Българската федерация по ски приватизира обучението по ски и сноуборд | webcafe.bg
newscafe

Учител по ски? Само ако Федерацията разреши

Webcafe.bg
22.12.2010, 10:58 (обновена 22.12.2010, 12:18)
Витоша

Снимка: © Skyscrapercity.com

Българската федерация по ски явно ще приватизира дейностите по обучение за ски и сноуборд

Българската федерация по ски (БФСки) се превръща в учреждение за лицензи за ски училищата и учителите в тях. Чрез новата си структура БФСки на практика изхвърля зад борда съществуващото сдружение "Българско ски училище", което от 1965-а обучава и квалифицира съгласно международните стандарти ски учителите.  

"Българско ски училище" е сдружение на професионален принцип, което представлява на национално ниво интересите на близо 2000 ски учители и 50 ски училища в България. Резултатите от дейността му са ясни: удостоверените международни квалификационни степени на близо 2000 ски учители и представителството на България в международните организации на ски- учителите - Interski и ISIA.

Протестът на сдружението не доведе до особени резултати. От Българската федерация по ски са предложили на "Българско ски училище" да се присъедини към новосъздадената структура и да прекрати дейността си като самостоятелно юридическо лице.

Според Петър Янков, председател на управителния съвет на сдружението, от "Българско ски училище" обаче имат няколко възражения по отправената им "оферта".

Първо, създаденото от БФСки структурно звено има неясен и спорен правен статут. Учредено като административна единица към спортна федерация, това звено с правилника си създава скрити членствени отношения с юридически лица- търговци, които не са и не могат да бъдат членове на федерацията, отбелязва Янков.

Според него такава дейност, извършвана от вътрешни административни структури на БФСки, е в остро нарушение на Закона за физическото възпитание и спорта (ЗФВС). "Българско ски училище" е поискало становището на спортното, икономическото и просветното министерство по въпроса дали учредяването на новото звено и дейността му са съобразени с изискванията на ЗФВС, Закона за туризма и Закона за професионалното обучение и образование.

Докато не се получат тези становища, от "Българско ски училище" няма да предприемат никакви стъпки за присъединяване към звеното на федерацията.

Няма логика сдружението да прекрати дейността си само поради факта, че Българска федерация по ски има амбиции да участва и дори да администрира чисто пазарните отношения по предоставяне на услугата "обучение по ски и сноуборд", заявява Петър Янков.

Декларациите на Федерацията

Въпреки срещата и заявките за "сътрудничество", от сдружението смятат, че реалните действия на БФСки се разминават с декларациите.

Курортите Банско, Боровец и Витоша отказват издаването на лифт- карти на ски учители, които не са членове на новоучреденото звено към БФСки. Отказите са в отговор на писмо, изх. No.167/29.10.2010 г. с което БФСки изисква от собствениците и операторите на ски съоръжения да продават лифт- карти само на членове на направление "БПСИ". 

Упражняването на професията "ски учител" не е подчинено на регистрационен, разрешителен или лицензионен режим. Това е добре известно на федерацията, както и че липсва нормативен или какъвто и да било друг акт, с който държавен орган да е възлагал на БФСки функции по контрол върху професията.

Въпреки това в споменатото писмо БФСки твърди, че предстои  "прелицензиране на ски училищата и ски инструкторите", което ще бъде извършено от федерацията.

Със същото писмо (изх. No.167/29. 10. 2010 г.) БФСки изисква от курортите да работят и издават лифт карти единствено на "лицензирани" от "БПСИ" ски училища и инструктори. На първо място, "БПСИ" все още не е провело и завършило курс за обучение на ски учители, чиято квалификация да е удостоверена пряко от "БПСИ".

Най-големият абсурд е, че записването в звеното, създадено от федерацията, се извършва въз основа на квалификационните удостоверения, издадени от сдружение "Българско ски училище" (???!). Поставяйки пред курортите това изискване БФСки създава следната абсурдна ситуация: членовете на "Българско ски училище", които са заявили участието си в новата структура, всъщност се третират от БФСки и курортите като достатъчно квалифицирани, за да упражняват професията...

В същото време останалите членове на "Българско ски училище", които не желаят да участват в тази  структура се третират от БФСки  и курортите като зле квалифицирани и некомпетентни лица, на които се отказва продажбата на ски учителски карти.

И БФСки и управата на курортите услужливо премълчават обстоятелството,  че и едните и другите ски учители са членове на сдружение „Българско ски училище", че са обучавани по една и съща учебна програма и нивото им на квалификация е оценявано по един и същ начин, от една и съща организация.

Този подход е класически пример за прилагането на двоен стандарт при определяне на достъпа до професията и на практика представлява подмяна на критерия "квалификация" с критерия "членство в БПСИ", казва Петър Янков.

Ако се вярва на заместник-председателя на БФСки Георги Бобев, отказите на курортите да издават ски карти на ски инструктори, които не са се записали в структурата на федерацията, били единствено и само инициатива на управата на зимните курорти - и БФСки няма нищо общо с това.

Но от федерацията изобщо не желаят да коментират собственото си писмо до курортите, с което бе започната кампанията за отстраняване на членовете на "Българско ски училище" от пазара на услугата "обучение по ски и сноуборд"...

Oще: бфски  сдружение  ски  сноуборд  учители 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.12.2011, 18:23

2 Todor Samardjiev | 03.12.201118:38

Сега би трябвало държавата да потърси отговорност,защо са в това състояние съоръженията.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.06.2010, 22:50

1 tedi | 22.12.201017:16

Конфликт на интереси, нелоялна конкуренция, опит за монополизиране на ски училищата... БФСки и протежето им "Витоша ски" отдавна плачат за разследване. Какво стана с делото за взривените през 2008 г. морени? То също се трупа на сметката на "Витоша ски"... Бесен Бесен Бесен Бесен Бесен
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани