Mediapool: Пеевски остава депутат | webcafe.bg
newscafe

Делян Пеевски остава депутат

Webcafe.bg
08.10.2013, 15:16 (обновена 08.10.2013, 20:30)
Делян Пеевски

Снимка: © Sofia photo agency

Пеевски твърди, че не е встъпвал официално в длъжност като председател на ДАНС

Конституционният съд е взел решение, с което оставя Делян Пеевски в Народното събрание, съобщи първи сайтът Mediapool.bg, позовавайки се на неофициални информации от институцията. Същото научи и bTV в аванс, след като по-късно днес предстои решението да бъде публикувано на сайта на Конституционния съд. То показа, че решението е взето с 5 на 6 гласа.

На 14 юни Делян Пеевски бе избран за шеф на ДАНС от Народното събрание - за 15-тина минути без дебат, а на третия ден се отказа заради масовите протести в центъра на София, изригнали спонтанно след избора му.

ГЕРБ сезира Конституционния съд, за да стане ясно дали е допустимо Пеевски да запази депутатския си статут. Партията на Бойко Борисов е на мнение, че Пеевски няма основание да се връща в парламента, защото е положил клетва пред Народното събрание като началник на ДАНС.

ДПС твърди, че Пеевски трябва да остане депутат, тъй като не е подписал официално заповедта за встъпването си в длъжност. Въпреки това, той се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров и даде интервю пред Валерия Велева именно като шеф на тайната служба.

Mediapool съобщи в понеделник, че конституционните съдии са били разделени на две в становищата си дали Пеевски, избран от парламента и след това оттеглен от поста председател на ДАНС, има право да остане народен представител.

Според източници на Mediapool петима членове на КС са на мнение, че Пеевски не може да се върне в Народното събрание, шестима са на обратното мнение, а един конституционен съдия - Стефка Стоева - е на особено мнение по допустимостта на искането на ГЕРБ.

Злополучно избраният за шеф на ДАНС бе поканен да даде във вторник лични обяснения по случая, независимо от вече подадените писмени.

Той обаче уведоми с писмо членовете на КС, че няма да се яви на изслушване, защото бил "сатанизиран" от отделни медии, бизнес кръгове и политици, но се надява, че Конституционният съд няма да допусне политическите аргументи да надделеят над юридическите.

Без да посочва каквито и да е юридически аргументи по казуса, Пеевски се оплаква от съдия-докладчика по делото Румен Ненков, който е баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, и посочва, че бил предубеден, защото бил готов с проекторешението по делото още в края на юли.

Неизвестно защо КС забави произнасянето си по чувствителния политически казус чак от 8 октомври. Ако няма поне седем души, които да гласуват в полза на отнемане на депутатския му статут, Пеевски ще остане народен представител. Предварителните информации сочат, че такива седем конституционни съдии не са се намерили.

За да бъде освободен Пеевски като депутат, това трябва да стане с решение на Народното събрание, каквото няма.

Реформаторският блок: Оставка!

"С днешното си решение по казуса Пеевски Конституционният съд на РБ де факто го върна като депутат в Народното събрание. Това решение е абсолютно неприемливо и от правна и от политическа гледна точка." Това се казва в позиция на Реформаторския блок.

"С това решение се узаконява произвола на мнозинството в Народното събрание, което може да взима и да се отмята от решенията си за политически назначения без никакво съобразяване със смисъла на законите и Конституцията.

С този акт става ясно, че основният тълкувател на българската държавност и защитник на гражданските права и демокрация е подвластен на политически и икономически интереси. Очевидно влиянието на тези скрити интереси, които упражняват публичната власт в България и рушат правото и демокрацията, вече се е разпростряло и върху върховната институция, призвана да пази Конституцията и държавността.

Незабавна ОСТАВКА на правителството подкрепяно от БСП, ДПС и АТАКА".

Някой пиар се е постарал: "Аз съм на 33 години и съм успял"...

Ето и разпространената по-късно от името на Пеевски позиция:

"Във връзка с Решението на Конституционния съд съм длъжен като гражданин на страна - членка на Европейския съюз, да заявя отговорно и с доблест, че името ми е подложено необосновано на публичен линч, а личността ми се сатанизира по сценарий на заемащи позиции във високите равнища на властта в държавата. Възмущавам се, че правото ми да бъда избиран - основно гражданско право в демокрацията, бе подложено на съмнение и се превърна в бумеранг, за рикошета на който аз плащам неясна и непосилна цена.

Въпросът "Кой предложи Пеевски за председател на ДАНС?" отдавна няма смисъл. Защото отговорът бе даден многократно - премиерът Пламен Орешарски предложи кандидатурата ми на Народното събрание, съгласувано с двете политически сили, които подкрепят Кабинета. Рутинна технология при всеки избор.

Въпросът, на който и аз имам право, е кой (кои) и защо не позволиха да стана Председател на ДАНС.

Мое е правото преди всички да дам ясния и неудобен отговор на този въпрос.

Това е "здравият" и инкриминиран съюз между контрабандата, корупцията и властта на политици, които, вместо да се борят срещу криминалните схеми в икономиката, решиха да ги подчинят на себе си и партийния си интерес. Т.е. да се сраснат с престъпността и корупцията органически и навеки. (За съжаление, имаше пробойна - печатницата в Костинброд засече и започна обратно броене, за чиято цена определиха главата на Делян Пеевски.)

И вендетата с мен започна. Логиката ми е необорима и проверима.

Първо. Президентът без каквото и да е колебание за авторитета на институцията, която представя, и с афекта на притиснат неизвестно до каква стена инициира бламиране на Решение на Парламента на Република България. В случая - за избирането ми за председател на ДАНС. В колаборация с разбитите през Костинбродската печатница лидери на заради това неслучили на власт политически сили Президентът - длъжник им за позицията си, официализира политическия цинизъм.

Второ. Аз не упражних правото си на избран и отказах да бъда назначен за Председател на ДАНС. Само че и до днес Президентът и политическата му компания с минало на корпоративните си контакти все името Пеевски изрича.

Защо Президентството на държавата акумулира неистово риторика с клише името на един гражданин?

Кой и кога ме обвини в нещо? Кой и кога обоснова несъгласието си с моето избиране с факт, а не с афекта на инкриминирания си партийно-властови ужас от политическото си и корпоративно-сиво (до тъмно) минало от близкия и по-далечния преход?

В какво ме обвинява Президентът на демократичната ни държава с независима съдебна власт? Законите в България прилагат ли се, или се дописват със симпатичното мастило на все по-оредяващите всякак платени и внушени емоции от, през и чрез улицата, наета от задкулисието, чиято властова "борса" се срина в Костинброд?

Олигархията е в политически стрес и антидепресантът им е отнетото ми гражданско право и обругаваното ми име.

Коя е моята вина?

Аз съм на 33 години и съм успял. Това престъпление ли е? В тези мои 33 години аз съм два мандата депутат - единият по времето на управление на сега загубилите властта, само че, и това е важно да се подчертае дебело, в опозиция. Може би вината ми е, че съм депутат от ДПС - гражданска квота?!

Кой и как в демокрацията дискриминира либерална партия с международен паспорт и авторитет?

Как съм бил депутат от опозицията и съм бил задкулисие?

Кой ще ми отговори конкретно на този политически и принципен нонсенс в емоцията на Президента с речитатив Пеевски?

Къде е моето задкулисие? Кои са неговите измерения? Настоявам за уточнение с конкретика. Нали задкулисието е порокът на властта?

Кои бяха мъжете на и във властта довчера, защото няма как задкулисието да се е пръкнало ведно с предложението да бъда избран за председател на ДАНС?

И ако съм задкулисие, с кого сме били в компания? Няма задкулисие Пеевски. Задкулисието е друго, а Пеевски е неговият признат във и с институционалната и персоналната истерия от ужас враг.

Ако фактът, че съм бил на скромни по младост години, буди недоверие и подозрителност, защо никой и никога не се притесни по аналогия от невръстността за политиката на един депутат от ГЕРБ - сега също втори мандат?

Той задкулисие ли е, или е индулгенция на и за задкулисието, гаранция за което е родителят му, който "се бори със задкулисието в мое лице", т.е. с мен?

Чакам отговора на държавата и обществото за двойния стандарт спрямо мен и спрямо младия депутат - също втори мандат (като мен), от ГЕРБ, чийто отец бе флагменът в КС спрямо моята персона.
Настоявам върху този факт и ще настоявам докрай в името на битката със задкулисието наистина, а не театрално водевилски, но по същество - инкриминирана защита на задкулисието.

Може би имам и втора вина - че съм успял човек. Фактът, че моралните съдници на престъпността и олигархията са заели институционалните си трибуни срещу мен и нямат доблест да ме обвинят пряко, а ме визират иносказателно и все за процедурата ги боли, е категорично доказателство, че са автори на сценария да ме превърнат в своеобразен параван с надпис Задкулисие, зад който се крие истинското задкулисие, съставено от тях самите и техните капитали и затова се прикриват един другиго и ведно. Не ме обвиняват пряко, защото нямат и не биха могли да имат аргументи. И освен това, смея да твърдя, ме познават достатъчно добре, в смисъл - познаваме се достатъчно добре.

Силно се надявам, че българското общество, включително и най-яростно протестиращите ще проумеят простата истина, че престъпността, корупцията и олигархията в България не е възможно да се персонифицират с мен и моето име, каквито и качества и недостатъци да притежава моята личност, защото тази престъпност и корупция са от системен характер и имат история, която е отвъд пълнолетието ми. Апропо, да припомня календарно, че в годините на най-мащабната приватизация аз съм бил непълнолетен, т.е. без социални валенции. Не би могло да се каже същото за днешни управници до най-високото ниво на държавната власт, които през същите тези години са били наети консултанти на същинската олигархия, а родителите им - съратници верни и доверени на бащите на олигархията при осигуряването на първоначалния капитал за верни партийни другари - секретари на окръжни комитети или домакини на ловни станции из Делиормана за първи мъже в ЦК и Политбюро на все една партия и шофьори на топ шеф на Държавна сигурност преди 1989 година.

Тези ли горди синове на дваж по-горди бащи, уважаеми господа в България и от Европа, са доблестните и безукорни и неукорими блюстители на демокрацията и гражданското общество в България? Това ли е фетишът на протеста срещу Кабинета под егидата на Президент и опозиция?

Аз спирам и оставам в очакване политиката в България да е в името на демокрацията, а не демокрацията да се бламира институционално в името на олигархията. Демокрацията е в опасност точно заради крясъците на сивата политика, която е в стрес от осветляването си от Кабинета Орешарски и от риска да участвам в този процес.

Приемам Решението на КС заради десетките хиляди избиратели, които ме удостояват с доверието си вече два последователни мандата. На тях им благодаря по мъжки и точно заради доверието им и в тяхно име ще изпълнявам отговорностите си на народен представител".

Oще: делян пеевски  депутат  конституционен съд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

4 lele male | 09.10.201312:54

@ 3 delight | 09.10.201311:21

"... Обидно ми е да чета подобни неща, затова питам кой го написа."

След като най-краткият виц “Делян Пеевски става шеф на ДАНС” се оказа истина, не мисля, че някой ще посмее да се ангажира с написването на горният памфлет...

П.П. Може и Мама да има пръст в написването на домашното Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 14:03

3 delight | 09.10.201311:21

"Въпросът, на който и аз имам право, е кой (кои) и защо не позволиха да стана Председател на ДАНС."

Е на това му се вика гьонсурат! Христоматиен пример.

Въпросът, който мен пък ме интересува е: Кой написа на Пеевски този сълзлив памфлет, който изразява циничната му позиция на репресиран поборник за права и свободи, неоценен успял млад меринджей, набелязан за жертва и сатанизиран, иначе чист като самодивска сълза Мамин Златен Пеевски?
Обидно ми е да чета подобни неща, затова питам кой го написа. И да му напомня, че когато някоя муха си внуши, че е велика, все ще се намери здравомислещ човек, който да се унижи с малко изтребване на инсекти.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

2 deowin | 08.10.201323:08

Едно не ми е ясно - когато Пеевски хлипа мъченически, че хората го мразели и демонизирали заради това, че бил преуспял млад българин, който на крехките 33 е станал медиен магнат и е бил два пъти депутат, кого си мисли, че успява да заблуди?
Не, честно.
Себе си поне?
Разбирам, че от политиците е сравнително реалистично да се очаква известна степен наглост и липса на съвест и доблест, но с висотите, които Пеевски достига в безгръбначната аморалност на мекотело, ми е абсолютно невъзможно да си представя човек с всичкия си, който да си рече "Ей, верно Пеевски е ебаси пича / що тъй никой не го обича?".

#ОСТАВКА МАМКА ВИ ГАДНА!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.08.2012, 16:39

1 scuba | 08.10.201320:27

Вече са налице протестите срещу решението на Конституционния съд.
Съгласен съм.
Само,че искам след това да протестираме и срещу Комисията за защита на конкуренцията,срещу Съвета за електронни медии,срещу Комисията за защита на детето,срещу Комисията за защита на потребителя, срещу закона за относителността,срещу закона за гравитацията,и още други.
И най-накрая ще се изпълни заветът на татко Махно-Анархия-мать поядки!
Честито българи!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани