Запор на пенсии заради дългове | webcafe.bg
newscafe

Запор на пенсии заради дългове

Webcafe.bg
28.11.2011, 12:02 (обновена 28.11.2011, 12:28)
пенсионери

Снимка: © Sofia Photo Agency

Частните съдебни изпълнители често запорират пенсии и социални помощи, тъй като при тях постъпва информация за сметките в дадена банка, а не откъде са парите в сметките

Заради банковата тайна частни съдия-изпълнители запорират заплати и социални помощи по сметки на длъжници, въпреки че парите са недосегаеми по закон, съобщи "24 часа".

Хиляди са гражданите, чиито защитени доходи сме блокирали, цитира изданието шефа на гилдията Георги Дичев. Частните съдия-изпълнители настояват за промени в закона, за да не прибират суми, които не искат и нямат право да вземат.

Лизинговите компании все по-често изземват автомобили на свои клиенти, защото не могат да плащат навреме дължимите по договора суми.

Според Дичев запорират се сметки на длъжници, посочени от кредитора или при отговор от банка, че длъжникът има сметка при тях. 

Законът задължава частните съдия-изпълнители да го правят, без обаче да знаят заради банковата тайна дали в сметките изобщо има пари и ако има, дали са от спестявания, продажба на кола или земя, заплата, пенсия или помощи за безработица, майчинство или инвалидост, които масово се получават по картови сметки.

Гилдията настоява за промени в закона, за да не прибират суми, които не искат и нямат право да вземат. По закон социалните помощи са несеквестируеми, т.е. защитени изцяло, а трудовите възнаграждения и пенсиите - частично. 

Единственият начин длъжникът да ползва парите, които му гарантират минимален жизнен стандарт, е да представи на частния съдия-изпълнител, който ги е запорирал, удостоверение от работодателя или от НОИ, че по блокираната сметка му превеждат заплатата, пенсията или социалните помощи. Тогава той ще вдигне запора частично или изцяло.

Лизингови компании заявиха, че все по-често изземват автомобили на свои клиенти, защото не могат да плащат навреме дължимите по договора суми. Според Закона за потребителския кредит това става след три неплатени вноски, каза за в. "Монитор" Борислав Тодоров от лизингова компания.

Често имало клиенти, които вземат кола на лизинг с идеята, че няма да погасяват редовно вноските. Понякога клиентите сами се отказвали от взетото на лизинг превозно средство без да чакат да се натрупат неплатени вноски. Имало и случаи, при които стопанинът връщал по-скъпия автомобил и вземал на лизинг по-евтин.

И националният омбудсман е сезиран

Граждани, останали без никакъв доход поради запор на пенсии или социални плащания, са подали жалби до Камарата на частните съдебни изпълнители, националния омбудсман и правосъдния министър, който контролира дейността им. "Опитваме се да им обясним проблема, но не всички го разбират. А и е трудно да го разбереш, когато останеш без една стотинка", коментира Дичев.

Ръководството на гилдията е обсъдило въпроса с омбудсмана Константин Пенчев. Частните съдия-изпълнители и "адвокатът на народа" са категорични, че трябва промяна в закон, за да се защитят хората.

Подготвени са предложения за поправки, които екпертите на Пенчев проучват, преди той да им съдейства за законодателна поправка.

Вариантите са различни. Единият е в закона за кредитните институции и Гражданскопроцесуалния кодекс изрично да се запише, че заплати, пенсии и социални помощи в банкови сметки не подлежат на запориране. Тогава сметката се блокира, но банката не превежда на частния съдия-изпълнител трудовото възнаграждение или помощите, а останалата сума от нея, ако има такава. Това е възможно, защото трезорът има информация откъде са дошли парите в запорираната сметка.

Другият вариант е банковата тайна да падне за частните съдия-изпълнители, както е в много държави. "Без значение е как ще се подходи, искаме крайния резултат - да не прибираме пари, които не искаме да вземаме", категоричен е Дичев.

Oще: автомобили  банки  георги дичев  запор  изпълнители  клиенти  лизинг  пенсии  социални помощи 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани