Представители на ромски организации и на Българския хелзински комитет протестират днес пред френското посолство в София | webcafe.bg
newscafe

Ромски протест пред френското посолство у нас

Webcafe.bg
18.09.2010, 13:07 (обновена 18.09.2010, 16:15)
роми

Снимка: © БГНЕС

Франция трябва да отправи в близките дни писмено обяснение до еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг за съдържанието на документа и политиката си спрямо ромите.

Представители на ромски организации и на Българския хелзински комитет протестираха днес пред френското посолство в София с плакати с надписи: "Не на Шенген за малцинствата", "Стоп на дискриминацията", "Европа не мисли като Франция".

Френското правителство незабавно да поднесе извиненията си на изгонените роми. Това е едно от исканията в петицията, която около 150 български роми внесоха в посолството. В нея се настоява и правителството на Франция тържествено да обещае, че в бъдеще "ще се въздържа от всякакви актове на дискриминация, насочена към ромите от България и Румъния.

Другото искане в адресираната до френския президент Никола Саркози, чрез посланика на Франция у нас Етиен дьо Понсен петиция е "Франция незабавно да прекрати практиката на изгонване на граждани на ЕС, избирани да бъдат експулсирани, поради етническата си принадлежност....".

Документът обаче не бе приет лично от посланика на Франция, тъй като той напусна сградата на посолството около 30 минути преди часа на обявения протест ." Петицията беше приета от дипломат в посолството, който обеща да го предаде на френския президент", каза Румян Русинов от Център за публични политики и застъпничество, който внесе текста.

Български роми ще подадат жалба в Европейския съд срещу експулсирането им от Франция, обяви по-рано пред БНР Донка Панайотова - председател на Сдружението "Организация ДРОМ" Видин. Тя допълни, че сдружението възнамерява да сезира и други държави като Испания и Италия, в които също има намерения да се случват такива неща.

Министърът на външните работи Николай Младенов заяви, че България не е установила нарушения на европейските разпоредби при връщането на роми от други държави-членки на ЕС. "Нашите консули са винаги там, проверяват на място всичко. И нямаме основание да смятаме, че до момента има направени някакви нарушения на законодателството.", каза пред БНР Младенов. Той допълни, че европейското законодателство изисква след третия месец да можеш да докажеш, че имаш средства, с които да живееш: "Ако нямаш къде да живееш, нямаш осигуровки, това е основание страната да поиска ти да си тръгнеш."

Според министър Младенов, връщането на роми от Франция има юридически основания. Той не смята, че в случая Париж проявява тенденциозно отношение към България.

Едно от нещата, които със сигурност се случват във Франция, е расизъм и расистко говорене, заяви по БНР директорът на представителството на правозащитната организация "Амнести Интернешънъл" към Европейския съюз в Брюксел Никълъс Бигър.

"Свидетели сме на подстрекателски изказвания и на целенасочен подход към определен етнос и това е в противоречие и с международното право в областта на правата на човека, и с Европейската харта за основните права", каза Бигър.В Европейската харта за основните права има раздел, който забранява расовата дискриминация, уточни той. "С разкритото циркулярно писмо на френското правителство, което ясно казва, че конкретно ромите трябва да са обект на действията, които се предприемат, беше доказано, че френското правителство лъже, когато дава уверения, че разрушава нелегални лагери, независимо какви са те. Тук е и нарушението на европейското и международно законодателство, не може да има целенасочен подход към цяла група хора заради тяхната етническа принадлежност", смята Бигър.

Междувременно френските асоциации Лига за правата човека и Група за информация и подкрепа на имигрантите са подали жалба в съда срещу вътрешния министър на Франция Брис Ортфьо за расова дискриминация и незачитане на личната свобода. Жалбата е именно във връзка с наредбата от 5 август до префектите на Франция да премахнат с приоритет незаконните лагери на ромите. Документът бе отменен в последствие и заменен с друг текст.

Франция трябва да отправи в близките дни писмено обяснение до еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг за съдържанието на документа и политиката си спрямо ромите. Вчера еврокомисарят отново предупреди за наказателна процедура срещу страната заради специфичното отношение към ромите, основано на етнически критерии.

Според проучване, публикувано днес във вестник "Паризиен" 56% от французите смятат, че ЕК е в правото си да критикува и санкционира Франция. Друго изследване дава обратен резултат - симпатизантите на десницата са резервирани към намесата на Брюксел.

Oще: европейски съюз  протест  роми  франция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.08.2010, 01:03

1 Radoslav Nenchovski | 18.09.201018:40

Тия мангали започват да наглеят все повече и повече. Сега пък и извинения трябвало да им поднасят. Единственото, което заслужават да им се поднесе един голям и дебел в устата...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани