Безработицата ще нарасне до 15% в края на годината, прогнозираха от ДСБ | webcafe.bg
newscafe

ДСБ: 15% безработица през 2010

Webcafe.bg
17.05.2010, 16:42 (обновена 17.05.2010, 17:14)
иван костов

Снимка: © БГНЕС

Партията на Иван Костов представи днес план за реформи, за да се запази безработицата в рамките на 11% тази година...

Безработицата ще нарасне до 15% в края на годината, прогнозираха днес от ДСБ. От партията на Иван Костов представиха пакет от мерки за реформи в сферата на заетостта, за да не мине  безработицата 11 на сто в края на годината. В момента тя е малко над 10%.

Едно от предложенията им е въвеждане на почасово заплащане, гъвкаво работно време и  увеличаване на границата за полагане на извънреден труд от 150 на 300 часа годишно.

От ДСБ смятат, че Кодексът на труда също трябва да се ремонтира, тъй като, по думите на Радан Кънев, е "остарял и предвиден за соцпредприятията". От партията предлагат да се предвиди право  и работниците да искат несъстоятелност на предприятието при неизплатени заплати. Само у нас стачкуват за това, а в Европа съдят, каза Кънев.

Според ДСБ е необходимо и въвеждане на фишове за заплати, където работникът да контролира внасянето на всичките си осигуровки. Тъмносините смятат, че трябва да се насърчи малкия и семеен бизнес, занаятчийските предприятия и самонаемането. Това може да стане чрез намаляване на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се, преразглеждане на размерите на патентния данък по райони, насърчаване на стартиращи малки предприятия чрез премахване на минималните осигурителни прагове и др.

Тъмносините предлагат варианти за квалификация и преквалификация на безработни и съкратени, като се възлагат на средните професионални училища програми за обучение и преквалификация на съкратени и включване на занаятчийски фирми в такива програми.

Кризата ни постави пред перспективата на хронична безработица, а всеобхватната корупция задуши свободната инициатива и създаде враждебни условия за малкия и семеен бизнес, смятат в ДСБ.

Според тях ГЕРБ не предприема реални реформи по отношение на трудовата и социална политика, а повишаването на праговете за осигуряване на самонаетите е изтласкало фирми и граждани в сивата икономика.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.