И БСК се обяви в подкрепа на финансовата стабилност | webcafe.bg
newscafe

И БСК се обяви в подкрепа на финансовата стабилност

Webcafe.bg
18.06.2014, 14:19 (обновена 18.06.2014, 14:32)
бнб

БСК осъди опитите да се насажда страх от финансов колапс и подчерта доверието си в БНБ.

Българската стопанска камара се обяви в подкрепа на финансовата стабилност на страната и остро осъди опитите да се насажда страх от финансов колапс и да се подкопава доверието в българските банки.

"Категорично протестираме срещу зачестилите опити чрез фабрикуване на апокалиптични сценарии за предстоящ финансов колапс и хаос на страната и чрез директни атаки срещу отделни банки и икономически групи да се подкопае доверието в българските банки, да се насажда страх, да се подклажда паника. Недопустими са кампаниите срещу банковата система, поведени от медии, лобистки групи и политически кръгове.", пише в отворено писмо на БСК по повод събитията от последните дни.

"Финансовата стабилност на България (гарантираното валутно покритие и фиксиран курс на лева, фискалното равновесие и солидната банкова система, поддържаща висока ликвидност и капиталова адекватност на всички банки) е в основата на националното стопанство и важна предпоставка за устойчивото развитие на страната. Користни политически сметки, нечисти корпоративни интереси и лични кроежи днес заплашват да я разрушат. Всички ние, участниците в българското стопанство, работодатели и заети в него, ще платим скъпа цена, ще понесем огромни разходи и тежки загуби, ако допуснем трудно постигнатата финансова стабилност да бъде разрушена.

Лекомислено и безотговорно е да се поставя под въпрос платежоспособността на която и да е банка, да се подхранват злостни слухове, да се разпространяват слухове, да подхвърлят недоказани обвинения, за да се уязви и ощети конкурент или да се напакости на политическия опонент. Така се руши доверието в надзорните институции - Българската народна банка, Комисията за финансов надзор, контролните и правоохранителните органи на държавата.

Настояваме да се спрат всички акции за очерняне злепоставяне на банки, фирми и личности, за обругаване на институции, за подбуждане на зловредни скандали и раздор. Призоваваме всички политически сили да водят своите кампании за предстоящите предсрочни избори за народни представители в бъдещото 43 Народно събрание в толерантен тон и в конструктивен дух. И най-важното - да се въздържат от злословия по адрес на държавата и нейните публични институции.

В своята 135 годишна история Българската народна банка е доказала, че е в състояние да обезпечи стабилността на лева и да осигури надеждността на банковата система. Не е случайно това е институцията, в която българският народ има най-високо доверие. Ние вярваме, че надзорните и правоохранителните органи на страната са в състояние да гарантират върховенството на закона стабилността на фиска, на банковата система, на всички финансови институции и пазари.

Ние държим те да упражнят без компромиси своята власт и правомощия, за да се прекратят злоупотребите с демокрацията и свободата на словото във вреда на националното стопанство и авторитета на страната. И в същото време очакваме всички държавни органи да упражняват своите компетенции честно и енергично, но дискретно и с уважение към достойнството и доброто име на всеки български гражданин и на всяка юридическа личност", се казва в документа, разпространен от БСК.

Oще: банка  банкова система  бнб  бск  българска стопанска камара  финанси  финансова стабилност 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани