Кой иска стадион "Васил Левски" и Зимния дворец | webcafe.bg
newscafe

Кой иска стадион "Васил Левски" и Зимния дворец

Webcafe.bg
21.06.2012, 10:51 (обновена 22.06.2012, 15:33)
Бойко Борисов, Йорданка Фандъкова, Свилен Нейков

Снимка: © БГНЕС

Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков позволи хижи и национални спортни бази да отидат в ръцете на избрани спортни клубове. Те си знаят кои

Хижи и спортни бази с национално значение ще могат да се отдават под наем на фондации и спортни федерации. Парламентът прие на първо четене днес промени в закона за физическото възпитание и спорта, внесени още през февруари от МС.

Законопроектът беше приет със 105 гласа "за", 1 "против" и 11 "въздържал се".

Те предвиждат и облекчен режим за преотстъпване на спортните обекти на спортни клубове и федерации - не чрез търг или конкурс, а чрез преотстъпване на право на ползване. Хижите също ще могат да се дават чрез право на ползване на туристически дружества. При това за доста дълъг срок от 20 години.

В момента законът забранява отдаването под наем и преотстъпването на национални спортни обекти и хижи, изброени в приложение към него. Там са описани обекти като Националния стадион "Васил Левски", комплекс "Диана", колодрум "Сердика", тенис зала "София", които - след окончателното приемане на промените на второ четене, ще могат да се управляват от спортни федерации или фондации, които работят в тази сфера.

Промените отварят вратата и към защитените от отдаване под наем хижи каквито са Национален пещерен дом - с. Карлуково, хижа "Плевен" - Стара планина, хижа "Здравец" в Родопите, хижа "Пионерска" и "Седемте езера" в Рила, повечето от които са в момента към Българския туристически съюз.

Досега това не беше възможно - хижите се отдаваха по реда на закона за концесиите.

Предстои да отпаднат и още над десет обекта с национално значение като Зимния дворец в София, двореца на културата и спорта във Варна, националния комплекс в Белмекен, зала "Фестивална" и др. Те ще могат да се отдават под наем за 10 години.

Някои намерения за второ четене

От групата на ГЕРБ обясниха, че бонусът с преотстъпеното право на ползване може да отпадне между първо и второ четене заради процедурите за тези обекти, приети вече в закона за публично-частното партньорство.

Управляващото мнозинство обаче не е обявило намерения за промяна в текста, който позволява отдаването под наем на националнозначими обекти.

За да бъдат преотстъпени с право на ползване спортните обекти и съоръжения - държавна и общинска собственост, спортните клубове и федерации се изисква да представят финансово обезпечена инвестиционна програма за поддръжката, развитието и модернизацията им.

Тези договори ще са за 20 години. В случай че собственикът реши, правото на ползване може да се дава чрез преотстъпване, а не чрез търг или конкурс.

Според опозицията това означава, че те ще отидат в ръцете на избрани дружества и достъпът до тях ще бъде ограничен и затруднен. 

Освен това от сегашния закон отпада забраната спортни обекти и съоръжения - публична държавна или публична общинска собственост, да се включват в имуществото на търговски дружества.

Oще: васил левски  закон  клубове  наем  планини  проект  първо четене  стадион  федерации  хижи 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.04.2010, 19:05

2 Джони Ди | 21.06.201218:56

След три години имитация на реформи и обсебване на цялата власт, дойде и времето на ускорения грабеж. Има ли значение кой иска стадион Васил Левски - Черепа, Компира, Цоко или Боко ... ще им се дадат за жълти стотинки срещу комисиионна в партийната касичка. Освен платената двойно спрямо пазарните цени Арена Армеец, ГЕРБ и не е боднал и един пирон по спортните обекти нито в страната, нито в София. ... сещам се, май оправиха стадиона на Бистришките тигри. Спортните клубове и федерациите са в по-голямата си част мафиотски организации, финансиране от мутри ... те ли ще се погрижат за масовия спорт? В София цените на час в закрит басейни са между 8 и 15 лева. При средни доходи от 700- 800 лв. на месец за работещите.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 21.06.201216:35

После що блокираме кръстовищата - ами ще ги блокираме, днес едно, утре повече ...
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани