ЕВН отказа да плати на държавата | webcafe.bg
newscafe

ЕВН отказа да плати на държавата

Webcafe.bg, по Дарик, БГНЕС
28.03.2014, 13:47 (обновена 28.03.2014, 14:22)
електричество

ДКЕВР заплати ЕРП-тата с отнемане на лиценз

ЕВН няма да извърши плащане към НЕК, за да спре процедурата по отнемане на лиценза на компанията за доставки на ток, заяви пред журналисти говорителят на компанията Петър Костадинов. ДКЕВР постави срок до днес на трите ЕРП-та да изплатят спешно близо 320 милиона лева поради липсата на ликвидност на НЕК.

На 19 март ДКЕВР започна процедура по отнемане на лицензите на трите ЕРП-та, а енергийните компании твърдят, че са изнудвани от държавата, защото НЕК има дългове към тях в размер на 350 милиона лева.

Енергийният министър Драгомир Стойнев не се притеснява от заканите на компаниите да внесат иск срещу държавата от 1 милиард евро. В последствие НЕК отнесе спорния казус в прокуратурата.

От ЧЕЗ съобщиха, че са подали в ДКЕВР жалба срещу НЕК, тъй като държавната компания им дължи над 35 млн. лв. към ТЕЦ "Варна", част от групата на ЧЕЗ, която може да спре да работи заради недостиг на средства. Ултиматумът на държавата към ЧЕЗ изтече вчера.

Третото дружество - "Енерго-Про", също не е платило.

„Тук става дума за суми, които първо са дължими към нас, защото ние сме направили разходите от юли 2012-а до юли 2013-а, така че в момента си изпълняваме всички задължения към НЕК", обясни Петър Костадинов.

"Нашата позиция е ясна не от сега. Ние все още продължаваме да считаме, че дружеството има некомпенсирани разходи от страна на НЕК към него и тези разходи са направени в изпълнение на законовото задължение на "ЕВН България Електроснабдяване" да изкупува електроенергия, произведена от ВЕИ през 2012-2013 година, което не се отрича досега от нито една държавна институция", обясняват от дружеството.

Oще: дкевр  евн  електроенергия  ерп  задължения  нек  ток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.