Новините от 28.07.2010 | webcafe.bg
newscafe

Денят накратко: Работодателите искат плавен стаж и пенсиониране

Webcafe.bg
28.07.2010, 18:17 (обновена 28.07.2010, 18:39)
божидар данев

Снимка: © БГНЕС

Председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев поиска от името на работодателите плавно повишаване на стажа и на възрастта за пенсиониране

*Работодателите предлагат нов вариант за плавно повишаване на стажа и на възрастта за пенсиониране. Те искат и стажът, и възрастта да се увеличават с четири месеца всяка година, докато се достигне до повишение с 2 години. Така възрастта за пенсиониране на жените от 60 ще стане 62 години, а за мъжете от 63 на 65 години. Представители на организациите на работодателите са обсъдили днес мерките за стабилизиране на пенсионно-осигурителната система с премиера Бойко Борисов. "Това, което обсъдихме с премиера, и което за мен е най-силното е рязко да бъде увеличена приходната част в Националния осигурителен институт на основата на съответни мерки, които биха могли да се вземат. Тези мерки включват само банкови разплащания до определена сума, плащания на заплати само по банков път, достъп на Националната агенция за приходите до кредитните досиета", каза председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

*НЦИОМ: На две трети от българите не им е до почивка. През юли 2008 г. 64% от участвалите в национално представително проучване на НЦИОМ са посочили, че няма да почиват. Две години по-късно - през юли 2010 г., този дял не е много по-различен. Без отдих през това лято твърдят, че остават 63% от сънародниците ни, съобщават от Националния център за изучаване на общественото мнение. Както и в предишните години, така и през 2010 г., три са обществените прослойки, в които почиващите са повече от онези, които не могат да си позволят летен отдих. По-често от останалите ще почиват през това лято отново високообразованите българи (само 37% от тях няма да почиват), младите на възраст под 30 години (40% от тях ще останат без летен отдих) и столичаните (40% от които допускат, че може да останат без ваканция).

Морето неизменно е предпочитана дестинация за летен отдих през последните години, посочвано като избор на една пета до една четвърт от българите. Сред сигурните летовници на море преобладават високообразованите българи и най-младите участници в националното изследване на НЦИОМ от юли, 2010 г.

Два пъти по-малко са желаещите през настоящата година да почиват на планина, в сравнение с отправилите се към морето. Отдихът на село започва сериозно да конкурира планинската почивка през настоящата година, а и почивките на вили стават все по-популярни предвид пестенето заради кризата.

Сравнителните данни за периода 2008-2010 г. показват, че у нас има траен дял от хора (около 4%), които предпочитат да летуват в чужбина, и които въпреки кризата, няма да изневерят на стандартите си за отдих. Апелите за инвестиции в родния туризъм не ги мотивират. Куфарите за пътувания зад граница стягат най-често заможните българи, столичаните, младите и образованите.

*Google готви мащабен проект конкурент на Фейсбук. Компанията Google, оператор на най-популярната търсачка в света, преговаря с разработчици на онлайн-игри за създаване на голям проект, обединяващ социална мрежа и игрови портал, който може да конкурира Фейсбук, пише "Уолстрийт Джърнъл". Сред компаниите-разработчици са Playdom Inc., Playfish и Zynga Game Network Inc., чийто пакет акции бяха купени неотдавна от Google. В момента компанията оператор на търсачката е собственик на социалната мрежа Orkut. Последните данни сочат, че над 500 милиона души използват социалната мрежа Фейсбук. Анализаторите очакват техният брой да достигне в близко бъдеще до 1 милиард.

*Комарите хапят предимно високите мъже и затлъстелите жени, посочи ново проучване. Според авторите на изследването, комарите и другите дребни насекоми нападат главно високите мъже, тъй като животинките летят на приблизително два метра над земята. Освен това учените поясниха, че комарите "обичат" да хапят дебелите жени, тъй като дамите излъчват голямо количество топлина, влага и аромати, които привличат насекомите. Резултатите от проучването са изготвени от мненията на над 300 мъже и жени, които британските учени от университета в Абърдийн изследвали. Доктор Джени Морд, един от ръководителите на проучването, заяви, че високите мъже биват хапани от комари "много по-често от ниските мъже". "Тук размерът наистина има значение. Смятаме, че това се дължи на начина на живот на насекомите, тъй като когато не летят, те си почиват по листата на дърветата. Освен това те обичат да кръжат на около два метра над земята и така високите мъже се оказват първите им "гости", допълни доктор Морд.

*И прасетата имат чувства. Те могат да се почувстват оптимисти или песимисти, в зависимост от начина, по който са отглеждани, показва ново проучване. Прасетата, оглеждани в "луксозни" кочини е по-вероятно да отговорят положително на нови преживявания, отколкото калните им съмишленици, живеещи в по-лоши условия. Учените твърдят, че свинете са в състояние да изпитват емоции, които се влияят от хуманното отношение към животните. Екип от изследователи от университета в Нюкасъл, ръководен от д-р Катрин Дъглас, разработиха техника, с която да "попитат" прасетата дали се чувстват добре или зле в зависимост от начина, по който се грижат за тях. Половината от свинете били пуснати в луксозна, широка кочина със слама и играчки, докато останалите били вкарани в тясно и неприветливо пространство. Животните от широката и хубава кочина били настроени оптимистично и при появата на хора дори се приближили до тях в очакване на почерпка. Другите прасета се изплашили, като се отдръпнали, страхувайки се, че всичко е примамка. Миналата година учени откриха, че кравите, които имат собствено име, дават повече мляко от другите, които си нямат име.

Oще: google  българи  изследване  комари  пенсионна реформа  почивка  прасета 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани