Парламентът дебатира по оставката на Пламен Орешарски | webcafe.bg
newscafe

421 дни по-късно - депутатите теглят чертата

Webcafe.bg
24.07.2014, 09:10 (обновена 24.07.2014, 10:42)
Клетвата на кабинета "Орешарски"

Снимка: © Sofia Photo Agency / Юлиана Николова

На 29 май 2013 година правителството на Пламен Орешарски положи клетва, а 421 дни по-късно подаде оставка

При влизане на министрите от кабинета в пленарна зала, те бяха аплодирани от подкрепящите ги народни представители.

Всяка парламентарна група носи своята отговорност за онова, което се случи и онова, което не стана в този парламент, каза депутатът от „Коалиция за България" Атанас Мерджанов по време на дебатите по вота. „Парламентът се разпуска преждевременно, не защото не се справяше. Допуснати бяха грешки, но нито една фатална", каза Мерджанов.

Той заяви, че са гласувани редица важни промени в енергетиката, въвели са швейцарското правило за пенсиите и са въвели „невиждан досега" парламентарен контрол върху изпълнителната власт. Този кабинет можеше да работи по-дълго, ако хоризонтът им не беше определен от една от подкрепящите сили. Мерджанов обвини ГЕРБ в блокиране работата на парламента.

„Една година непрекъснат саботаж - това беше предизвикателството ГЕРБ, с което 42-ото Народно събрание не можа да се справи. Смея да се надявам, че ГЕРБ ще осмисли това си поведение занапред. Липсата на способност за общуване с инакомислещите трябва да бъде преодоляна", каза Мерджанов.

Той се възползва от изказването си, за да честити рождения ден на вицепремиера Зинаида Златанова.

ДПС - невинни и с научени уроци

Кабинетът не си отива заради пресконференцията на ДПС, подчерта лидерът на ДПС Лютви Местан и призова да спрат анализите на тема „ДПС реши съдбата на кабинета".

„Политическият процес не успя да изгради култура на коалиционността, камо ли да понесе фигурата на правителството на политическото малцинство", каза Местан. По думите му фактът, че оставката е подадена в нощта на белия автобус, е само още едно доказателство за тежките условия, в които кабинетът беше принуден да работи.

Той отказа да се ангажира с мнение дали кабинетът се е справил добре. „Нямаме разработени обективни критерии за успеха или неуспеха на едно управление, защото четем фактите през призмата на политическото си пристрастие и политическия интерес, свързан с предстоящата политическа кампания", каза Местан.

Според него първият урок от управлението на 42-рото Народно събрание, е отговорността на политическия субект да разчете вярно вота на българските избиратели. От името на ДПС той запита какво ще правим, ако при следващи парламентарни избори избирателят отново не отреди никому самостоятелно мнозинство, не отреди мнозинство на ясна политическа коалиция. „Длъжни сме да намерим формулата на управление", заяви ДПС. Той подчерта необходимостта от реабилитиране на парламентарната демокрация. Местан се обяви против преосмислянето на формата на държавно управление.

„България няма нужда от проблематични коалиции. Няма нужда и от модел, при който авторитетът подчинява институциите на себе си, вместо да се разполага в институционалността на българските институции", заяви Местан.

Лидерът на ДПС пожела „коректна, лишена от агресия и злоба" предизборна кампания за 43-то Народно събрание.

ГЕРБ срещу реваншизма

В днешния ден всички ние трябва да бъдем достатъчно смирени. Трябва в последния ден на 42-то Народно събрание трябва да съхраним институцията Народно събрание, каза заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. В Костинбродската афера той видя проблем за формирането на политики в 42-то Народно събрание. Не е нормално в една демократична държава 421 дни, в 404 от които да има протести срещу него, каза Цветанов и отново обвини МВР за „нощта с белия автобус".

Цветан Цветанов се обяви срещу реваншизма. Той се обърна към депутатите, за да ги упрекне за неподписаното Споразумение за партньорство с ЕС. Той допусна, че и ГЕРБ има вина за неформирането на диалог, но обвини мнозинството, че не е потърсило подбрепа и сътрудничество с ГЕРБ по важните въпроси. „Парламентът си тръгва с най-ниско доверие на обществото", каза Цветанов. „Когато се говори, че е имало правителство на малцинството - ГЕРБ също беше правителство на малцинството, но ние се постарахме да бъдем максимално толерантни", каза още той.

„Оттук нататък влизаме в предизборна кампания. Нека всеки един от нас да си направи равносметка на поведението, включително и аз", призова Цветанов.

Oще: атака  бсп  герб  гласуване  дпс  зинаида златанова  златанова  кабинет  народно събрание  орешарски  парламент  пламен орешарски  правителство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани