ЕК дава бонус за успехи по оперативните програми | webcafe.bg
newscafe

ЕК дава бонус за успехи по оперативните програми

Webcafe.bg
13.09.2013, 11:26 (обновена 13.09.2013, 15:54)
Евро

Европарите за следващия програмен период може да надминат настоящия, стига страната ни да се справи с оперативните програми

Ако се справи добре с изпълнението на оперативните програми, през следващите 7 години България ще може да усвои над 7 млрд. евро, идващи от ЕС. Това обясниха експерти на обучителен семинар за новия програмен период, предаде БГНЕС.

Обявените по-рано 6.257 млрд. евро от ЕС са 95% от парите по линия на оперативните програми. Останалите 300 млн. ще бъдат освободени, ако страната ни покрие над 75% от заложените от Брюксел индикатори за всяка програма и България се справя добре със сертифицирането и разплащането, обясни Ани Тодорова от дирекция "Програмиране на средствата от ЕС" в Министерски съвет.

Така, този резерв, заедно с парите, които очакваме по линия на Инструмента за свързване на Европа, както и със средствата, които ще дойдат по линия на новата програма за младежка заетост, която подготвя ЕС, страната ни ще има възможност да усвои над 7 милиарда евро.

А преди колко ни дадоха?

В досегашната финансова рамка (от 2007 г. до 2013 г.) страната ни разполагаше с 6.9 млрд. евро. След края на преговорите по бюджета за следващия програмен период през февруари, тогавашният премиер Бойко Борисов се похвали, че страната ни ще е една от малкото, които ще получат повече пари от преди.

Преди месец се появи информация, че бюджетът по седемте оперативни програми за следващите години е с над 450 млн. евро по-малко от предходния период. В края на август министър Зинаида Златанова също заяви, че европарите до 2020 г. ще са по-малко, но не се ангажира с конкретни цифри.

Предшественикът й Томислав Дончев от ГЕРБ беше категоричен, че властта е допуснала грешка и България ще усвои над 7.1 млрд. лв. - около теоретичния максимум, за който днес споменаха експертите.

Може и да не вземем

Освен хипотезата, в която България получава допълнително пари като бонус за добре свършената до момента работа обаче съществува и вариант, в който да бъде спряно финансирането на някои дейности, сектори или подсектори. Става дума за такива сектори, в които не само, че не са извършени нужните реформи, но и за които Европейската комисия смята, че България няма намерения и не предприема никакви стъпки в посока на тяхното реформиране.

Специални региони

От началото на годината общината и областната управа В Смолян са написали множество писма до различни институции в България и извън страната. Последното им писмо е до всички министерства, Министерски съвет, президента, а едно от писмата им дори е до Европейската комисия. В крайна сметка те успяват да убедят екипа, подготвящ споразумението с ЕК, в нуждата от по-специален подход именно към тази част от страната.

Така Смолян ще има стратегия и на принципа на "водено от общността местно развитие" определени дейности ще се финансират от Европейския социален фонд. На практика при оценката на проектите, финансирани от Европейския социален фонд ще има значение, че някои проекти са част от местната стратегия на Смолян и те ще получават повече точки при оценяването и по-вероятно ще печелят финансиране.

За Северозападния район (който обхваща областите Видин, Враца, Монтана, Плевен и Ловеч), който е най-бедният в целия ЕС, има вече одобрен план за развитие от Министерски съвет. Ако се разработи бързо стратегия, Европейската комисия би могла да се съгласи да финансира регион чрез прилагането на Интегрирана териториална инвестиция. Възможно е да има дори отделна подпрограма към една от оперативните програми, която да бъде насочена специално към този район.

Интегрирана стратегия за териториално развитие на Северозападен район се очаква да действа в периода 2016 - 2020 и да се базира на Регионалния план за развитие на Северозападния район за периода 2014-2020 г.

Oще: бюджет  европари  оперативни програми  програмен период 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани