Директорката на 120-о ОУ отрича за амфетамини в лавката | webcafe.bg
newscafe

Директорката на 120-о ОУ отрича за амфетамини в лавката

Webcafe.bg
10.05.2014, 13:05 (обновена 14.05.2014, 10:34)
амфетамини

Изображение от флакончето от лавката на 120 ОУ и взетата в "Пирогов" проба

Във връзка с текста „Театър на абсурда или амфетамин в столично училище", изпратен на редакционната поща от Неда Филчева, webcafe.bg потърси за коментар директора на 120-о ОУ в София Цветанка Тонева. В текста се посочва, че майка на ученик в училището е дала за изследване в "Пирогов" съмнително шишенце, което е намерила в чантата на дъщеря си, а като резултат се е оказало, че в течността е установено наличието на амфетамини. Тези шишенца се продават в лавката на училището.

Не съм бягала по никакъв начин от отговорност от това да бъде изследвано каквото и да било в училище, но някой да се опитва да срива имиджа на училището по този недостоен начин, като се манипулира общественото мнение, е абсурдно. Така коментира директорът на 120 ОУ Цветанка Тонева твърдението на родител от училището, че във флаконче, закупено от лавката, е открит амфетамин.

В 120-о ОУ никога не са се продавали нито амфетамини, нито наркотици. Няма и да го допусна", каза Цветанка Тонева. По думите й договор с фирмата за столово хранене сключва не училището, а властите в района, в който се намира, в случая - район „Лозенец". „Флакончето, което е занесено за проба, е разпечатано и няма документ откъде е закупено. Дамата би могла да го закупи отвсякъде, където пожелае. Тя и урина може да сложи в него и утре да се окаже, че в 120-о училище продават флакони с урина", заяви Тонева.

Тя подчерта, че в лаборатория на „Пирогов" не може да се направи изследване на наркотични вещества и това няма никаква стойност. По думите й такова изследване се прави единствено и само в МВР. „Има си регламент. След този сигнал, трябва да дойдат, да изземат количества от тоа, което се продава в стола на училището, да го занесат в лабораторията на МВР, да се направи изследване.

Единствено и само в лабораторията на МВР могат да се направят такива изследвания. Не зная тази дама кой й е направил това изследване и кой й е поставил този печат, но ако реша да я дам на прокурор, тя ще ми плати твърде висока цена за охулване на училището", заяви Тонева.

Оплакването е за деца от 1-ви до 4-ти клас

Родители са водили децата си в „Пирогов", но не са открити проблеми или алергични реакции, няма нанесени вреди от нищо, категорична е директорката на 120-о ОУ. Тя обясни, че въпросното флаконче съдържа течен бонбон, който се впръсква.

„Ако „Пирогов" установи наличност на наркотични вещества, амфетамини и т.н., са длъжни веднага да сигнализират в полицията. До този момент никой никъде нищо не е сигнализирал", подчерта Тонева.

Информация не е подавана до директора „официално, както се полага" за проблеми с лавката или храната в стола, родител не е подавал сигнал или оплакване. Тонева посочи, че тя самата също се храни в стола и не е имала проблеми до момента. „В училището има 700 деца, аз не мога да знам дали точно от стола децата, като са се хранили и да са получили обриви, или са си купили сандвичи от съседния магазин или отсреща от магазинчето, в което се продават бургери и други неща", коментира тя. Единственото оплакване към храната в стола е, че е безвкусна, а според Наредба 37 за столовото хранене тя не може да бъде и кой знае колко овкусена.

Според Цветанка Тонева в лавката се продават храни, които са разрешени по тази наредба, въпреки че въпросното флаконче не е сред тях. „Но то не е отровно и няма амфетамини в него", категорична е Тонева.

В училището днес е минала проверка след сигнал от родител. Агенция по храните и РЗИ не са открили наличие на забранени храни и продукти в лавката. Храната в стола се носи в затворени конвектомати, не се готви в училището, а кухнята и столовата са ремонтирани, за да е уютно и чисто, обясни директорката.

„Училището редовно контролира какво се случва в стола - дали се издават касови бонове, дали няма храни с изтекъл срок на годност. Лекарката и медицинската сестра ежедневно контролират качеството на храната в стола, ежедневно се разписват в тетрадка за това какво е менюто, дали отговаря на изискванията по наредбата, обясни Тонева и допълни, че тази тетрадка се предоставя на проверяващите органи. Освен това по нейна заповед е създадена комисия по столово хранене, която извършва проверки в столовата и лавката.

Тонева заяви, че ще иска от дамата всички юридически документи, които позволяват на майката, изпратила текста за съмнителното шишенце, да твърди подобно нещо в публичното пространство.

Oще: 120-о училище  амфетамини  деца  лафка  образование  столова  училище  училищен стол 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.05.2014, 19:05

5 Neda Filcheva | 10.05.201420:48

Моля, двете дами, които имат какво да споделят по случая, да се свържат с мен на лични съобщения във фeйсбук. Усмивка Има разследващи журналисти, които се интересуват от случая и е добре да имаме връзка с всеки, който може да помогне, за да се разкрие истината.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.05.2014, 19:11

4 Lili Peneva | 10.05.201419:19

Силно неадекватна ми се вижда реакцията на нашата директорка - реално тя не е виновна за продажбата на въпросните течни "бонбонки", но вместо ревностно да защитава имиджа на училището точно преди кандидатсването на бъдещите първокласници, то нека вземе адекватни мерки, а не да застава зад гърба на лафкаджията. Уж в резюмето за възхвала на училището твърдят, че обича децата си(на 120то училище), а не защитава правата им правилно.
Освен това има и други шишета, от които също може да се направи анализ да се провери урина ли сме сложили или друг вид наркотици. НО бележки за закупуването им от лафката естествено няма.
А за проверката - смехотоврна работа - разбира се, че след развихрилата се драма шишенцата ще изчезнат без следа. Нека се проверят счетоводните документи на лафката и да се види дали и от там са изчезнали или се продава стока без фактури.
А за връщането на ресто - потвърждавам. Лелката редовно го прави.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.04.2011, 12:23

3 Desislava Badyokova | 10.05.201418:46

Не, че не позволява да се снима етикета, такъв липсва. Едно от децата е разказало защо няма етикет - влязло е в извъработно време и е видяло да се махат етикетите на определени неща, но това е отпреди този случай. Понеже моето детет донесе преди около месец такова шишенце, не ми даваше да го изхвърля. И го намерих, с етикет. Въпросната майка, която е занесла шишенцето за изследване, нека да се свърже с мен, с висока резолюция са.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.05.2014, 19:05

2 Neda Filcheva | 10.05.201418:09

Да започна и аз с въпросите: Вие твърдите ли, че въпросното флаконче е от разрешените храни за продажба в ученическа лавка?
Защо не позволявате да се снима химичния му състава, за да се докаже това?
Как е възможно всички учители да виждат, че децата си купуват "боклуци" от тази лавка, а Вие да не сте осведомена за това - какво означава предупреждението още в първия учебен ден "Лавката не е препоръчителна!" А за касовите бонове е просто смешно - явно трябва да се викне репортер, които да направи интервю на входа кога са получавали касови бонови, срещу парите, които плащат за купони? Днес, 10.05.2014г. е първият ден в който аз съм видяла касов бон от началото на учебната година. Това ще го потвърдят всички родители, които са си купували купони.
Имам още много въпроси, но ще ги поставя пред кмета и пред тв камера, защото Вие много лесно изопачавате фактите.
Не коментирам изследването на флакончето, защото много добре знаете, че не съм го правила аз, нито конкретно моят син е купувал от въпросното флаконче. За амфетамините, задодох въпрос - след като една майка публикува такова изследване във фейсбук и учителката потвърждава, че половината деца са си купили такива флакончета точно от лавката, това е напълно достатъчно основание случаят да излезе в публичното пространство.
А що се касае до контролът в повереното Ви училище, той е доста спорен и явно също трябва да се обсъди с компетентните органи.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 10.05.2014, 13:26

1 lulu | 10.05.201413:33

Вижда се огромното желание на директорката да защити интересът на децата. Зорът е да се пази името на училището, защото има голям конспиративен заговор да бъде очернено!!!
В лафката редовно се продават непозволени храни - както и самото флаконче, за което самата тя признава, че не е разрешено. За проверката със сигурност са били наясно, така че боклуците временно са махнати. Касови бележки РЕДОВНО не се издават - и не само в лафката, а за каквото и да било в училището, а то РЕДОВНО събира пари от родителите. Освен това в лафката обикновено забравят да връщат ресто на малките ученици. Между другото лафката не продава кафе, защото е забранено, но пък в училището има кафе-машина!!!
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани