Германският посланик - за несвободните ни медии | webcafe.bg
newscafe

Германският посланик - за несвободните ни медии

Webcafe.bg, по БГНЕС
03.10.2012, 16:12 (обновена 03.10.2012, 17:57)
Микрофон

Посланикът на Германия Матиас Хьопфнер: За нас е неприятен и тревожен сигнал, че в ранглистата по независимост на медиите на "Репортери без граници" България е на последно място от всички европейски страни

Благодарение на цифровизацията България ще се сдобие със свобода на словото (по шефа на СЕМ Георги Лозанов) - макар че медиите ни са несвободни (по германския посланик Матиас Хьопфнер).

Двете изявления прозвучаха на конференция на Съвета за електронни медии за цифровизацията на телевизиите, открита от президента Росен Плевнелиев.

В България медиите изпълняват само частично своята задача, бъдещето, демокрацията и просперитета зависят от това дали българските медии ще удържат на онези предизвикателства, да ли ще са в състояние да казват истината директно, заяви посланикът на Германия.

Свободата и независимостта на медии са едни от основните блага на нашето общество, те се грижат за това проблемите да бъдат решавани, вместо покривани, допълни Хьопфнер.

Най-важното е какво е съдържанието, което ще покажем, технологиите са важни, но много по-важно е да доставяме на хората смислена и качествена програма, заяви в словото си президентът Росен Плевнелиев.  Той обърна внимание на значението на медийния плурализъм, определяйки медийното пространство като "предпоставка за формирането на културата на една нация".

Само 14% от българите знаят какво е цифровизацията на телевизията, това трябва да се промени, това и променяме с тази среща, каза още президентът. Според него, зрителите трябва да знаят какво предстои и какво е необходимо, за да приемат дигиталната телевизия.

Нито Народното събрание искат да бъдат затрупани от протестни писма, затова е необходима информационна кампания, допълни той. Този процес може да бъде реализиран само с общите усилия на законодателя, регулаторите, телевизионните оператори, медийните доставчици и потребителите, каза още Плевнелиев.

"Свободата на мнението и на пресата означава по-конкретно. Това е правото да казваш на хората това, което не искат да чуят". С този цитат на Джордж Оруел германският посланик Хьопфнер започна своето изказване. "По този начин се създава почвата, върху което цветето на демокрацията да може да разцъфне. Само ако медиите изпълняват своята задача, тогава е възможно да се създаде едно здраво гражданско общество", каза още посланикът.

Тази централна задача на медиите бъде изпълнена само тогава, ако медиите кажат на определени хора това, което не искат да чуят, продължи Хьопфнер. "ЕС ще следи много внимателно тези въпроси, ЕС не е само една зона за свободна търговия, а е в основата си една общност на споделени ценности.

Независимостта и свободата на медиите е точно една такава ценност",  която Европейският съюз ще защитава срещу всякакви атаки, ще се опита да защити от всички опити да се ограничи свободата.

За нас е неприятен и тревожен сигнал, че в ранглистата по независимост на медиите на "Репортери без граници" България е на последно място от всички европейски страни, заяви Хьопфнер.

Oще: матиас хьопфнер  медии  росен плевнелиев  сем  телевизия  цифровизация 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

3 deowin | 03.10.201222:08

>то в Германия свободна преса има още от времето на Гьобелс

Това трябва да е намек, че германците нямат свободна преса ли? Защото по време на нацизма са нямали, и, следователно, очевидно все още нямат? Не звучи много убедително.
А дори и да е така, как ситуацията в Германия изобщо има нещо общо с това дали в България пресата е свободна?
Или ще се съгласиш, че вярно няма нищо общо, а ти просто безцелно ръсиш несвързани думи, за сметка на това - многозначително, презрително, популистко, с патос, и, най-важното, с дълбокото убеждение на всичкоразбирач?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 03.10.201219:22

Свободата да станат собственост на компании за перилни препарати... Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

1 John Smith | 03.10.201218:47

Ъхъ... то в Германия свободна преса има още от времето на Гьобелс.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани