Вината на Веселин Пенгезов: Манипулиране на документи на обществени поръчки | webcafe.bg
newscafe

Вината на Пенгезов: Манипулиране на документи на обществени поръчки

Webcafe.bg
29.04.2014, 18:58 (обновена 29.04.2014, 23:33)
Веселин Пенгезов

Снимка: © Sofia photo agency

Веселин Пенгезов определи делото като поръчка срещу него, тъй като участва в конкурс за втори мандат

Прокуратурата публикува на сайта си подробно съобщение, с което разяснява как шефовете на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и на Военно-апелативния съд - полк. Петър Петков са източили 181 000 лева по европейски проект за софтуер.

Самият Пенгезов отрече да е извършил каквото и да е в нарушение на закона, описвайки се като жертва на „болшевишките" методи на прокуратурата. Целта била да му бъде попречено да се яви на конкурса във ВСС за втори мандат начело на Софийския апелативен съд.

Пенгезов и Петков вече са официално обвиняеми, въпреки че първоначално не беше ясно за какво ще отговарят пред Темида, а с обвинение се очаква да се сдобие и Мария Дивизиева, шеф на политическия кабинет на премиера Пламен Орешарски.

Историята тръгва от 2008 година, когато Военно-апелативният съд, тогава оглавяван от Пенгезов, печели обществена поръчка за изграждане на софтуер на всички военни съдилища в страната.

Тогава Пенгезов ръководи проекта, който се пише, печели и изпълнява от едни и същи компютърни експерти, назначени без конкурс и по неясно какви критерии. От Дирекция „ОПАК" поискали верификация на тези договори, както и на плащания за възнаграждение на екипа, което притеснило Пенгезов.

„След като узнал за възникналите проблеми, ръководителят на проекта Веселин Пенгезов изпратил писмо до Мария Дивизиева - директор на Дирекция "ОПАК" и зам. - министър на държавната администрация и административната реформа, с което поискал съдействие за преодоляване на възникналия проблем", поясняват от прокуратурата.

В крайна сметка е взето решение да се изготви документация със задна дата, която да доказва, че са били проведени обществени поръчки и че IT специалистите и IT експертите са ангажирани след проведени процедури.

Оказа се, че всички подписи са положени от Веселин Пенгезов, макар това да е станало в период, когато той вече е председател на Апелативен съд - София.

Става дума за общо 9 процедури, след които заповеди за тръжните условия, определяне състава на комисиите, решение за избор на изпълнители, декларации и нови договори със спечелилите процедурите. След като на експертите получили нови трудови договори, им било указано да унищожат предишните си договори от 09.01.2009 год.

Oще: веселин пенгезов  опак  прокуратура  съд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.