Млади, от ромски произход, с лошо здраве - такъв е образът на българските проститутки, които попадат в германската полиция | webcafe.bg
newscafe

БГ проститутките в Германия - малолетни, с лошо здраве, ромки

Webcafe.bg , По Дойче Веле
14.11.2010, 12:20 (обновена 14.11.2010, 12:38)
проституция

През 2009 г. половината от жените от жертвите на търговията с хора, залавяни в Германия, са от Източна Европа - и то предимно от България и Румъния

Много млади и често малолетни, от ромски произход, с лошо здраве и с предишен "опит" като жертви на насилие - такъв е образът на българките, които все по-често попадат в германската полиция заради нелегална проституция, съобщава Дойче веле.

През 2009 г. половината от жените от жертвите на търговията с хора, залавяни в Германия, са от Източна Европа и то предимно от България и Румъния, сочат данните на Федералната криминална служба. Проблемите, вместо да намаляват, по-скоро се увеличават.

"Легалният" трафик се засилва

Трафикът на бели робини от България и Румъния се засилва, главно благодарение на това, че двете страни са вече в ЕС и техните граждани могат безпрепятствено да пътуват до други държави в общността. 137 българки са били задържани през 2009 г. за нелегална проституция.

През предходната 2008-а броят им е бил 119. По отношение възрастта на жертвите тенденцията е тъкмо обратната - те стават все по-млади - повечето са под 21 година, а понякога дори и малолетни. Много често са от ромските общности, казва Корина Даммайер от хуманитарната помощна организация "Надежда" в Херфорд. И още една специфична особеност има "българският контингент":

Не съзнават, че са жертви

Често те дори нямат съзнание, че са жертви, защото, както установяваме, в повечето случаи са били още преди това жертва на сексуално насилие. Те искат да печелят пари, но и са подложени на силен външен натиск да не се завръщат в къщи с празни ръце.

Тези жени, по правило, са обект на насилие от най-различни страни - често пъти то е упражнявано от техни сънародници, в клубовете за приституция или от страна на трафикантите на хора, които са ги докарали в Германия. Поради това полицията има огромни трудности да  получи от тях сведения.

Неблагоприятно се отразява и това, че българките по традиция не се доверяват на германската полиция, особено ако преди това са имали неприятни преживявания с българските органи за сигурност. Затова и почти няма българки, които да се съгласяват да дадат показания за осъждането на трафикантите на хора. Подобни случаи се броят на пръсти - казва Корина Даммайер. И това не е единствената трудност, с която се сблъскват консултантките от хуманитарната организация "Надежда".

Здравословното състояние на жените обикновено е много лошо - в зависимост от това колко дълго са работили като проститутки. Много от жените нямат почти никакво понятие как да се предпазват от бременност и заразни болести, защото не са го знаели в родината си, а в тукашните клубовете не са им го разяснили. На доста от жените се налага най-напред да се потърси спешна лекарска помощ, казва Корина Даммайер.

В България не помагат достатъчно

Лошото, според нея е, че след като жените се завърнат обратно в родината си, в повечето случаи не получават достатъчна подкрепа от държавата за да се интегрират в обществото. В България не достигат "защитени жилища" за жертвите на насилие, паричните средства за превенция също са оскъдни и идват предимно по линия на ЕС.

В Германия все пак отбелязват със задоволство, че превантивната дейност в България е станала значително по-активна  в последно време и дават за пример проведени рекламни кампании, излъчени телевизионни клипове, и разяснителната дейност из училища и университети

Oще: германия  жертви  здраве  насилие  полиция  превенция  проститутки  ромки 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.05.2011, 12:00

2 an4oki | 11.05.201113:11

Офффф, все едни и същи истории! Абе хора, тези жени се държат насилствено там! Как да свидетелстват? Как да се измъкнат? А пари, почти никакви не изкарват...не е въпрос на усведоменост или малоумие, а на страх!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2011, 12:48

1 blueyes | 05.05.201109:43

И като вземем предвид, че тези са едни от лицата на България пред света, положението става още по-плачевно. Нормално е после да не ни искат никъде...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани