Засега "Монсанто" се отказва от битката за ГМО в ЕС | webcafe.bg
newscafe

Засега "Монсанто" се отказва от битката за ГМО в ЕС

Webcafe.bg
18.07.2013, 13:18 (обновена 18.07.2013, 14:14)
ГМО

Снимка: © Paulius3d.com

Американската компания "Монсанто" заяви, че ще се откаже от исканията си за разрешения да отглежда генномодифицирани култури в ЕС, които очакват одобрение от години.

От компанията заявиха, че повече няма да искат одобрение за култивирането на биотехнологични растения, а вместо това ще се концентрират върху бизнеса си с обикновени семена и вноса им в Европа.

Генетично модифицираните култури в момента формират под 2% от оборота на "Монсанто" в Европа. Същевременно изпълнява инвестиция за $300 млн. долара, за да разшири бизнеса си с конвенционални семена в ЕС, като планира да вложи още стотици милиони.

Европейската комисия потвърди, че е информирана за решението на "Монсанто". Екозащитни организации като "Грийнпийс" приветстваха новината.

В момента в ЕС е разрешено отглеждането само на два генномодифицирани продукта - царевица Монсанто МОН 810 и картофи "Амфлора" на германския конгломерат BASF.

Царевицата се отглежда предимно в Испания - за производство на фуражи.

МON810 получи одобрение да бъде отглеждана в целия ЕС, но държави като Франция, Германия, Полша, а отскоро и Италия, наложиха национални забрани заради силната обществена съпротива срещу ГМО културите.

М.г. германската компания BASF спря операциите си, свързани с генетично модифицирани култури в Европа и ги премести в САЩ.

Въпреки силната съпротива, Европа внася около 30 млн. тона генномодифицирани култури годишно, които се ползват в животновъдството.

Очаква се въпросът за генетично модифицираните култури да е една от ключовите точки в преговорите между ЕС и САЩ за основаването на евентуален търговски съюз.

Същевременно компанията изпълнява инвестиция за 300 млн. долара, за да разшири бизнеса си с конвенционални семена в ЕС, като в близко бъдеще планира да вложи още "няколко стотици милиони долари".

Oще: гмо  ес  монсанто  сащ 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани