Парламентът ще разследва Първанов и Марин | webcafe.bg
newscafe

Парламентът ще разследва Първанов и Марин

В. Сега
15.02.2012, 16:53 (обновена 15.02.2012, 16:57)
ангел марин

Снимка: © Sofia Photo Agency

Възможно е указите, издадени от вицепрезидента Ангел Марин и през двата мандата за помилванията, да се окажат незаконни

Анкетната комисия ще разследва действията на президента и вицепрезидента Георги Първанов и Ангел Марин за периода 2002 - 2012 г., свързани с помилванията, опрощаването на държавни вземания и даването на българско гражданство. Парламентът реши това по предложение на Яне Янев. 105 депутати гласуваха "за", 46 против, 1 въздържал се, предава в. "Сега".

Бе прието предложението комисията да е от 13 членове - 6, от които от ГЕРБ, двама от БСП и двама от ДПС, 1 от СК и 1 независим.

През март 2010 г. парламентът също дебатира по спорните казуси - тогава 6 гласа не стигнаха на мнозинството, за да задейства процедурата по импийчмънт на държавния глава.

Възможно е указите, издадени от вицепрезидента Ангел Марин и през двата мандата за помилванията, да се окажат незаконни, тъй като не са приподписани както изисква конституцията, допусна вчера БГНЕС.

"Указите, които са получавани в ГДИН не са били приподписани от съответния министър на правосъдието". Това се казва в писмен отговор на парламентарен въпрос на министъра на правосъдието Диана Ковачева, разпространен от БГНЕС.

Конституцията на страната в чл. 102. ал. 2 казва изрично, че "указите се приподписват от министър-председателя или от съответния министър". В следващата алинея се изброяват 7 конкретни случаи, при които това не е необходимо, сред тях категорично не присъстват указите за помилвания и даване на гражданство. В отговора на правосъдния министър не се посочва кой е приподписал тези укази. Диана Ковачева казва, че указите, които са получавани в ГД "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) не са били приподписани от съответния министър на правосъдието, а са били "резолирани до ресорния зам.-министър на правосъдието или до главен директор на ГДИН. Същите се изпращат от администрацията на президента само за изпълнение".

Липсата на указ за даване на правомощия и липсата на допълнителен подпис върху указите за помилване, издадени от Марин на премиера или министъра, както изисква конституцията, поставят още веднъж въпросът какво ще се случи с всички получили милостта на вицепрезидента. Техният брой от 533 е подаден от администрацията на президента. Министър Ковачева не коментира в отговора си допустимо ли е министърът на правосъдието да делигира правомощията по приподписването на ресорния зам.министър.

Според отговора на министър Дияна Ковачева общият брой на помилваните лица по данни на ГД "Изпълнения на наказанията" е 448. Тя посочва, че "разликата, която се получава се дължи на факта, че има лица, които са помилвани с наложени им други наказания (глоба, лишаване от право да се заема определена държавна длъжност или упражнява определена професия и длъжност) и такива, които са осъдени на лишаване от свобода, но присъдите им не са приведени в изпълнение, респективно тези лица не се намират в затворите". Така най - вероятно сред 85 - те българи, за които в ГДИН нямат информация има и висши чиновници.

Министърът обаче отново отказва да представи поименен списък на помилваните. Тя се позовава на становище на Комисията за защита наличните данни (КЗЛД), към която ведомството се е обърнало.
От отговора на комисията се вижда, че информацията за помилвани лица са лични данни и те не могат да бъдат разкрити.

От 448 помилвани, според данните на ГДИН, 338 са помилвани с част от наказанието, което им е било наложено, и 112 с остатъка от наложеното наказание.

segabg.com

Oще: ангел марин  георги първанов  незаконни  помилвания 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

4 Чинчифон | 16.02.201214:08

Драги Rodrigo,откакто се преселих в България свикнах да приемам,че не съм интелигентен.Благодарен съм ти,че ме критикуваш без да ме обиждаш!Но ми е криво,защото думите ти отново ме убеждават в предимствата на истинският комунизъм.Нямам предвид фалшивите политически системи,които други държави са налагали и още налагат на България.А Закона за Ентропията Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.05.2011, 18:39

3 Anton Bozduganov | 16.02.201210:18

Изглежда на ГЕРБ просто му писна от президентската институция. Първо слушко Плевнелиев, после милата му жена, която не уважава позицията "президент" повече от коя да е друга, като метач например, сега разследване на Първанов и Марин - защо са си ползвали правомощията. Защо, а? Да си кютат там кротко на заплатка и туй-то.
Честно, аз не виждам защо ни е президент при това положение. Скъпо си плаща за скромната представителна роля... жена му се сърди, съдят го като свърши мандата, при това не съда, ами парламента... за какво ни е такова животно. Само ни излага... Батко е най-най, нека той си ни представлява навсякъде...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

2 Rodrigo Diaz de Vivar | 15.02.201218:18

Чинчифоне, обикновено съм сдържан към определно соц-пролетарските ти коментари, не защото съм съгласен с тях, а защото съм толерантен към мнението и убежденията на другите.
Но, ... тук бъркаш.
Всеки носи отговорност за действията си. За своите, не на някой друг.
Основен принцип в правото. Съвременното, не пролетарското.

Та, народа е избрал Първанов. Действие, което е напълно законно.

Народа не носи отговорност какво е правил Първанов, ако същия този народ не е знаел за действията или бездействията му, както и за правните предпоставки за същите.
Останал съм с впечатлението, че си достатъчно интелигентен човек, макар и коментарите ти в повечето случаи да са на партизанин слязъл от гората на 09.09.1944 г.
Казвам го, за да илюстрирам надеждата ми да си ме разбрал.
Нищо лично.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 15.02.201217:23

Единственият държавен пост,който се избира от целият народ,е поста на президента.За това е изключително интересен казуса,дали Първанов лично да понесе отговорност за своята дейност,или пък "тъпият" народ,който го е избирал цели два мандата?И ако това не е поредно медийно упражнение,
с нетърпение чакам да чуя народът ли е виновен,или е Първанов. Въпрос
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани