Руската енергийна компания "Интер РАО" иска да получи активите в България на италианската "Енел" (Enel), включително 73% в ТЕЦ "Марица Изток 3" и ветропарковете в Камен бряг и Шабла | webcafe.bg
newscafe

Руснаци с оферта за ТЕЦ "Марица Изток 3" и ветропаркове

Webcafe.bg
19.11.2010, 09:56 (обновена 19.11.2010, 10:41)
Ветрогенератори

Снимка: © БГНЕС

Москва обяви новите си планове - за инвестиции в зелената енергия и придобиване на активи в страни, "традиционно благоприятни за Русия"...

Руската държавна енергийна компания "Интер РАО" иска да получи активите в България на италианската "Енел" (Enel), включително 73% в ТЕЦ "Марица Изток 3" и ветропарковете в Камен бряг и Шабла.

Наскоро руският вицепремиер Игор Сечин обяви, че Русия планира да развива мощности за възобновяеми енергийни източници "в България, Чехия, Турция и други страни, традиционно благоприятни за Русия".

Новината на инвестиционните намерения съобщава московският в."Комерсант", като цитира шефа на руския държавен енергиен холдинг "Интер РАО ЕЭС" Борис Ковалчук. По думите му руската държава може да отстъпи на италианците в замяна своите 26.4% от акциите на "Энел ОГК-5", където "Енел" има 56.4% - един от големите производители на ток в Централна Русия.

В случай че сделката се осъществи, "Интер РАО" ще стане една от големите енергийни компании в България, която ще осигурява близо 12% от електроенергията на страната.

"Интер РАО" трябва да получи държавния дял в края на тази или началото на следващата година.

"Интер РАО" е една от общо петте компании, интересуващи се от активите на "Енел" в "Марица Изток 3", оценявани на около 600 млн. евро. "Комерсант" се позовава на експерти, според които придобиването й се вписва добре в стратегията на руската компания. Тя вече притежава голямата Молдовска ГРЕС, която се намира в сепаратистката територия на Приднестровието, но захранва с ток района и Молдова и изнася за Румъния и България.

Освен това "Интер РАО" възнамерява да участва в първата турска АЕЦ в град Аккую, която най-вероятно ще се строи по руски проект.

"Енел" обяви, че се изтегля през март

Тази година "Енел" обяви, че възнамерява да продаде мажоритарния си дял в българската ТЕЦ "Енел Марица Изток 3" до края на годината.

Целта е да изтъргува 73-процентното си участие във въглищната централа за 600 млн. евро, с които да погаси част от задълженията си, надхвърлящи 50 млрд. евро. Сумата е по-малка от вложените 700 млн. евро в рехабилитацията на мощността и изграждането на сероочистващи инсталации.

За дела си италианците преговарят с руската "Интер РАО", американската "Ей И Ес", австрийската ЕВН, британците "Интернешънъл Пауър" и чешката ЧЕЗ. Преди време италианското издание "Финансо" обяви, че най-вероятният купувач са руснаците, партньори на "Енел" в проектите за атомни централи. За преговорите по сделката се грижи германската Дойче банк.

Oще: българия  електроенергия  енел  интер рао  приднестровие  русия  тец марица изток 3 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани