Дянков не иска да вдигаме доходите със заем | webcafe.bg
newscafe

Дянков не иска да вдигаме доходите със заем

Webcafe.bg
10.03.2013, 17:05 (обновена 10.03.2013, 17:11)
Симеон Дянков

Снимка: © БГНЕС

Заем за надуване на пенсиите може да бутне валутния борд, след което ни чака сценарият от 97-ма - спестяванията на обикновените хора "изгарят", а олигарсите с кредити в левове стават още по-богати

Вземането на заем за увеличаване на най-ниските пенсии и доходите на най-бедните ще разклати валутния борд, ще се плащат огромни лихви и страната ще влезе в спирала на растящи дългове. Това заяви пред „Стандарт" финансовият министър в оставка Симеон Дянков.

Изказването му дойде след призивите на синдикати и леви финансисти за теглене на кредит, с който да бъдат вдигнати доходите на най-бедните. Еврокомисарят Кристалина Георгиева коментира, че мярката е възможен вариант, но трябва да се внимава с нея.

Симеон Дянков беше категоричен, че тегленето на заем за вдигане на доходите е безотговорна стъпка. По думите му през последните години е имало натиск над премиера Борисов да предприеме този ход, но правителството на ГЕРБ е устояло.

Дянков обясни, че инвестиционните заеми са по-евтини, но ако се вземат пари за социалната сфера лихвите се вдигат. Финансистът допълни, че това би се отразило на всички държавни и корпоративни заеми. Освен това ще се увеличат дефицитите за години напред.

"Подобна стъпка би разклатила валутния борд веднага. Може би това е идеята на някои, които лансират тази идея", коментира министърът в оставка.

Според него, накрая ще загубят хората със спестявания, а големите печеливши ще бъдат олигарсите с големи кредити в левове - сценарий, познат ни от преди 16 години.

Oще: валутен борд  доходи  заем  кредитни милионери  симеон дянков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

8 MacAllister | 11.03.201323:48

За малкия и среден бизнес не е нужен заем, а свобода. Държавната ни администрация е прекалено некомпетентна за прилагане на сложно законодателство като в Европа и точно затова много лесно се изражда в корупция. На практика нито съответните държавни служители, нито бизнеса има достатъчно познания върху постоянно променящото се законодателство, а да не забравяме и че се изнесе прекалено много от закона към подзаконови актове подвластни на хрумванията на съмнително компетентни министри. Аз не се занимавам с право префесионално, но дори според моит е бегли познания има десетки закони, при които ролята на наредбите към тях се тълкува в разрез със самия закон, който ги дефинира (наредбите). Т.е. благодарение на нашата незаинтересованост към детайли в много отношения ни се вменяват за закон правила описани в някоя наредба. В същото време силата на наредбите към даден закон не може да променя смисъла на закона, а се ограничава строго само в дефинирато от закона. Нарочно не искам да давам конкретни примери, а и ще ми отнеме време, но има начин да дам принципни - например има редица наредби, които са дефинирани в съответните закони като правила за работа на органите създадени чрез него. Вместо да се третират като такива тия наредби се представят пред обществеността като част от закона например на принципа, че човек трябва да се сети какво би направил даден орган и затова трябва да постъпи еди как си. Порочното в това е, че се извърта смисъла на един такъв закон и гражданинът се поставя пред дилемата за кокошката и яйцето, а правилата за органи, които например следва да вземат отношение само по молба на гражданина изведнъж се оказват задължителни не за тия, за които са предписани от закона - служителите в органите, а за гражданина. Подобен каламбур е идеална среда за избирателно прилагане на закона и държавна намеса в разпределението на пазари, поръчки и дори лични вендети - тълкуванието се размива, съд не е необходим, защото досъдебните средства са унищожителни за дребния и в голяма степен и за средния бизнес.

Нашето собствено нежелание да погленем на законите сериозно, да спорим и дори да се бунтуваме заради извращението им ни поставя в капан. Аз гледам да не се заяждам с държавата, но това е неизбежно у нас, тъй че и аз си имам своя дял разправии и всеки път без изключение съм поставял съответния служител в ступор пред листа с някоя наредба или правилник, които той сам ми е натикал в лицето. Прекалено много права и условности, прекалено много пропаганда извръщаваща ролята на зкона са ни поставили в положение да вярваме, че той не брани свободата ни, а ни притиска. В същото време на хартия имаме Европейско законодателство, но начина, по който сме се съгласили да ни го налагат е средновековен. Който не се съгласява, пък лесно може да бъде посъветван от органите на МВР - нима някой ще обърне внимание на поредния задържан и наречен я криминално проявен, я просто крадец?

Ако продължим така не само, че няма да вдигнем доходите, но ще затънем до гуша и ще се докараме до там, че някой ден някой тарикат от нашите "спасители" ще успее да ни убеди, че трябва да разменим половин царство за по-високи пенсии. Повярвайте ми - некадърника не може да печели, а може да остава богат само, когато другите са бедни и точно това се случва у нас - всичките ни олигарси и топ тарикати са вчерашни комунисти, комсомолци, мутри и милиционери разбиращи мениджмънта единствено като искрено ядосване на лошия матрял, който не иска сам да се превърне в скъпи стоки за продан на далаверска цена.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.01.2011, 21:43

7 Веселячка | 11.03.201313:25

Да, прав е че е тъпо да изтеглим заем и просто да го раздадем.Това дори не е и временно решение, защото после ще трябва да го връщаме, но ако се вземе заем с който да се удари една спасителна инжекция на малкия и среден бизнес, това мисля, че вече би било друго нещо. Трябва ни икономика, иначе НИКОГА няма да ни се получат нещата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

6 Оня Дето Го Трият | 11.03.201310:47

За да сме като Норвегия, трябва тук да живеят норвежци.....а тук живеят предимно нигерийци.
И даже се засягат като им го каже някой...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

5 John Smith | 11.03.201309:51

Можеше да сме като Норвегия.... а сме като Нигерия!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

4 mima | 11.03.201308:34

За съжаление и аз смятам, че Дянков е прав. Начинът да се вдигнат доходите е да се спрат кражбите в държавата, тогава и за пенсионери ще има, и за майки, и за болни - за всички. Много се краде!

99% от обществените поръчки стават под масата на цени двойни и тройни от реалните. Като това не е двойна печалба за спечелилите фирми, а едни 50% парици, които се връщат към администрацията като голямо "благодаря". Това да се спре и пари ще има за всички. А колко се краде по неизгодни договори е още една болна тема...
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

3 Оня Дето Го Трият | 11.03.201308:27

И кво пак не ви харесва Дянков сега, не е ли прав?
Те много хора така си "вдигнаха доходите със заем" (за плазмен ТВ) и сега мрънкат, че банките им били криви....
Баш прав си е човека, ама кой да слуша.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 04.01.2011, 14:14

2 Osyznat | 10.03.201323:02

И Природата греши! Доказателства? Олигофренът на снимката
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 10.03.201319:59

А ко да праим бе Симеончо, да ги оставим да мрът, понеже цифричките са по-важни ли? Що не взе ти да направиш нещо по въпроса, докато беше финансов министър, което да не води до заеми и лихви? Имаше 4 години на разположение. Всички виждаме до какво доведе твоята политика и някакси не искаме да продължаваме да я следваме.
   

оценка

+0 -4