Станишев и Орешарски в Брюксел: без притеснения и без катарзиси | webcafe.bg
newscafe

Двама мъже в Брюксел: без притеснения и без катарзиси

Webcafe.bg
20.12.2013, 12:51 (обновена 20.12.2013, 13:24)
избори 2013

Снимка: © Явор Николов

Премиерът Пламен Орешарски няма да предложи на политиците в Европа да направят личното си богатство по-прозрачно

Благодарение на блога на журналиста Веселин Желев ви представяме изявите на лидера на БСП Сергей Станишев в Брюксел, както и на премиера Пламен Орешарски.

Лидерът на европейските социалисти и на БСП Сергей Станишев не се притеснява от това, че съпругата му Моника Йосифова има фирма за връзки с обществеността в Брюксел от февруари 2008 г.

"Вие искате тя изобщо да не работи?", каза днес Станишев на въпрос, няма ли конфликт на инетереси между неговата политическа роля и предмета на дейност на дружеството "Актив" ПА.

Учредителният му документ е достъпен в белгийския търговски регистър. Подробното описание на дейността включва: "услуги, свързани с представителство и влияние, стратегически съвети".

Станишев каза, че "Актив" ПА е работила в Брюксел с институции, без да посочи с кои. Отрече обаче да е представлявала тук свои български клиенти. На сайта на фирмата на Йосифова в България катоклиенти са изброени Министерският съвет, пет министерства и една държавна агенция.

Председателят на групата на социалистите в Европейския парламент Ханес Свобода отказа коментар по темата.

"Не коментирам семействата на партийните лидери", каза той. "Аз не се намесвам в личните семейни работи на г-н Станишев".

Свобода декларира, че социалистите през цялото време се борят срещу всякакъв вид корупция.

А премиерът Пламен Орешарски отлага предложение към политиците в Европа да направят личното си богатство по-прозрачно.

"На този дневен ред сега не виждам подходящо място" (за такова предложение), каза той в навечерието на започваща днес двудневна среща на върха на ЕС в Брюксел. (Предложението на КСНС беше направено от лидера на ДПС Лютви Местан. То предвиждаше изработване на европейски регламент, при който банките да бъдат задължени да огласяват банковите сметки на висши политици. И както коментирахме тогава, беше абсурдно дори за популисти... Бел. р.)

Консултативният съвет за национална сигурност при президента на 20 ноември възложи на Орешарски "да предложи на предстоящия Европейски съвет разработването и приемането на регулация, която да направи публични имуществото и доходите на заемащите висши позиции в ЕС и отделните държави, както и тези на техните семейства."

Днешният Европейски съвет ще се занимава с въпроси на отбраната, банковия съюз, растежа и заетостта, миграцията и външната политика на Европа.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.11.2013, 07:33

1 Konstantin Tolev | 20.12.201315:43

Абе какви " мъже " са тия бе, и двамата са продажни мастии !!! Бесен
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани