БНБ скандализира синдикатите и работодателите | webcafe.bg
newscafe

БНБ скандализира синдикатите и работодателите

Webcafe.bg
30.09.2014, 14:17 (обновена 30.09.2014, 14:29)
Васил Велев и Сашо Дончев

Снимка: © webcafe.bg

Работодателите и синдикатите излязоха с обща позиция, в която обвиняват БНБ в опит за ликвидация на дъщерната банка на КТБ

Двата синдиката и четирите работодателски организации излязоха със силно критична позиция срещу намерението на БНБ да обяви на търг кредити на дъщерната банка на КТБ - ТБ "Виктория". Реакцията на шестте организации идва едва две седмици, след като ръководството на БНБ обяви публично, че предписва разпродажба на неликвидни активи на ТБВ като решение за стабилизация на банката.

С решението си от 16 септември БНБ даде задължителни предписания на квесторите на банката в срок до 23 септември да изпратят покани за участие в тръжна процедура до заинтересованите финансови институции, а до 20 октомври да внесат в БНБ доклад за получените оферти с информация дали най-високата предложена цена покрива всички задължения на ТБ „Виктория" ЕАД от кредитори и депозанти и в какъв срок.

Днес социалните партньори обвиняват ръководството на БНБ в грубо погазване на Закона за кредитните институции. Според тях продажбата на кредити е ликвидационна, а не оздравителна мярка, която се прилага само в рамките на производството по несъстоятелност след евентуално отнемане на лиценза на банката.

"Очевидно е, че под маската на оздравяване се прикрива ликвидационно осребряване", пише в писмото на шестте организации.

"Зад всичко това прозират целенасочени действия, резултатът от които би бил не оздравяването на ТБ „Виктория", а нейната ликвидация извън нормалната процедура по несъстоятелност. Можем само да се питаме с каква цел се предприемат подобни действия за банка, за която от предишни доклади на квесторите знаем, че е в добро състояние и дори самото й поставяне под особен надзор беше изключително спорно", заявяват ръководителите на синдикатите и работодателите.

Те определят намеренията на БНБ като скандални и настояват управителят на централната банка Иван Искров да заеме позиция по казуса и да спре незабавно търга.

Писмото е подписано от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), КТ "Подкрепа" и КНСБ.

Oще: аикб  банка  бнб  бск  бтпп  иван искров  кнсб  криб  ктб  кт подкрепа  работодатели  синдикати  специален надзор  тб виктория 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани