Българските медии падат все по-ниЗко | webcafe.bg
newscafe

Българските медии - все по-ниЗко

Webcafe.bg , по БГНЕС
09.04.2012, 22:03 (обновена 10.04.2012, 08:40)
фенове, вестници

Снимка: © Getty Images

IREX: Политически и корпоративен натиск, редакторски пристрастия, продажба на новинарско съдържание, както и общият спад в качеството и нивото на интелигентност на медийното съдържание разваля журналистиката в България

Кризата в съдържанието на българските медии започна с началото на финансовата криза през 2008-2009 г.  Достигна нови дълбочини и вече засяга достъпа на българските граждани до качествено медийно отразяване на политическото, социално и икономическо развитие в страната.

Това заключение се посочва в доклад на американската организация IREX, която измерва индекса за устойчивост на медиите в 21 страни.

България, заедно с Македония и Албания е сред страните, в които медийната ситуация се влошава, което отчасти се дължи на увеличаване на политическия контрол над медиите.

За съжаление, признаците на политически и корпоративен натиск, редакторски пристрастия, продажба на новинарско съдържание, както и общият спад в качеството и нивото на интелигентност на медийното съдържание разваля журналистиката в България.

Българските медии падат на все по-ниски нива на устойчивост в много области. Най-тревожни са нападенията срещу журналисти, които от инцидентни изглежда са се превърнали в тенденция.

Автоцензурата се е превърнала в норма в повечето медии и редакторите активно налагат ограничение върху съдържанието, позволявайки продажба на новинарско съдържание на политици и корпоративни спонсори.

Друга тревожна тенденция е спадът в качествената журналистика, породена до голяма степен от причините, изброени по-горе, но също и заради ниските нива на заплащане и недостига на налични ресурси за професионално обучение.

Общата оценка за България се е понижила, продължавайки тенденцията от 2006/2007 г. Хърватия е получил най-висока оценка за състоянието на своите медии, след изследване в 21 страни. Киргизстан се завръща на върха на азиатския списък.

Oще: irex  българия  журналистика  индекс  криза  медии  съдържание 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.10.2011, 05:11

3 Ani Georgieva | 15.04.201206:04

Ами спряха всички предавания,в които можеше да се научи нещо и да се търси истината!Реално ни занимават с клюки,измислени сензации и простотии!На правителството се предлагат услужливи интервюта,където госта се оставя да не отговаря на зададените въпроси и да си прави реклама по 10 минути,вместо това!Не се поставят социални и икономически проблеми на дискусия.Като пример мога да посоча гостуването на шефа на Булбанк по темата за банките,където да говори,квото си ще,а на вложители и кредитополучателите не се дава думата въобще!Водещите на сутрешните блокове,пък и Милен Цветков предпочитат темите за кучета,цигани и разни скандали в политическите партии,като самите те не са компетентни да водят нито диалог,нито спор на прилично ниво по икономически,нито по социални въпроси.Милен само крещи върху гостите си,когато не са съгласни с неговото мнение,което обикновено е крайно и синьо насочено.Всички имат ФБ страници,но почти никога не задават въпросите,които уж провокират да бъдат написани,само в бтв понякога четат на гостите коментарите,но това е в случаите,когато не са поканени политици,банкери и икономисти.Единствената светлина в тунела са Волгин и Маринкова по БНР.И донякъде вестник СЕГА,но пък там няма достатъчно капацитет за анализ по темите и проблемите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 10.04.201223:10

Киргизстан се завръща на върха на азиатския списък.
-----------------------

оно и нашио виалет треа да е у тоя списък muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

1 mima | 10.04.201209:28

Добро утро! Нямаше нужда да ни го казват от странство - знаем си го. глупчо
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани