Германският разследващ журналист Юрген Рот заяви, че Европа подкрепя Цветанов, но не и Борисов | webcafe.bg
newscafe

Юрген Рот: Европа подкрепя Цветанов, но не и Борисов

Webcafe.bg
29.09.2010, 13:10 (обновена 29.09.2010, 13:26)
юрген рот

Според германския разследващ журналист Юрген Рот българският министър на вътрешните работи ще получи европейска подкрепа, докато спрямо премиера Бойко Борисов подобни положителни настроения нямало.

В сряда в интервю за „Дойче веле" Рот сподели впечатленията си от проведената в понеделник в Брюксел дискусия, организирана от фондация "Ханс Зайдел", в която участва и българският вицепремиер и вътрешен министър.

"Всички бяхме на мнение, че г-н Цветанов следва ясна политическа линия и прави впечатление на изключително сериозен и необременен политик. Затова съм сигурен, че той ще получи европейска подкрепа, особено що се отнася до темата България и шенгенското пространство. Подобни положителни настроения от страна на европейски представители нямаше към Бойко Борисов", каза Юрген Рот.

Самият Юрген Рот смята, че Бойко Борисов е раздвоен: "Не може да се каже, че политиката му следва някаква ясна насоченост - той се обяснява в любов ту на САЩ, ту на Русия, а и не прави нищо срещу представители на организираната престъпност, които заемат ръководни позиции в политиката и икономическия сектор", казва Рот.

В  сряда той доразви тезата си с обяснението, че това "има връзка с противоречивото минало на премиера".

В понеделник Юрген Рот заяви и, че нищо не е било направено "срещу групировката ТИМ, нито срещу олигарсите в различни страни, които в миналото бяха свързани по един или друг начин с така наречените властови кръгове около настоящия премиер Бойко Борисов".

Във връзка с варненската групировка ТИМ Юрген Рот каза, че Цветанов е отказал да коментира темата, като е заявил, че тепърва се създават институции и нови закони, с помощта на които може да се действа по-целенасочено спрямо такива групировки и изобщо срещу престъпни организации.

Тогава Рот добави, че не може вече да пътува до България, защото не се чувствал в безопасност. "В България винаги е имало кьорфишеци, но както преди, така и сега нищо съществено не се е случило", каза той.

"Г-н Цветанов нарисува една много положителна картина на страната, особено по отношение на борбата срещу корупцията и организираната престъпност, и от участниците на подиума беше изразено известно колебание дали напредъкът е наистина реален. Най-важното послание на г-н Цветанов обаче бе уверението, че в бъдеще ще се направи всичко възможно", коментира вчера журналистът.

Междувременно Цветан Цветанов от своя страна заяви, че дава пълна и лична гаранция за сигурността на германския журналист и го покани отново в България.

"Със сигурност ще посетя страната в най-скоро време - може би през следващите седмици или най-късно през ноември", обеща Рот.

Oще: бойко борисов  европа  престъпност  цветан цветанов  юрген рот 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.09.2010, 15:46

1 Lara Croft | 29.09.201014:19

Този пак се изказа неподготвен. Европа подкрепяла дясната ръка на Борисов, но не и Борисов. И какво е това Европа. Европейския парламент ли, Европейската комисия ли, Лидерите на Италия, Германия, Франция ли. Или иска да каже че той е в Европа, а ние не сме.

Винаги е бил адски зле осведомен за това кой кой е в България, но сега счупи глупомера. Интересно ми е докога ще се упражнява на наш гръб. И то с посредничеството на "българските" медии.

Да си се занимава немския ТИМ - нещо за далаверите на Сименс примерно. Ама той не е "разследващ журналист", а най обикновен "платен драскач".
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани