Половин Египет одобри новата конституция | webcafe.bg
newscafe

Половин Египет одобри новата конституция

Webcafe.bg, по Reuters
17.12.2012, 12:51 (обновена 17.12.2012, 13:23)
Египет гласува за новата конституция

Снимка: © Getty Images

Дълги опашки пред урните съпътстваха референдума

Египетският президент Мохамед Морси спечели първоначална народна подкрепа за новата конституция, която ще въведе законите на шериата в страната и ще ограничи до два мандатите на държавния глава. Предвижда се още граждански контрол над армията. В проекта е записано, че принципите на християнството и юдаизма ще бъдат водещи в личните и религиозни дела на християните и юдеите.

Опозицията твърди, че документът ще ислямизира страната и ще запрати в ъгъла правата на малцинствата.

Приемането на основен закон е ключово за прехода в Египет, започнал преди година и половина с падането на Хосни Мубарак и режима му. Това ще отвори вратите за парламентарни избори, с които пък са свързани надеждите за икономически реформи и борба с кризата.

Броенето на гласовете приключи с крехък аванс за ислямистите от „Мюсюлманско братство" и предложената от тях конституция. Първоначално и опозиция, и управляващи твърдяха, че са спечелили.

56.5% от участвалите в първата част на народното допитване или около 51 милиона души гласуваха „За". Крехкият аванс може да бъде стопен в края на седмицата.

Първата част от референдума се проведе в Кайро, Александрия и още осем провинции. Останалата част от ще гласуват в края на седмицата.

Минималният комфорт на Морси отразява дълбокото разделение, което цари между египтяните.За мнозина президентът олицетворява ислямизацията на Египет. По-рано Морси си позволи да издаде извънреден декрет с временно действие, по силата на който никой няма право да оспорва решенията му. Това предизвика масови протести, а Върховният съд обяви, че ще бойкотира референдума за новата конституция.

В крайна сметка Морси отмени декрета, а част от съдиите се съгласиха да съблюдават законността на народното допитване.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.