БНБ отново удължава специалния надзор на КТБ | webcafe.bg
newscafe

БНБ отново удължава специалния надзор на КТБ

Webcafe.bg
31.07.2014, 18:22 (обновена 31.07.2014, 18:40)
корпоративна търговска банка

Снимка: © webcafe.bg

Банката трябваше да отвори на 21 септември

БНБ предлага удължаване на срока за специалния надзор на КТБ, стана ясно от прессъобщение на централната банка след днешното заседание на Управителния й съвет.

Ръководството на БНБ е взело решение да възложи на изпълняващия длъжността подуправител, ръководещ управление „Банков надзор", до 10 септември тази година да внесе предложение за необходимото удължаване на срока на специалния надзор на КТБ АД.

До 20 октомври трябва да приключи цялостната оценка на активите на банката, като за извършването й до 10 октомври трябва да бъдат сключени договори с одиторските фирми „Ърнст и Янг Одит" ООД, „Делойт одит" ООД и „Афа" ООД.

В предишно решение на БНБ банката трябваше да отвори на 21 септември. Максималният срок на специалния надзор е 6 месеца. Той беше наложен на 20 юни.

От доклада на кверсторите на банката става ясно, че към 30 юни активите на банката са били 6 896.2 милиона лева, което e със 741.4 милиона лева по-малко от сумата към 31 май тази година.

Високо ликвидните активи са 144.3 милиона лева, като намалението спрямо края на предходния месец е 671.9 милиона лева. Портфейлът от ценни книжа е в размер на 776.9 милиона лева, а кредитният портфейл е в размер на 5265.6 милиона лева.

Депозитите от граждани и предприятия към 30.06.2014 г. са 5620.4 милиона лева, като намалението спрямо края на май е 630.7 милиона лева. Финансовият резултат на банката към 30 юни е загуба в размер на 65.3 милиона лева и се дължи изцяло на начислените през месеца разходи за обезценки на кредитния портфейл.

Квесторите отбелязват, че тези разходи за обезценки са определени по съществуващите в КТБ АД процедури за прилагане на вътрешните правила на банката, които не осигуряват пълно съответствие с изискванията на Международните стандарти за финансова отчетност.

Oще: активи  банка  банки  банков надзор  бнб  ктб  надзор  специален надзор 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани