Опасност от изпомпване на резерва догодина | webcafe.bg
newscafe

Опасност от изпомпване на резерва догодина

Webcafe.bg
18.12.2013, 10:08 (обновена 18.12.2013, 17:59)
пари

И пак ще зинат към фискалния резерв

Без никаква публичност от държавния бюджет за около 20 дни изчезнаха повече от 1 млрд. лева, които след това се попълниха от синдикирания заем, който правителството взе наскоро и от приходите от ДДС", каза в студиото на Bulgaria On Air зам.-председателят на НДСВ Георги Найденов.

"Според нас, като искам да подчертая, че това е наше мнение, а не официална информация, с тези пари са били разплатени европейски проекти. Управляващите направиха това, въпреки че Европейката комисия (ЕК) предупреди тази година да не се предприемат плащания, тъй като бюджетът на общността е с дефицит и ще възстановяват суми в изключително редки случаи.

Предполагаме, че нашето правителство си е позволило да направи тази политическа схема с цел парите, които бъдат възстановени догодина, да бъдат вкарани в приходната част на бюджета", обясни Найденов.

Според него притесненията на правителството относно приходната част на бюджета са напълно основателни. Зам.-председателят на НДСВ припомни, че към края на октомври нивото на данъчните постъпления е най-ниско за последните две години за този период.

"Неизпълнението в приходната част може би ще надхвърли 700 млн. лева. Това поставя под въпрос дали ще се спази изискването 2% дефицит в края на годината", каза още Георги Найденов.

За опасността предупреди вчера и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който смята, че приходите ще изостанат с поне милиард до края на годината и властта ще е принудена да отвори резерва, за да осъществи разплащанията си. Така, по думите на Борисов, ще бъде застрашен валутният борд.

Найденов отбеляза, че нестабилната финансова среда в България не остава незабелязана от международните рейтингови агенции, както и от чуждите инвеститори.

Статистиката на БНБ показа почти двоен спад на инвестициите, а S&P понижи перспективата на България в отрицателна.

Според него сегашното правителство не успява да приложи необходимите мерки за стабилизиране на икономиката ни, въпреки критиката към водената от кабинета Борисов фискална политика.

При идването си на власт правителството на ГЕРБ обяви, че има милиони неразплатени от тройната коалиция, и прибегна до фискалния резерв, за да се разплати за тях и други дългове. Поради което резервът, който беше над 7 милиарда лева, олекна с близо 3.

Законът за бюджета определя един таван на фискалния резерв, който да е наличен в края на годината. За 2014 г. той е 4.5 млрд. лева, което означава, че тези пари трябва да са по сметките в БНБ на 31 декември догодина. Дотогава може да се харчи.

Oще: бюджет  георги найденов  ндсв  пари  приходи  управляващи  финанси  фискален резерв 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани