И предприемачи, и работници против скок на минималната заплата | webcafe.bg
newscafe

И предприемачи, и работници против скок на минималната заплата

Webcafe.bg
25.04.2011, 12:59 (обновена 25.04.2011, 13:12)
рим, работник

Снимка: © Getty Images

Заплахата от уволнения кара и повече от половината от работниците, включили се в анкетата, да се обвят против искането на синдикатите за скок на минималното заплащане

Близо 85% от предприемачите, участвали в проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), са против увеличение на минималната работна заплата или го обвързват със съкращения. Заплахата от уволнения кара и повече от половината от работниците, включили се в анкетата, да се обвят против искането на синдикатите за скок на минималното заплащане.

Предложението на профсъюзите е най-малката заплатата да се увеличи от 240 лв. на 270 лв. Според някои бизнесмени това може да доведе фирмите им до фалит, тъй като вече са свели персонала до минимума, който позволява на компанията да работи. Други са обявили, че може да оставят част от служителите си на половин работен ден.

Само около 16 % от работодателите, членове на БТПП, са декларирали, че дружествата им няма да бъдат засегнати от скок на минималната работна заплата. От отговорите им става ясно, че във фирмите им няма служители, които получават най-малкото гарантирано възнаграждение.

Повечето предприемачи се обединяват около позицията, че увеличение на заплатите може да има само след подобряване на икономическите показатели в конкретната фирма и то не трябва да е пропорционално за всички служители, а в зависимост от приноса на всеки.

По темата "увеличение на калпак" работниците и собствениците на фирми се разминават

Близо 90 % от бизнесмените са против и заявяват, че ще увеличат възнагражденията само след атестация, а над 80% от служителите казват, че при скок на минималната заплата ще поискат и тяхната да нарасне. Според председателя на БТПП Цветан Симеонов това разминаване показва, че административното увеличение на минималната работна залата ще доведе до сериозно обществено напрежение.

Ефектът за икономиката от евентуален ръст на най-малкото възнаграждение ще е по-скоро отрицателен, е масовото мнение на предприемачите. Близо 40 % прогнозират увеличаване на безработицата, а над 53% са уверени, че резултатът ще е пренасочване на част от фирмите към сивата икономика.

Една трета от бизнесмените посочват, че държавата, която е най-големият работодател, също ще трябва да увеличи разходите си. Според всеки четвърти анкетиран може да се увеличат приходите във фондовете са социално осигуряване.

Oще: минимална заплата  предприемачи  работници  синдикати  съкращения 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.06.2011, 22:46

29 KKK_20 | 05.06.201123:12

Този популистки ход облагодетелства:

1. Цигани- социалните плащания са функция на МРЗ

2. Държавни служители- заплати, премии и всякакви благинки са функция на МРЗ

3. Пенсионери- и пенсията е функция на МРЗ

Сметката се плаща от бизнеса и разбира се от всички данъкоплатци.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2011, 15:52

28 Бойко Стефанов | 29.04.201110:32

Колкото до размера и статуса на МРЗ, продължете нататък по определенията за икономика, за да стигнете до съвременността и да разберете с точност, не от мен, а от световната уикипедия, какво съдържа като абстракция и обменна стойност МРЗ, за какво служи и какво я определя.

Аз само ви показах и подсказах възможностите за ориентация в действителната икономическа обстановка в света и в България, за да може всеки от вас да открие своята информация и да състави свои изводи за обекта на това важно, жизненоважно за България разискване.

С уважение, Б. Стефанов.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2011, 15:52

27 Бойко Стефанов | 29.04.201110:32

„Свободната търговия“, това са разбрали до сега ТИМ от световната история, наука, живот, култура, образование. Хората са доста напредничави по отношение да предприемача Николай Дренчев, защото той е умствено икономически в 35 пр НЕ в Икономическата доктрина на Аристотел, докато тъй наречената икономическа групировка в България ТИМ се намира в съзнанието си в 1790-та (вярно, само десет години преди първия ден на 19-ти век) година, идентифицираща се икономическата доктрина на Адам Смит. Нищо, че от онова време насам, в кратки срокове са развити още над 100 типа икономики, коя от коя по-подходящи за определени региони, геополитически географии и културологични типологии.

В заключени:
Целият ресурс на държавата, се намира нарочно, насила, чрез измама, във възможно най-неподходящи ръце, при опропастители, безстопанствени хитреци лентяи, бандити, егоцетрици без поглед встрани. Не няма шанс, а няма шанс да има шанс от това статукво да се развие ИКОНОМИКА в смисъла на сегашни, днешни, съвременни принципи на стопанисване на държавно и национално стопанство в смисъла на глобалния свят и неговото развитие.

Тук е дупката, ямата на безстопанствеността и България става доста досаден а вече и панически проблем за плановете на световните лидери за развитие на света. Няма смисъл да напомням, че има Г7, Г8, Г20. Няма изтървани възможности за концепции на съвремието. България е черна яма на развитието. Не да е друга алтернатива, нещо по, нещо друго, нещо интересно и ново, а е една септична яма на развитието, защото теориите, от които се управлява нейната икономика не са креативни добавления към световната икономическа теория и практика, а са чисто и просто невежествено цитиране и тълкуване на архаични, максимум отминали и загинали отдавна на практика бандито-икономически доктрини. Няма съмнение, че този провал е смърт за своите инициатори. Няма съмнение, че те искат да не отмрат сами, а да завлекат със себе си цялата държава, за да оправдаят миналото си съществуване.

Но пак ще направя аналогията с парното. Далеч не всички българи имат намерението да умрат заедно с умирането на бандитизма и безстопанствеността. Някои много от хората имат съвсем закономерен инстинкт към самосъхранение и никак не са съпричастни на героическото изпращяване на отживялото времето си мутренско движение и произлязлото от него недействително предприемачество, фалшив продукт на фалшива същност, на изопачена реалност.

Хората не желаят да умират с фараоните. И когато живеят заедно, на нас всички ни е необходима, тя е единственото което ни свързва в общ живот, ИКОНОМИКА, не измама, а ИКОНОМИКА.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2011, 15:52

26 Бойко Стефанов | 29.04.201110:31

Не е единствен Николай Банев. Той е само едно човече от една доста мощна плеяда мутри, безстопанствени типове, които от готовата парА и изрядни бази направиха купища помийни ями и празни каси.

Къде се намира българският предприемач, тъй наречен, който нагло продължава да си вярва, че представлява изобщо нещо в този живот и в живота на държавата. В една от страниците от уикипедия, които ви дадох да прочетете определения за Икономика има следното определение:
„В древността, икономиката се е основавала почти изцяло на земеделието с цел прехрана. Повечето хора са обменяли стоки с близките им. Думата икономика се появява в Древна Гърция, при обмяната на роби между свободните граждани. В икономическите въпроси бил недостига. Аристотел е първият, който прави разлика между обменна стойност и полезна стойност на дадена стока (в съчинението му „Политика“, Книга I).“.
Тук присъстващият с коментари Николай Дренчев, който не посочвам като име и лице, а като пример на коментари, убедено коментиране по повод тази важна икономическа тема. Той като личност и убеждение, отново повтарям че не го соча с пръст, а само ползвам думите като пример за убеждение, за икономическа ориентация, според мен се намира точно при Аристотел в древността, около 350 години преди Христа, в най-добрия случай. Коментарите на съответния предприемач говорят сами за себе си, че той се изживява като „свободен гражданин“ по определението от Аристотел, който търгува роби на базата на разликата между „обменната стойност“ и „полезната стойност“, пак според определенията на Аристотел. Човекът обявява убедено, че за него трудът е стока като всяка стока и за него се прави пазарлък и се плаща колкото стане пазарлъкът.

Да видим къде се намират едни доста по самовлюбени в кавички и суетни предприемачи, групировката ТИМ. Тяхна е основната мляскана в България „идея“, че заплатата е производна на производителността на труда. Не че си вярват като го казват, но това им е обосновката за да ползват робски труд и да възсядат цялата държава да им слугува. Въпросът е в аргумента, защото точно той показва умственото ниво на изтъкващия този аргумент. Значи заплатата е производна на производителността на труда.
Нека видим индустриалната революция и Адам Смит.
„Развитието на науката и техниката направило възможна индустриалната революция. Първият икономист в съвременния смисъл на думата бил Адам Смит (1723-1790). Той изказал хипотезата, че поддържането на свободна търговия е личен интерес на всеки човек, което се превърнало в антропологичната основа на икономиката. Много хора емигрирали от Европа в Америка в търсене на икономическа свобода. По същото време, в Европа, меркантилизмът (протекционизмът) започнали да отстъпват на свободния капитализъм, което довело до икономически растеж. Откритията в науката и тяхното приложение в техниката позволили масовото производство на стоки и разделянето на труда, които дали основа на индустриалната революция.“.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2011, 15:52

25 Бойко Стефанов | 29.04.201110:31

плащане на сметките. Производителят е в капан, в собствения си капан. Повече хора изключват системата му от себе си, повече хора се включват гратис към неговата система и реалният клиент, който изцяло трябва да поеме тежестта на агонията е ударен с един топлофикационен чук право по челото, че цената непременно, неизбежно, жизнено-неизбежно трябва да се вдигне, за да може системата не да функционира, ами просто да оживее.

Вълкът, в собствената си вълча яма. Поставящият капана сам влиза в капана си.

Така. Сега да видим, кой е поставил капан на цялата държава? Вероятно поне половината знаят историята на създаване на мутренското движение в България и източване на целия БВП от държавата към части ръце. Участниците в това са доказвани нееднократно и се наричат ВКР (вътрешно контраразузнаване) и ДС (държавна сигурност). По повод запалването на архива с документи на Партийния дом в София през лятото на 1990, има съвсем компетентно изработен документален филм, който БНТ излъчи по повод годишнина от събитието миналата – 2010 година. Участниците са ясни, те са във филма. Покойният Луканов, непокойният Александър Лилов, генерал Семерджиев, който конкретно говори пред камерата и микрофона, че в онзи момент Политбюро на ЦК на БКП са били паникосани, в ужас са били и са го обсъждали, че ако паднат от власт, демократичните хора на България ще ги убият. Тази паника върви в развитие вече 20 години и тя е, която прави икономиката на България такава, каквато е.

Ужасените от мрачните си лични кошмари (никой не ги гони, а те бягат. Каква съвест, какво чудо), селяндурите, те са селяндури, биографиите им ги има в интернет, от политбюро на ЦК на БКП създадоха с подставената ръка на Желю Желев, който освободи тежките криминални от затворите, мутренското движение на България, за да всеят терор и да парират всяка способност за създаване на ИКОНОМИКА. Чрез базите на ТНТМ и Младежките домове, както и читалищата и детските градини и началните училища в страната, ОФ клубовете и партийните първични организационни клубове, всички те държавна собственост, Политбюро иззе от държавата нейната собственост, ограби населението на България и раздаде тези бази и парите, калкулирани за тяхната поддръжка и действие в ръцете на проверени и доверени комсомолски деятели. Известно име в този аспект е Николай Банев, един парекселанз безстопанствен тип, хаймана от втора класа, глупак от първа величина. Партията му наръга цял комбинат в ръцете, а той готовата база с работници, които знаят какво правят и с пари за възпроизводство и търговски обекти, дефакто не по малко от поне милиард и половина, за 20 години вместо да направи Индустрия Банев и да прослави себе си и държавата заедно със себе си по света, той вече няколко пъти стига до фалит. Това е то Икономиката на селяндура. Стопанисването на държавно имущество не е да си прахосмучеш седалките на колата и да седиш по халат на верандата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2011, 15:52

24 Бойко Стефанов | 29.04.201110:30

Да вървя по същество.
Ясно от медиите с години е, че в Топлофикация има присвояване на една спорна сума, която е не повече от 30 и не по-малко от 10 милиона лева.
Също от медиите е известно, всеизвестно е, а не просто известно, че сумите за плащане на парно още от времето на аферата са абсурдно високи и безразборно избирателни, като някои от платците на топла вода и парно в София и в цяла България са вече клошари, безпризорни хора и семейства именно поради абсурдността на техните сметки за топло – пример, за да не е голословно, по 1000 хиляда и повече лева. Без елкалкулатор може да се изчисли, че пуснато до откат кранче на парната инсталация в един апартамент, няма как да изразходи такъв обем вода и пара, който да направи сумата от хиляда лева. Значи става дума за едро недоразумение в системата, което тъй като е систематично и по него има и дело в съда, няма как да е недоразумение, а е чисто и просто престъпление. Това престъпление по българското законодателство се нарича Измама. И е измама на стотици хиляди хора в България, част от които вече, поради точно тази измама са извън КОЕ?, извън Икономиката на държавата, те вече не са платци на услуги и стоки.

Това е статистическият и статичен резултат от факта, който не разглеждам като дело, а като всеизвестен факт.
Да видим динамическия резултат, резултатът който продължава да се развива вследствие на измамата.

Естествено далеч не всеки човек е склонен да става безпризорен или послушно да плаща недоказани и недоказуеми сметки за каквото и да е, в случая, за топло. Между другото, в търговския закон на РБългария изрично е описано, че търговец не може да продаде стока, продукт, услуга на клиент, който не е разбрал ясно на 100%, какво купува от търговеца. Което автоматически превръща вземането на пари за продукт с неясни качества в РЕКЕТ, а не в продажба. А рекетът дали се преследва от българския закон, да си кажа честно така и не съм ориентиран още. Мисля че не е записан в наказателния кодекс, но няма и да проверявам сега. Който иска да проверява. Аз говоря за друго. Кое е то?

То е простото и логично нежелание на клиента, българския безименен гражданин, да заплаща нещо, което не разбира. Така клиентът отива където и да е и отказва услугата, продукта, стоката, в случая Топлото. Перипетии много, но в края на краищата клиентът излиза извън тази система. А всяка система е икономика.

Още. Какво става с този производител, търговец? Той върви не напред в развитието си, а назад. В същия момент роднините на роднините на роднините му, впиват отточни пипала в неговата загиваща система по абсолютно същите причини както и други клиенти – невъзможност за
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2011, 15:52

23 Бойко Стефанов | 29.04.201110:30

А сега аз, Бойко Стефанов, ще представя пред вас личните си виждания за класифициране на българската Икономика от 20 години до днес и днес. И къде поставям аз лично участниците в нашата икономика, как те взаимодействат и какво се получава от това взаимодействие.

Аз не съм теоретик, не съм учен, както пееше Кирил Маричков: аз съм просто човек, даже прост човек. Затова ползвам само личната си способност за запомняне и анализиране на запомненото. И поради това, като искам да съм убедителен, не говоря с думи като Така се е случило, Някак си е станало така, Явленията са случайно закономерни, Те ще ви обяснят и други такива безпредметни в прекия смисъл на понятието нищонезначещи определения за каквото и да е.
Напротив даже, вземам един, два и никога повече от три примера от обществената действителност, в обозримо дори за тригодишните деца време, за да няма бягство на памет, тъй наречената услужлива амнезия. И факти, които са еднозначно ясни за всеки член на българското общество.
„Вальо „“Топлото““, заграждам в кавички, защото аз не съм му приятел на това име и лице, а ползвам прозвището, заглавието на общоизвестния факт.

Какво е фактът „В““Т““?, така ще пиша вальо топлото за да не заема постоянно място.
Името е известно с едно присвояване на 300 хиляди, 3 милиона или 30 милиона (не повече от това) български лева и една майка на този Стопански деятел, която вероятно стопанисва тези пари, но не се знае дали наистина ги стопанисва, дали всички парички и изобщо точно каква е ролята на майката в аферата „В““Т““.
Валентин Димитров е набеден като „В““Т““ като бивш Изпълнителен директор на Топлофикация. Между другото, жената с парите, майка му взела, че се споминала и сега няма кой да отговаря за едни милиони левове. Какъв късмет ли, майтап ли и аз не знам точно как да го формулирам, ето материала:
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/01/17/1026678_pochina_maikata_na_valyo_toploto_podsudima_za_prane_na/
Двама прилични човечеца, буквално незабележими и кротки с едни милиони, които обаче не са техни и то и съда даже така казва, че те нямат такива пари и всъщност за какво става въпрос, че чак години наред вървят медийни новини от първа величина в тази връзка. Изведнъж се оказва, че тихата лудост ни е влязла подкожно в неосъзнат от нас миг от живота ни и ние отдавна сме луди, но дори и не предполагаме. Странни работи. Някаква жена, Мургина излезе от системата НАП с едни пари 1 милиард лева и нещо отгоре, колкото на „В““Т““ цялата далавера е това смешно добавление. Братът на бившия министър на Икономиката от правителството на миналия мандат, цял мандат бил началник на Софийския централен затвор, човечецът, а Масларова има дворец, без преувеличение, в центъра на Виена и това е Икономика. Българска Национална Икономика. Тихата лудост на нацията.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2011, 15:52

22 Бойко Стефанов | 29.04.201110:29

И нека видим, какво е това ИКОНОМИКА.

Ето няколко определения, които всеки от вас е чувал някъде по някакъв икономически повод, но не е влагал унифицираното значение, което те имат като известни икономически теории. Въпреки унифицирани, обаче, те са в две направления, като и двете направления засягат работната сила и няма къде да отидат извън нея като единица мярка за всичко в икономиката. Но едното определение разглежда икономиката като менажиране на работната сила. А другото разглежда работната сила като консуматор на своето производство и следователно включва в Икономиката всички хора по света и всичко, което е тяхно стопанство, докато мениджмънската трактовка дори не може да определи, кой казва кой е този, който определя кой е миниджър и кое е ресурс на мениджмънта.

Ще рече, че Икономиката като стопанисване на стопанство има изрядна логика на самовъзпроизвеждане и включване на всеки нов елемент в обсега на цялото, с подобряващо се развитие.
Докато Икономиката като менажиране няма логика. На нея непременно и трябва някакъв отнякъде и от някого създаден вече ресурс, който самопровъзгласяващият се за мениджър да започне да менажира, докато следващият самопровъзгласил се не го измами, убие или превърне в безпризорен и така да го превърне в свой ресурс или направо да го елиминира от света на живота.

Има икономика, с Логика. И има абсурдна логика на нещо, което се опитва да бъде икономика.
Без значение. Всеки има своя преценка и може да прави свои изводи по вече ясни дефиниции за вече обособени обществени процеси, в случая процесите на Икономиката.

Ето и двете най-прости определения на български език от световната уикипедия:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0_%28%D0%BD%D0%B0%D1%83%D0%BA%D0%B0%29

http://www.google.bg/#hl=bg&source=hp&biw=1704&bih=953&q=%D0%98%D0%9A%D0%9E%D0%9D%D0%9E%D0%9C%D0%98%D0%9A%D0%90&btnG=Google+%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5&aq=f&aqi=&aql=&oq=&fp=7a0900c0b02007fd
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

21 Mile Manolov | 28.04.201116:17

Ибах това десно правителство... Ще си умори таргет-а ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

20 niemen | 28.04.201114:24

Бойко, пиши по-стегнато, за да мога да ти прочета мислите преди края на епохата.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани