От 1 юли всяка сделка с имот за над 10 000 лева ще се плаща само през банка | webcafe.bg
newscafe

От 1 юли плащаме имот само през банка

Webcafe.bg , В. Сега
20.05.2011, 10:19 (обновена 20.05.2011, 12:28)
Нова сграда

От 1 юли всяка сделка с имот за над 10 000 лв. ще бъде плащана само по банков път

От 1 юли всяка сделка с имот за над 10 000 лв. ще бъде плащана само по банков път. Това решиха депутатите, които приеха окончателно промените в Закона за нотариусите. Без банкови преводи и съответните такси и комисиони ще минават само плащания за дребни имоти в селца, където цените са символични.

Всъщност и в момента Законът за ограничаване на плащанията в брой забранява суми, по-големи от 15 000 лв., да се броят в кеш. И при двата закона изобщо не е ясно кой ще следи и кой ще лови нарушителите, които все пак разнасят едри пачки на ръка.

Вместо да задължат нотариусите да бъдат по-бдителни и по-стриктно да проверяват кои са реалните собственици и дали няма тежести и спорове за имота, депутатите приеха, че страните по сделката трябва да подписват специални декларации, че сумата в нотариалния акт, преведена през банка, е истинската цена.

Целта е да се прекрати практиката сделките масово да се сключват по минималната възможна цена - данъчната оценка, а реално да се плаща повече. Така купувачът и продавачът се опитват да намалят бремето на държавните налози и таксите, събирани от нотариусите, които са процент от цената. По същата причина досега много често плащането става в брой, за да се избегнат високите банкови такси.

Сега с декларирането всеки ще носи наказателна отговорност, ако се подпише под занижени суми - НК предвижда от 1 до 6 години затвор. Според брокери обаче е абсолютно невъзможно да се установи дали страните по сделката не са се договорили за доплащане в брой.

"С новите разпоредби приходите на нотариусите ще се увеличат, но това не значи, че гражданите ще получават по-качествена услуга. Редно беше нотариусите да бъдат задължени да проверяват всеки имот в службата по вписванията, за да е ясно кой е реалният собственик и дали например предишния ден не е бил продаден. Нотариусите така или иначе имат достъп до тези данни, но изобщо не си правят труда да проверяват", коментира за "Сега" депутатът от "Атака" Николай Пехливанов.

От ГЕРБ обаче твърдят, че промените няма да оскъпят сделките и определено ще намалят измамите.

Любопитно е също, че за сделките с автомобили няма да има декларации за реална цена, макар че за всички е ясно, че особено луксозните коли се прехвърлят при нотариуса при занижени стойности.

При продажба на къщи, апартаменти, парцели, парите ще се превеждат по банкова сметка, избрана от страните по договора. Законът дава и възможност сумата да се внесе по специална сметка на нотариуса. Тази възможност и сега съществува, но сметката няма специален статут и малко хора се възползват от нея.

Особеното сега средствата, постъпващи по такава сметка, няма да могат да се запорират. Според Пехливанов това е допълнителен източник на приходи за нотариусите - от лихви. "Не е тайна, че много банки са се договорили с нотариусите да си открият сметка при тях, в замяна на което получават комисиони. Смятам, че се създават допълнителни възможности за машинации - най-малко защото няма изискване сумите да не могат да бъдат теглени, докато сделката не е факт", обясни още депутатът.

От ГЕРБ обещаваха да направят разяснителна кампания за нововъведенията, но тъй като законът влиза в сила от 1 юли, на практика има само около месец.

www.segabg.com

 

 

Oще: депутати  закон  имот  кеш  комисиони  нотариуси  плащания  сделка  сума  такси 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.11.2010, 13:27

1 outfaced | 20.05.201123:50

Чудесен подход за съживяване на пазара ... смешници Лош или много луд
Нотариуси и банки вече доволно потриват ръце.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани