Петорната експертиза: Не може да се твърди, че Лазар е убиецът на Белнейски | webcafe.bg
newscafe

Петорната експертиза разми вината на убиеца на Белнейски

Dariknews.bg
26.03.2013, 11:32 (обновена 26.03.2013, 14:39)
лазар колев

Снимка: © dariknews

Вината на Лазар Колев нещо се разми от петорната експертиза

Заключението на петорната арбитражна комплексна експертиза е, че събраните по делото доказателства не доказват с категоричност вината на осъдения за убийството на двете сестри Белнейски Лазар Колев.

Това стана ясно на заседанието по делото тази сутрин в Апелативния съд-Пловдив. Подсъдимият Лазар Колев обжалва доживотната си присъда, след като върховните магистрати откриха пропуски в доказателствата за убийството на Росица и Христина Белнейски.

Вещите лица, разпитани до момента пред съда, уточняват, че взетите ДНК проби от ноктите на жертвите и вагиналните натривки, които са изследвани до момента, не са достатъчно годни, за да се изготви конкретно ДНК профилиране.

Направените през годините изследвания на извлечения биологичен материал от телата на убитите момичета в различни лаборатории в Америка, Великобритания, Австрия и България, също не дават категорични и еднакви резултати, смятат експертите.

Основна причина за сериозните доказателствени проблеми, и според висшите магистрати, е забавеното разследване в досъдебната фаза на процеса и редица сериозни пропуски в първоначалния му етап.

Последните изследвания отново не доказват с категоричност дали има съучастник в убийството, тъй като пробите са недостатъчни.

Ако няма нови искания от страна на прокуратурата и защитата на подсъдимия, възможно е още днес да започнат пледоарии и делото да тръгне към финал.

През ноември 2011-а Апелативният съд в Пловдив потвърди присъдата на пазарджишките магистрати "доживотен затвор без право на замяна" за единствения обвинен за убийството на сестрите Белнейски Лазар Колев. Според апелативните съдии обвиненията срещу Лазар Колев са доказани по категоричен начин, а защитната му теза е изцяло опровергана.

Магистратите са направили изчерпателен анализ в 120 страници на показанията на над 50 свидетели, 40 експертизи, включително и заключения, изготвени в чужбина.

Материалите по делото са събрани в 30 тома. Върховният касационен съд обаче върна делото на Апелативен съд - Пловдив заради пропуски по време на процеса.

http://dariknews.bg

Oще: вина  днк  експертиза  лазар колев  проби  росица и христина белнейски  убийство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 26.03.201322:11

Господи, колко некадърни са ни милиционерите.
И на 100 места да ги изпратят тия проби и милиони да похарчат, зада ги изследват, каква полза, като пробите не са взети както трябва.
   

оценка

+1 -0