Кризата в Киев застраши руските банки | webcafe.bg
newscafe

Киев застраши руските банки

Webcafe.bg, по Reuters
25.02.2014, 19:08 (обновена 25.02.2014, 20:15)
Кремъл

Moody's изчислява, че 35 на сто от всички банкови кредити в Украйна са проблемни

Политическата нестабилност и икономическата криза в Украйна заплашват да се отразят негативно на руските банки, които имат силни позиции в нейната икономика, предупреди международната кредитна агенция Fitch.

Опасенията важат най-вече за ВТБ, „Газпромбанк" и „Внешекономбанк" (ВЕБ). По-малко застрашени са „Сбербанк" и „Алфа банк". Те ще претърпят загуби, ако икономиката на Украйна изпадне в рецесия, оценява Fitch.

През ноември м.г. руският президент Владимир Путин съобщи, че получателите на кредити в Украйна дължат около 28 милиарда долара на четири руски банки. Най-рискови са заемите, отпуснати за местни предприятия, за да купуват държавни активи и облигации.

Ако кредитополучателите имат проблеми и не могат да покриват задълженията си, може да се наложи клоновете на руските банки в Украйна да бъдат подкрепени директно от Москва заради големите държавни дялове в тях, обясни Александър Данилов, старши директор на финансовите институции на Fitch в Москва.

Ден по-рано конкурентната кредитна агенция Moody`s прогнозира, че руските банки може лесно да покрият всички кредитни загуби, произтичащи от кризата в Украйна, разчитайки на собствените си приходи и кризисни резерви. Според агенцията руските банки отначало са били наясно, че Украйна не е много сигурна финансова дестинация.

Moody's изчислява, че 35 на сто от всички банкови кредити в Украйна са проблемни. Анализатори коментират, че не е вероятно украинците да започнат масово да започнат да изтеглят спестяванията си от банките.

По-рано Украйна поиска заем от 35 милиарда долара за две години, за да закърпи икономиката си и да покрие външния дълг след падането от власт на Виктор Янукович. За последните три месеца украинската национална валута - гривната, се обезцени с 8 пункта, като очакванията са този процес да продължи.

Oще: банки  майдан  москва  пари  рубли  русия  украйна  финанси 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани