Агенцията за бежанците прахосала около 30 млн. лева | webcafe.bg
newscafe

Агенцията за бежанците прахосала около 30 млн. лева

Панайот Ангарев, в. Сега
27.09.2013, 10:29 (обновена 27.09.2013, 11:58)
пари

Българските чиновници, които отговарят за бежанците, са изхарчили милиони неясно за какво

Близо 30 млн. лв. е изхарчила Държавната агенция за бежанците през последните пет години, но въпреки това се оказа абсолютно неподготвена за първото по-сериозно предизвикателство - влизането на 5000 нелегални имигранти в страната. Това е логично, след като едва 4 960 284 лв. от парите са били предвидени за подобряване на условията за бежанците.

Няма яснота за какво са похарчени останалите средства. Парите са отпускани както от бюджета, така и по линия на Европейския бежански фонд, показа проверка на "Сега". Усвоеното вече европейско финансиране, съчетано с липсата на резултати, може да се окаже една от причините България да не успее да получи допълнително европари за справяне с кризата.

Вчера Българският хелзинкски комитет (БХК) поиска незабавната оставка на ръководството на институцията, след като негови представители посетиха открития на 18 септември център за настаняване в бившия интернат "Надежда Крупская" в столичния кв. "Враждебна". Сградата, за ремонта на която заедно с друга постройка в кв. "Военна рампа" бяха отпуснати 500 хил. лв. без конкурс, се руши, няма отопление, прозорците са с изпочупени и непочистени стъкла, има мухъл, има тоалетни помещения без топла, а и без никаква вода, както и нефункционираща канализация. Спи се върху матраци с по едно одеяло на трима души, съобщиха от БХК. Липсват медицинска помощ, лекарства и храна. 

Според обявлението обществената поръчка за ремонт е открита едва на 23 септември, затова е странно, че има хора в сградата, която още не е ремонтирана. От БХК са категорични, че става дума за бюрокрация и нехуманност. Според тях агенцията е имала информация за задаващия се проблем в Сирия още от края на 2010 г. От пресцентъра на институцията съобщиха, че предстои да коментират множеството въпроси около работата й съвсем скоро. 

30-те милиона, които ведомството е получило от 2008 г. насам, са били именно за предварителна подготовка. От документ, публикуван в сайта му, става ясно, че eдва 4 960 284 лв. са били предвидени за подобряване на условията за бежанците. Той е изготвен от бившия шеф на агенцията Светослав Мичев, който беше освободен при идването на кабинета на ГЕРБ. Парите са отпускани както от държавния бюджет, така и по линия на Европейския бежански фонд, показа проверка на "Сега". 19 млн. лв. от общата сума са дошли от бюджета, става ясно от финансовия отчет за 2012 г. на МВР, което се явява принципал на агенцията. 

През годините са получавани и пари от Европейския фонд за бежанците - 4 191 665 евро. Тук трябва да се добави и националното съфинансиране от 1 261 316 евро. 

Усвоеното вече европейско финансиране, съчетано с липсата на резултати, може да се окаже една от причините България да не успее да получи допълнително европари за справяне с кризата. Правителството очаква европейски експерти на 1 октомври, за да оценят ситуацията. Освен това средствата в еврофонда вече са почти на свършване. Остават само 3 млн. евро, за които освен България претенции имат и Гърция, и Кипър. На фона на всички изразходвани без резултат милиони правителството е отправило ново искане за отпускане на още 2 млн. евро от Европейския бежански фон. Планове са да бъдат използвани за ремонт на изоставеното поделение в Симеоновград. 

Дали България ще получи допълнително пари от Европейския съюз ще стане ясно на 1 октомври. Тогава у нас ще пристигне екип на дирекции "Вътрешни работи" и "Хуманитарна помощ и гражданска защита" на Европейската комисия, който ще преценява дали Брюксел да подпомогне България експертно или финансово. Инспекторите ще посетят още Гърция и Кипър. Индикациите още сега обаче са, че Брюксел вероятно ще подпомогне България само експертно. Това явно се усеща и от българските власти, които превантивно започнаха да говорят, че трябва да бъдат отпуснати пари за справяне с кризата. 

"Ако кризата с бежанците се окаже по-продължителна, не можем да се съгласим помощта по линия на ЕС да бъде само експертна", заяви в сряда председателят на ДПС Лютви Местан, цитиран от "Фокус", след среща по темата с Цветлин Йовчев. Според него, ако се сбъднат по-песимистичните прогнози за много висок брой бежанци, България ще се изправи пред тежки финансови проблеми. "Тази наша идея беше официално споделена с вицепремиера. Казахме му, че ако вълната се разрасне, защо България да не инициира осъвременяване на регламентите на ЕС? Той каза, че за първи път чува такава идея, възприе я - в зависимост от развитието на ситуацията", заяви Местан. 

Изказването на лидера на ДПС е странно, след като от Брюксел много ясно са показали на българската страна какъв е единственият шанс да се получат европари, ако Европейският бежански фонд откаже финансиране. Според неофициална информация България може да кандидатства за пренасочване на част от неусвоените пари от еврофондовете към районите, засегнати от бежанската вълна. Само за тази година се очаква страната ни да загуби около 276 млн. евро от европейските пари. Сега остава да се види дали София ще успее да подготви навреме документите за кандидатстване за тези пари, или ще пренаписва евродирективи.

http://www.segabg.com

Oще: бежанци  бсп  дпс  държавна агенция за бежанците  ес  правителство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.03.2012, 10:23

1 partci | 27.09.201311:07

Затвор, бой и бибипане!

И после наопаки.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани