България - негативен пример за медийна свобода | webcafe.bg
newscafe

България - "пример" за медийна свобода

Webcafe.bg, по БНР
22.03.2013, 11:27 (обновена 22.03.2013, 12:28)
Нели Крус

Еврокомисарят по цифровите технологии Нели Крус чу разни мнения на медийни босове при визитата си в България

България е сред негативните примери, с които Европейската комисия аргументира необходимостта от широки консултации за медийната свобода в Европа.

Началото им ще бъде поставено днес от заместник-председателя на Европейската комисия Нели Крус, която при неотдавнашното си посещение у нас беше призована от представители на медиите да съдейства за спазване на плурализма и равнопоставеността, съобщи БНР.

Независимостта на регулаторите на аудиовизуалните медии ще е една от темите на започващите днес общоевропейски консултации за медийната свобода. Ако се стигне до извода, че за тази независимост са нужни допълнителни гаранции, ще се търсят промени в европейското законодателство и националните регламенти.

Очаква се днес, давайки начало на консултациите, заместник-председателят на Европейската комисия да посочи като аргумент проблемите със свободата на медиите в три страни. България попада в тази група заради концентрацията на собственост и липсата на прозрачност.

Другите две проблемни държави са Унгария, където правителството закрива неудобни медии или подменя редакционните екипи, и Великобритания - заради скандала с прихванатите телефонни разговори и съобщения в търсене на сензации.

Очаква се Нели Крус да заяви, че всички тези явления застрашават основни европейски права и свободи. В речта й, която изтече предварително, се съдържа и констатация, че заради партийна солидарност политиците в Брюксел често подминават този тип проблеми в отделни страни.

Консултациите ще продължат до 7 юни, като комисар Нели Крус настоятелно приканва всички заинтересовани да се включат в тях - в името на европейската демокрация.

Целта им е да се съберат мненията на всички заинтересовани страни и впоследствие да бъдат подготвени законодателни предложения, които да помогнат за разширяването на медийната свобода и плурализъм.

Дискусията е провокирана и от независим доклад, публикуван в края на януари, според който в ЕС съществуват множество предизвикателства, които потенциално биха могли да ограничат свободата на журналистите било то чрез политическо влияние, търговски натиск, въвеждане на нови бизнес модели в средствата за масова информация.

Oще: българия  европейска комисия  ес  законодателство  медии  нели крус  плурализъм  свобода  свобода на словото 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 23.03.201312:06

кви медии ве? чисти мангали на %
мишки седерастични
   

оценка

+0 -0