Организираната престъпност печели в чужбина, инвестира по Черноморието | webcafe.bg
newscafe

Мафията печели в чужбина, инвестира в България

Webcafe.bg
04.04.2012, 11:04 (обновена 04.04.2012, 12:35)
цветан цветанов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Знаем името на "мозъка", организирал дейността на "Наглите", каза Цветанов

Големите обороти на организираната престъпност, които според доклад на Центъра за изследване на демокрацията са близо 3.5 млрд. лева годишно, се генерират основно в чужбина, коментира пред bTV министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и даде за пример трафика на хора.

"Много от инвестициите в българските курорти са функция на подобен доход", каза Цветанов. По същия начин от чужбина в България пристигат и парите от източването на банкови карти чрез скиминг устройства, които след това се превеждат "към определени лица чрез Western Union", допълни той.

Телефонните измамници пък вече се свързват с жертвите си също от чужбина - чрез гръцки и румънски оператори, а после обясняват, че приходите им са от бизнес извън страната.

Запитан какво е мнението му за легализацията на проституцията отговори, че едва ли това би променило нещо, а България не би трябвало да бъде възприемана като дестинация за секс туризъм, защото легалните бизнеси могат да бъдат много по-доходоносни.

(Другата констатация на ЦИД е, че криминалните пазари се адаптират по различен начин в условията на криза, като в най-големия нелегален пазар - този на секс услугите, се наблюдава свиване на потреблението и въпреки това той носи най-сериозен приход на българските кримимрежи - от около 1.26 млрд. лева.)

Цветанов съобщи, че МВР "прави разстановки, които да покриват населените места с висока степен на битова престъпност и пренасочва там конкретен числен ресурс". Поясни, че това са селища с голяма безработица, липса на възможности за поминък и нерешаван вече 20 г. проблем с интеграцията на ромите. Отбеляза, че хората, уличавани в дребни кражби, най-често получават пробация и условни присъди и продължават да се занимават с това, защото "за тях това е бизнес".

В хода на интервюто вицепремиерът на два пъти се върна към темата за финансовото осигуряване на работата на МВР, упрекна политиците, че се "упражняват" върху бюджета на ведомството от 1 млрд. лв. и призова да се помисли колко би бил оборотът на организираната престъпност, ако финансирането на ведомството е по-малко.

Престъпността у нас върти 3.5 млрд. лв., което е почти 5% от БВП

Доклад на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) показва, че престъпността у нас генерира около 3.5 млрд. лв. годишен оборот, което е почти 5 % от БВП, Оборотът е по-малък в сравнение с годините отпреди влизането на страната в Евросъюза. Най-голямата заплаха за сигурността е обвързаността на "белите якички", мафията и олигархията, смятат експертите.

При наркотрафика са забелязали, че се разпадат мрежите, които са контролирали пазара на хероин, например до 2008 г., но пък има увеличение на търсенето на синтетични наркотици. Вътрешният наркопазар се оценява на около 350 млн. лв.

На двойно по-голяма стойност - 700 млн. лв., са ДДС измамите, а най-бързо растящият пазар е за контрабандните цигари, който през 2010 г. е стигнал до 500 млн. лв. Подобни са стойностите на печалбите от нелегални горива.

"Доходите от престъпна дейност запазват високите си нива въпреки икономическата криза", смятат от ЦИД и обясняват, че това се дължи и на факта, че по-голямата част от престъпните мрежи контролират легални бизнес структури.

Oще: престъпност  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

3 Mile Manolov | 05.04.201201:38

чуждестранен инвеститор номеро уно muhihihihi
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

2 fALLEN | 05.04.201200:17

ми дайте им по един орден стара планина и данъчни преференции, малоумници.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

1 Bobby_gBG | 04.04.201212:48

Сега какво, да им благодарим че повишават благосъстоянието на народа ли? Объркан
Аз пък бях останал с впечатлението че това което го откраднат тук, си го и "инвестират" тук за да се изпере, само че го представят като "чуждестранна / външна инвестиция"...
   

оценка

+0 -0