Над 24 милиона лева са задълженията на "Напоителни системи", от 4 месеца не са давани заплати | webcafe.bg
newscafe

Протести и гладна стачка в "Напоителни системи"

Webcafe.bg
13.03.2014, 09:49 (обновена 13.03.2014, 14:03)
АЕЦ Козлодуй

Снимка: © Sofia photo agency

Грижа на работниците от "Напоителни системи" е отводняването на важни обекти като АЕЦ "Козлодуй" например

Близо 1800 човека от държавното дружество "Напоителни системи" не са получавали заплати от декември м.г. и се вдигат на протест с блокади на пътища като главен път Е79.

Един от тях - Петър Стоянов от клон "Среден Дунав" в Плевен, четвърти ден е в гладна стачка. Освен него от днес гладува и Цветан Нинов - служител на ремонтна база към дружеството в Плевен.

Дружеството е пред фалит, а отводняването може да спре, предупреждават те.

В парламента, на заседание на земеделската комисия вчера, земеделският министър Димитър Греков посочи, че дружеството е доведено до критично финансово състояние заради неосъществено финансиране на извършени разходи през периода 2011-2013 г.

По думите му, на "Напоителни системи" са възлагани допълнителни задачи, за които не е предоставено финансиране. Дейностите са: охрана на язовири, публична и държавна собственост, безплатна поливка. Така от 2011 година дружеството натрупва задължения в размер на 19.8 милиона лева.

Греков подчерта, че към момента всички средства, които са необходими за "Напоителни системи", са около 24 милиона лева. "Сега имаме едно огромно задължение към хората. Това са 80 дни, без да са получили и стотинка от своите заплати и продължават да изпълняват своите задължения, още повече, че ние сме им вменили още задължения - охрана на язовирите. Това са важни функции, които трябва да бъдат изпълнявани от тези хора, и ние трябва да се разплатим коректно с тях", смята министърът.

Освен че четвърти месец не получават заплати, работниците трябва да се грижат за отводняване, напояване, изграждане и поддържане на язовирни стени и речни диги. Задълженията за ток  надхвълят 2 милиона лева. Всички 12 клона на "Напоителни системи" са получили предупреждения, че токът им ще бъде спрян.

Ако това се случи отводняването спира, а рискът от заливане на земеделски площи и населени места, става съвсем реален. Дружеството отводнява и стратегически обекти като АЕЦ "Козлодуй". При проливни дъждове и спиране на дейностите, високите води могат да блокират достъпа до централата.

Бившият директор на "Напоителни системи" Георги Харизанов е в ареста. Той и още двама бивши шефове са обвинени в съзнателно сключване на неизгодна сделка с тръби от дружеството, нанесла щети за над половин милион лева.

Oще: димитър греков  заплати  напоителни системи  протести  работници 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани