Тържествена визита в спецсъда | webcafe.bg
newscafe

Тържествена визита в спецсъда

Webcafe.bg
10.01.2012, 13:09 (обновена 10.01.2012, 16:04)
цветан цветанов, бойко борисов

Снимка: © БГНЕС

Те чакат резултатите от спецсъда - и се надяват ЕК да оцени това...

Спецсъдиите увериха премиера, че ще работят здраво, а той им обеща светло бъдеще. Министър-председателят Бойко Борисов, заедно с вътрешния министър Цветан Цветанов, правосъдния - Диана Ковачева, главния прокурор Борис Велчев и председателя на ВКС Лазар Груев посетиха сградата на Специализирания наказателен съд, започнал официално работа от 1 януари.

Според прессъобщенията, визитата се водеше инспекция. На медийното мероприятие всеки от двете власти каза по някоя добра дума.

Намираме се в една мрачна сграда с мрачно минало и светло бъдеще, заяви премиерът при визитацията на сградите на новосъздадените Специализиран съд, Апелативен специализиран съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура.

Те се намират в сградата на ул. "Черковна" в София, която преди няколко години бе построена за ДАНС, но по-късно агентите бяха преместени. Четирите нови магистратури започнаха работа от началото на годината с 80 дела за убийства, отвличания и контрабанда.

По думите на Борисов каквото се е изисквало от държавата, е направено като ремонт и реконструкция. Залите и помещенията за арестантите са в унисон с европейските изисквания.  При нужда капацитетът на помещенията ще се разширява. Предстои и ремонт на Районния съд в столицата. 

Това е едно силно начало на годината с оглед на факта, че се дава ясен знак за абсолютна безкомпромисност срещу организираната престъпност, заяви Диана Ковачева.

Важното е да има работещи хора, каза Борис Велчев. Той съобщи, че вече има постъпили дела в спецсъда и дела, по които работи спецпрокуратурата. Ние сме силно обнадеждени от този старт, подчерта обвинител номер 1.

Лазар Груев също е доволен, че стартът на спецсъда е даден от съдебната и от изпълнителната власт. Споровете отминаха, тепърва предстои работа, заяви той. 

Всички заедно ще можем да върнем доверието на хората в обективното правораздаване и в адекватните действия на изпълнителната власт в борбата срещу тежката организирана престъпност, каза от своя страна и вицепремиерът Цветан Цветанов, имайки предвид присъствието на двете власти. Той се надява, че това ще бъде оценено от ЕК.

През февруари предстои поредният доклад на Брюксел по механизма за оценка на правосъдието ни и вътрешния ред.

Oще: бойко борисов  диана ковачева  правосъдие  спецсъдилища  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани