Кризата в Киев застраши руските банки | webcafe.bg
newscafe

Киев застраши руските банки

Webcafe.bg, по Reuters
25.02.2014, 19:08 (обновена 25.02.2014, 20:15)
Кремъл

Moody's изчислява, че 35 на сто от всички банкови кредити в Украйна са проблемни

Политическата нестабилност и икономическата криза в Украйна заплашват да се отразят негативно на руските банки, които имат силни позиции в нейната икономика, предупреди международната кредитна агенция Fitch.

Опасенията важат най-вече за ВТБ, „Газпромбанк" и „Внешекономбанк" (ВЕБ). По-малко застрашени са „Сбербанк" и „Алфа банк". Те ще претърпят загуби, ако икономиката на Украйна изпадне в рецесия, оценява Fitch.

През ноември м.г. руският президент Владимир Путин съобщи, че получателите на кредити в Украйна дължат около 28 милиарда долара на четири руски банки. Най-рискови са заемите, отпуснати за местни предприятия, за да купуват държавни активи и облигации.

Ако кредитополучателите имат проблеми и не могат да покриват задълженията си, може да се наложи клоновете на руските банки в Украйна да бъдат подкрепени директно от Москва заради големите държавни дялове в тях, обясни Александър Данилов, старши директор на финансовите институции на Fitch в Москва.

Ден по-рано конкурентната кредитна агенция Moody`s прогнозира, че руските банки може лесно да покрият всички кредитни загуби, произтичащи от кризата в Украйна, разчитайки на собствените си приходи и кризисни резерви. Според агенцията руските банки отначало са били наясно, че Украйна не е много сигурна финансова дестинация.

Moody's изчислява, че 35 на сто от всички банкови кредити в Украйна са проблемни. Анализатори коментират, че не е вероятно украинците да започнат масово да започнат да изтеглят спестяванията си от банките.

По-рано Украйна поиска заем от 35 милиарда долара за две години, за да закърпи икономиката си и да покрие външния дълг след падането от власт на Виктор Янукович. За последните три месеца украинската национална валута - гривната, се обезцени с 8 пункта, като очакванията са този процес да продължи.

Oще: банки  майдан  москва  пари  рубли  русия  украйна  финанси 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани