Розово извинение от Паметника на Съветската армия | webcafe.bg
newscafe

Розово извинение от Паметника на Съветската армия

Webcafe.bg
21.08.2013, 10:59 (обновена 21.08.2013, 18:24)

1 от 10 снимки Назад Напред

Паметникът на Съветската армия боядисан в розово

Снимка: © Стоян Георгиев

Две години след "В крак с времето" паметникът на Съветската армия отново има какво да каже

Паметникът на Съветската армия в София осъмна с розов цвят и надпис на чешки език „Bulharsko se omlouva!!!". Или „България се извинява". Днес се навършват 45 г. от нахлуването на съветските войски в Чехословакия с участието на българска танкова бригада и 2000 военни.

Събитията остават в историята като „Пражката пролет". Москва потушава с кръв студентските вълнения и опитите на Александър Дубчек да създаде мечтания „социализъм в човешко лице". Формалният повод е обвинение срещу него, отправено от твърдолинейни комунисти в идеологическо отстъпление.

Единствено Румъния, като част от тогавашния Варшавски договор, не участва в операция „Дунай", проведена от над 300 000 съветски и „братски" военни.

Две години след акцията „В крак в времето" Паметникът на съветската армия отново има какво да каже. Авторите на розовата провокация за момента са неизвестни. Районът около паметника гъмжи от полицията и зяпачи.

МВР оглежда следите, освен това ще се проверят и записи от охранителни камери.

При предишното нощно боядисване на паметника, когато воините му приеха образи на масовата култура и капитализма, полицията не успя да открие творческия колектив Destructive Creations.

Войната и розовото по принцип нямат нищо общо, но чешкият художник Давид Черни избира този цвят, за да боядиса стар съветски танк в Прага.

Художникът твърди, че това е първата военна машина от съветската инвазия в чешката столица. По-късно творбата му става музеен експонат.

Черни е по-известен у нас покрай произведението си „Ентропа", която представи България като турска тоалетна.

Посланието

По-късно блогърът Асен Генов разпространи интервю с автор на розовата акация, който отрича да има общо с „В крак с времето".

„Не съм направил нищо лошо. Това не е криминално деяние, това е акт на извинение, макар и много закъснял. Това е единствения начин, по който в момента може да се привлече вниманието на обществото към бруталното погазване на свободата и истината в българското общество. Това е единственият начин да изкрещиш чувствата си и болката си", казва неизвестният творец.

Неговото послание, боядисано върху паметника, звучи така: „Вината не се поема с мезета, другари комунисти. Вината се поема с извинение. Свободата никога не може да бъде стъпкана. Дори и с танкове".

Oще: арт  давид черни  извинение  комунисти  паметник на съветската армия  пражка пролет  ссср  чехия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

15 Зелен Бетон | 23.08.201302:40

Извинението не е толкова съществено. То е просто един симпатичен жест, както каза и чешкият посланик. Да, беше полезно да се напомни датата на инвазията в Чехословакия: такива неща трябва да се напомнят, за да не се повтарят. Освен това именно подобни жестове правят повече за взаимната добронамереност между нациите, отколкото купища дипломатически любезности: четейки новината от София, милиони чехи и словаци са си помислили за България с добро – което е трудно постижимо с други средства.

Разбира се, ако извинението беше пропуснато, едва ли някой щеше да ни укори. Ясно е, че това не е въпрос от дневния ред на България в момента. Значението на арт-провокацията е по-скоро вътрешнополитическо: тя е напомняне за едно от престъпленията на предишния режим, чиито наследници в момента упорито са се окопали във властта – и в този смисъл е напълно в духа на започналите през юни протести. Посланието е: „Спомнете си какви сте ги вършили – и се махайте“.

Но най-приятното в събитието е, че паметникът с шмайзера започва устойчиво да се превръща в полигон за арт-публицистика в най-добрите традиции на графити културата.

А това е най-подходящият начин този паметник да престане да дразни, напомняйки за доскорошната ни тотална зависимост от Москва. Не е нужно неуместни паметници да се местят или събарят; те просто трябва да бъдат ЛИШЕНИ ОТ СИМВОЛНАТА СИ СТОЙНОСТ – като им бъде създадена друга, актуална такава. Затова седмокрилият ***** пред НДК не бива да се събаря, по-добре е да се помисли в какво да се превърне. И мавзолеят нямаше нужда да се взривява – щеше да е много по-добре да се направи, да речем, на дискотека. Дискотека „Мавзолея“... безценно ;)
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

14 Оня Дето Го Трият | 22.08.201320:01

С какъв цвят трябваше да е за да се хареса на извисения ти вкус?
И какво трябваше да пише?
Малко озлобено човече...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

13 abductor | 22.08.201316:47

Никога не съм претендирал за извинения и компенсации от Турция, както и никога не съм упълномощавал някакви некадърни педерасти да се извиняват с розов спрей от мое име върху някакъв паметник. Аре бегай да се шибаш с твоите приятелчета дето си падат по розовия цвят, спрейчетата знаете къде да си ги заврете. Дришльо.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

12 Оня Дето Го Трият | 22.08.201315:29

Абдукторчо

Извинението е ирония, нещо което ти никога няма да разбереш с твоето черно-бяло мозъче.
А защо след като нещо през 68-а е толкова отдавна, разни маргинали като тебе продължават да реват на Турция да ни се извинява и да ни плаща за някакво робство, което се е случило още по-отдавна?
На тоя въпрос отговор имаш ли?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

11 pixie | 22.08.201313:32

Извинението как да е. Трябва ли, не трябва ли е друг въпрос. Противно на Фандъкова смятам, че посланието е точно на мястото си. Всички да го видят. Разрази се и дискусия. Очевидно намесихме пак комунисти по стара бг традиция. Но това толкова противоречиво събитие има и хубава страна - накара всички да си припомнят едно историческо събитие от историята на 20 век не без бг участие, и предизвика тези, които не си спомнят и не са наясно какво точно се е случило, да проверят, който се интересува, де. Нещо като инициативата на Google да пуска наред с логото си годишнина от рождението на някой музикант или учен. Белким някой попрочете. Както днес например, отбелязваме годишнина от рождението на Клод Дебюси. Така че, който и да е изрисувал паметника, не го е направил напразно. А който иска, да чисти. За да има място за нова инсталация.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

10 abductor | 22.08.201310:36

Баси малоумника си, Оня. Някой дебил надраскал някакъв паметник с розов спрей и написал някаква тъпотия на чешки с шрифт, с който по стените обикновено пишат "Левски" или "Х@Й" и само защото това е паметника на съветската армия, всичките сини мажоретки дружно се насирате е гащите от радост и в хор започвате да врещите, че това било "арт". Малко ми е странно защо вие (и евреинът творец Давид Черни) припознавате точно розовия цвят като символ на свободата, и защо чувствате такова непреодолимо желание да се извинявате на някой, но аз, лично, не смятам, че дължа извинение на някой си за нещо, което се е случило през 68-ма, още по-малко пък някой малоумник с розов спрей да го прави от мое име.Айде у лево, платена мажоретко.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 29.12.2012, 10:07

9 Борката | 22.08.201309:34

Долна българска измет-представителен магазин...Колко пъти да се извиняваме?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

8 Оня Дето Го Трият | 21.08.201322:50

А кой да се извини на българите, че трябва да търпят дребни злобни човечета като Абдуктор например? Чуди се
Кажи бе умник такъв, кажи какво да направиме за тебе та да ти е угодно накрая?
Капитализма ли да унищожим, света ли да затрием, какво?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.11.2012, 16:43

7 Hrant Topuzyan | 21.08.201322:07

Младите социалисти пак са пропуснали да овардят паметника.Сега ще му спретнат една акция по почистването му.Един ленински съботник.На който ще отидат да трупат актив пред ръководството на Партията.И ще обясняват какви хулигани са тия дето са го боядисали.Между другото нямам никакви лоши чувства към Русия, руснаците и Червената армия в частност.И вярвам тава важи и за огромната част от хората които ще харесат поредния изблик на творческа находчивост и умение да се каже нещо смислено и стойностно по един оригинален начин.А дали социалистите осъзнават това? "България се извинява", а социалистите казвали ли са "Извинете ни" на чехите...?А на българските турци...?Апропо, даже към българските социалисти нямам лоши чувства.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.04.2011, 16:52

6 Ivz Andonova | 21.08.201316:41

"Войните му"? Да не би редакторът ви да е в отпуска?
   

оценка

+0 -0