Въвеждат регламент за действие при смърт на делфини | webcafe.bg
newscafe

Въвеждат регламент за действие при смърт на делфини

Webcafe
28.07.2016, 08:07 (обновена 28.07.2016, 09:01)
делфин

Риболовът няма да бъде забраняван

До края на седмицата ще е готов регламент за бърза реакция на иституциите в случаите на открити мъртви делфини, институциите. Това беше казано от заместник-министъра на земеделието Свилен Костов в Бургас. Работна група е ангажирана с изготвянето на указанията.

„Самият проблем за установяване на смъртността е това, че много голяма част от труповете са в силно разложено състояние. Доста късно се изхвърлят на брега. Инструкцията всъщност ще включва какво да правим, така че да не се чака още повече разлагането им на брега, където слънцето ускорява този процес." - каза Свилен Костов, който участва в кръгла маса: "Смъртността на делфините и влиянието на риболова върху популацията им".

Необходимо е взимане на кръвни проби, за да може да бъде установена причината за смъртността на бозайниците. Ето защо е сигналът към институциите трябва да бъде подаден максимално бързо.

От Министерство на земеделието и храните са на мнение, че първо трябва да се разберат причините за високата смъртност при делфините, преди да се предприемат някакви забрани за риболов.

Преди седмица премиерът Борисов проведе среща между министри и екозощитници за спешни мерки за защита на популацията на делфини в нашата част на Черно море. Поводът беше намерени мъртви делфини в района на плажа Корал. След срещата излезе новина, че до седмица се префвижда да се забрани риболова на места, където има популации на делфини.

Впоследствие "новината" беше опровергана.

От началото на годината са открити 108 мъртви делфини по крайбрежието, от тях 77 в Южното Черноморие.

Смята се, че основната причина за смъртта на делфините е попадането им в рибарските мрежи на незаконни риболовци, част от които са турци.

Приблизителната популация на делфини в изключителната икономическа зона на България в Черно море е около 15 000 броя.

 

 

Oще: бракониери  бургас  морски бозайници  мъртви делфини  риболов  свилен костов  умрели делфини  черноморие 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани