След българите най-много на Москва симпатизират гражданите на Словакия (64%).

47% от българите имат положително мнение за Израел, което е най-високото от всички изследвани държави.

Швеция и България са единствените страни, в които преобладаващата част от населението одобрява интервенцията в Ирак, съответно 56% и 55% Освен това мнозинството в същи тези две страни подкрепя и военната намеса в Афганистан, съответно 62% и 56%.

Единствените страни в Европа, споделящи положително мнение за Русия, са Словакия /64%/ и България /78%/, което е с 10% спад спрямо 2011 г.

Oще: ангела меркел  блага  българи  българия  джърман маршал фонд  ес  криза  политика  правителство  проучване 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 13.09.201212:18

Харесваме Меркел повече от ГЕРБ
------------------

не е верно.. аресваме си десното крило на БКП във всека форма muhihihihi
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани