Лимит за СИМ картите предвижда държавният регулатор по съобщенията | webcafe.bg
newscafe

Лимит за СИМ картите предвижда държавният регулатор по съобщенията

Webcafe.bg
17.01.2011, 12:32 (обновена 17.01.2011, 16:00)
жени, телефон

Снимка: © Getty Images

Лимит за СИМ картите смята да предложи Комисията за регулиране на съобщенията

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) смята да предложи лимит за купуването на СИМ карти, за да се ограничи придобиването на стотици СИМ карти на името на едно и също лице. Причината е зачестили случаи на измами с ползването на лични данни на хора, като без тяхно съгласие са закупени няколко карти.

От януари 2009 г. влезе в сила разпоредбата, че СИМ карта за мобилния телефон, както и такава с предплатени минути се купува само при представяне на лични данни. Промяната беше предложена от бившия вътрешен министър Михаил Миков с цел да се подпомогне борбата на МВР срещу престъпността, тъй като след като не са анонимни, дават възможност за проследяване.

Почти във всички европейски държави предплатените СИМ карти се купуват единствено и само след представен документ за самоличност. Сега се оказва, че и това не спира измамниците, тъй като пък "търговията" с лични данни не е спряна.

Шефът на КРС Веселин Божков вижда решение на проблема в това когато се купува карта, тя да бъде за лично ползване. "Ако абонатът е физическо лице при три оператора, да може да има три карти - такава промяна ще бъде предложена. Когато става дума за фирма, идеята е да се купят толкова карти, колкото служители има", обясни той предложението си.

Мобилните оператори не са надежден администратор на лични данни, заяви по БиТиВи днес Борислав Борисов, журналист от радио Фреш, потърпевш от схема с измами със СИМ карти. На негово име са били регистрирани над 220 карти и е натрупана 1300 лева сметка.

Измамник с над 1000 СИМ карти на негово име

Полицията в Пазарджик пък разпореди днес проверка на случая със закупени над 1000 предплатени СИМ карти на името на 46-годишния Събко Мулешков от Панагюрище, съобщи директорът на Районното управление на полицията комисар Стоян Стоянов.

С три от картите са извършени два обира и едно отвличане. Картите, които мъжът е закупил се разпространяват от други лица в интернет мрежата с условието, че името на новия купувач няма да фигурира в регистрите на мобилните оператори.

До момента няма яснота дали мъжът от Панагюрище е дал доброволно личните си данни, продавайки самоличността си или става въпрос за друго престъпление и схема на черен пазар с предплатени мобилни карти. Цената на една "анонимна" СИМ карта варира между 10 и 50 лева.

Според комисар Стоянов със закупените СИМ карти не е извършвано престъпление на територията на Пазарджишка област. Събко Мулешков е криминално проявен и е излежал за измами. Проверката се извършва на територията на няколко полицейски управления в страната.

В случая с Борислав мобилният оператор не спрял картите

През април м.г. Борислав получил фактура на два номера, с голяма сметка. Пуснал жалба в полицията, но без резултат. От мобилния оператор се отнесли изключително грубо. Не са били спрени и картите, върнат е отговор с благодарност към Борислав, че е техен абонат.

"Аз си направих собствено разследване и разбрах откъде са купени картите и къде са направени регистрации. Интересното е, че аз съм бил абонат на този оператор и проблемите с въпросните карти започнаха, когато прекратих договора си с тях. Единствените хора, които се държаха нормално, бяха полицаите от Пловдив. Там бях призован като престъпник", разказа още журналистът.

Главен инспектор Благородна Макева, юрист от Криминална полиция, заяви, че звучи нереалистично да има ограничение в броя на картите, на които един абонат да има право.

"Гражданите трябва да са по-бдителни към личните си данни. Проблемът е много сериозен, защото може не просто да бъде натрупана сметка. Много често хората се отнасят невнимателно към сметките, които получават от различни компании. Решение на проблема се търси", заяви Макева.

Венета Шопова, шеф на комисията за личните данни смята, че е възможно да има лимит на броя карти. "На всеки сто жалби 20 са срещу тези администратори на лични данни. Имаме случай, в който дори на лицето, което не е знаело за регистрираните на негово име карти, е бил извършен обиск", разказа тя.

Анастас Анастасов, председател на комисията по вътрешен ред и сигурност, отбеляза, че основният проблем е липсата на контрол, в случая при мобилните оператори. НС няма инструментариум, по който да извърши проверка по случая, каза той.

Oще: злоупотреби  измами  крс  лични данни  сим карти 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.08.2010, 12:44

1 batborko | 17.01.201113:44

Абе тези толко ли са прости или само отчитат дейност.Още преди да изискат регистрация със лична карта на всички беше ясно ,че на всеки циганин и на всяка Баба ше има стотици регистрации.И сега е ясно,че като сложат лимит,ще си взимаме карти от съседните страни.Южна БГ.от турция и гърция, А северна България от румъния и сърбия.Някой ще кажат че ще излиза скъпо на клиентите,но След като клиента държи да е анонимен е ясно че няма да ползва картата за повече от 5-6 разговора или 1-2 измами.тъй че пак нищо няма да направят освен да вържат ръцете на съвестните клиенти които искат да имат повече телефони с карти.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани