Дойче веле излезе с нова позиция за казуса "Бедров и Барух" | webcafe.bg
newscafe

Дойче веле излезе с нова позиция за казуса "Бедров и Барух"

Webcafe.bg
27.09.2013, 17:17 (обновена 28.09.2013, 20:50)
Ръце

Снимка: © Getty Images

Германската държавна медия Дойче веле излезе с позиция относно прекратените договори с журналистите Иван Бедров и Еми Барух заради писмо, изпратено от Корпоративна търговска банка. Публикуваме го едно към едно:

От средата на септември в редица български медии се води дискусия за работата на Дойче веле (ДВ). Повод за тази дискусия е решението на ДВ временно да замрази сътрудничеството с двама автори, които работят на хонорар.

Те са автори на коментари за уебсайта на ДВ на български език. Българските медии информираха обществеността за решението на ДВ и оповестиха, че не го приемат.

В публикациите на ДВ многократно е ставало дума за нарастващата медийна концентрация и за скритото влияние, което се упражнява върху формирането на общественото мнение в България. По темата са публикувани аналитични материали, коментари и прегледи на печата. В този контекст многократно е ставало дума и за Корпоративна търговска банка (КТБ) в София.

В края на август 2013 година КТБ изпрати дълго писмо, в което обвинява ДВ, че води целенасочена кампания срещу банката и срещу председателя на Надзорния ѝ съвет Цветан Василев. Критиката се базира на различни публикации на уебсайта на ДВ на български език.

ДВ провери тези обвинения в унисон със съответните процедури. На външен изпълнител бяха поръчани преводи от български на немски на визираните публикации. В хода на тази проверка стана ясно, че видимо са налице различни схващания за журналистическите стандарти на ДВ. Така например тонът в някои от коментарите би звучал необичайно в германски медии, но като имаме предвид разгорещения медиен дебат в България, този тон е част от всекидневието там.

В крайна сметка бяха установени някои професионални пропуски, които не са в унисон с правилата на ДВ. По темата КТБ например не е било поискано становището на самата банка. Ръководителят на Българската редакция призна тези пропуски и пое отговорността за тях. В същото време той очерта бъдещите мерки, които ще предотвратяват повторението им.

Независимо от реакцията на КТБ, ДВ и занапред ще публикува журналистически материали за банката и за председателя на Надзорния ѝ съвет.

На 13 септември в писмо до КТБ ДВ категорично отхвърли внушението, че води „целенасочена политика" или „кампания" и подчерта своята независимост като медия. Част от тази независимост са и коментарите с акцентирана гледна точка, които не са нещо необичайно в публичната дискусия в България. В писмо от 19 септември КТБ съобщи на ДВ, че от страна на банката недоразуменията са разчистени. В своето заседание на 20 септември Надзорният съвет на ДВ разгледа случая и одобри позицията и действията на ДВ.

Вече от десетилетия ДВ е важен глас в България, който се цени заради неговата независимост. За българския медиен пазар е характерна висока степен на концентрация, много медии са поляризирани между различните политически лагери.

Благонадеждността, спечелена благодарение на независимостта, е най-голямото богатство на ДВ. ДВ не може да си позволи да бъде инструмент на която и да било групировка и да бъде използвана във вътрешнополитическите сблъсъци. Това важи за всички краища на света, където присъства ДВ.

С цел да гарантира качеството на своите публикации, през последните години ДВ редовно провежда обучения на своите сътрудници в съответните страни. Кореспондентите на Българската редакция също бяха запознати с правилата за работа.

ДВ приключи вътрешната проверка на българските си публикации за КТБ. В близките дни представители на ДВ, които носят програмна отговорност, ще посетят София и лично ще разговарят с двамата автори за различните възможни възгледи относно това каква трябва да бъде журналистиката и за бъдещото сътрудничество с тези автори. ДВ се стреми към решение, което удовлетворява всички участници в този разговор.

 

Oще: договори  дойче веле  еми барух  журналисти  иван бедров  ктб 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.02.2013, 16:59

8 Кирил Васев | 28.09.201321:16

Е ,не може агнето цело и вълка сит ,требва да се заеме позиция,тва с безпристрастието е голема лъжа !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.04.2013, 23:25

7 Александър Александров | 28.09.201315:59

За Дойче Веле свободата
внезапно се превърна в казус...
Кой я постави до стената?
Перото кой лесно премаза?
Че КаТеБе-то замразява,
и мачка всеки неудобен,
у нас не си въбразяват:
крадецът го играе скромен...
Във битката за власт и кинти
все журналистите са пречка!
Кой смее да им се отвинти!?
Писмо, компромис, руска мечка!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.06.2013, 11:53

6 кралицата | 28.09.201315:49

И с новата си позиция за казуса “Бедров и Барух“ не се променя усещането ми,че Дойче веле позволи да бъде употребен по балкански маниер. Свалихте нивото по този начин. Бедров и Барух си ги четем и преценяваме, и не ги четем защото публикуват и в Дойче веле. Добре сме информирани и кой е господинът с писмото. Според мен подценявате четящата ви аудитория. Да бяхте ни се извинили на нас.Ако спрем да ви четем,нищо, че сте държавна медия, и сто писма да пуска господина и такива като него и цялата редакция да уволните - загубата е за двете страни - пари и доверие. Изненадан
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 25.11.2012, 12:43

5 Георги Стоянов | 28.09.201315:18

Видно от медийните й изяви , след много политически превъплъщения , Еми Барух най-после се върна в лоното на сектантския комунизъм . Нейно си право ! Но подписвайки подобни възхваляващи тоталитарния комунизъм материали с "кореспондент на ДВ" излиза , че това е официално становище на Станцията . Убеден съм , че ДВ е и ще си остане Гласът на демокрацията , справедливостта и високите журналистически стандарти . Връщането на Еми Барух обаче би ме разубедило в това ...
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

4 John Smith | 28.09.201309:00

Жалостив си Павуре -трябва да се обесят и висят докато изсъхнат... Идея
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

3 Pavur Pezev | 28.09.201308:12

Всички от управителния съвет на КТБ и всички журналя-толерасти от Дойчовото Веле требе да се разстрелят на площада.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

2 daysydogy | 27.09.201319:31

ДВ „...По темата КТБ например не е било поискано становището на самата банка...“

Дрън, дрън - все едно да да поискаш становище от крадеца!?!?!?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 01.04.2010, 12:56

1 kolyo | 27.09.201317:59

По същество - нищо ново. Просто обяснено като за ...български журналисти!
   

оценка

+2 -0