600 000 умират от пасивно пушене на година | webcafe.bg
newscafe

600 000 умират от пасивно пушене на година

Webcafe.bg
26.11.2010, 10:32 (обновена 26.11.2010, 13:47)
жена, цигара, бивша, сянка

Снимка: © Getty Images

Пасивното пушене причинява сърдечносъдови заболявания, респириторни заболявания и рак на белия дроб.

Пасивното пушене е причина за смъртта на 600 000 души всяка година, съобщи BBC, цитирайки проучване на Световната здравна организация. Проучването е проведено в 192 държави. Най-много пасивни пушачи има в Европа и Азия.

От 1 милиард пушачи по света годишно умират около 5 милиона души от болести, свързани с тютюнопушенето като ракови и белодробни заболявания и проблеми на сърдечната система.

Въз основа на тези резултати Световната здравна организация определя цигарите като една от най-големите заплахи за човешкото здраве за всички времена и призовава за спешни действия за защита от вредното влияние на пасивното тютюнопушене.

По данни на СЗО 1/3 от смъртните случаи са на деца, изложени на цигарения дим в домовете си. Проучването е установило, че пасивното пушене е особено опасно за най-малките, тъй като при тях е по-висок рискът от пневмония, астма и други.

"Изследването ще ни помогне да разберем истинския брой жертви на тютюна", заяви ръководителят на проучването Армандо Перуга от инициативата на СЗО за намаляване на пушенето.

От Световната здравна организация заявиха, че са особено загрижени за 165-те хиляди деца, които умират от свързани с пушенето в домовете им респираторни инфекции най-вече в Югоизточна Азия и Африка. "Комбинацията от инфекциозни болести и тютюнев дим е смъртоносна", каза Перуга.

Oще: пасивно пушене  световна здравна организация  тютюн 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.05.2011, 11:24

2 Mariq Moneva | 29.05.201120:33

Националният център по опазване на общественото здраве предприема много инициативи за подобряване качеството на живот в България. Благодарение на своите проучвания, успява да види къде има сериозни проблеми и предприема стъпки за разрешаването им. Едни от най-тревожните тендинции са, че все повече деца тровят организмите си с цигарен дим, като в същото време не наблягат достатъчно на физическата активност. Едно от последните проучвания показва, че всяко пето дете в България е със свръхтегло, а 12% от децата страдат от затлъстяване. За да спомогне за разрешаването на този проблем „Данон Сердика“ и Фондация „Димитър Бербатов“ стартираха съвместната инициатива „Активни и Здрави“, която цели да предостави повече площадки за игра. http://www.aktivniizdravi.bg/nutrition.php?id=5
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.11.2010, 13:18

1 Vesko Marinov | 26.11.201014:55

Хайде стига, моля!

Световната здравна организация ЗАЩО МЪЛЬЧИ за реалните проблеми и не попомага здравеопазването? (но тайно налага съкращения в здравеопазването на бедните страни)

Имало било опасност. Има, я! Но опасността от тютюнопушенето е преувеличена, защото целта на някои е единствено..... да се повишат акцизните приходи на държавите от продажбата на тютюна! (че хорицата са станали....много богати ....)

Интересно кога ще се появи (поне тук) един анализ са развитието на "държавните приходи" от екцизи върху алкохола, тютюна, и най-вече, от петрола!
Защото само преди петнайсетина години на запад имаше коментари че акцизните приходи за държавата от тия продукти само са ОКОЛО 75 ПРОЦЕНТА ОТ ЦЕНАТА.

Тогава (преди петнайсет години) зареждащия за 100 евро(всъщност тогавашните пари) гориво в колата си, плащаше ДИРЕКТНО на държавата 75 евро! ( процента) Същото беше и за цигарите, а производството на местни ракии (във франция например) беше унищожено. Днес там почти не са останали имащи право да дестилират алкохол хора, защото закона позволява това единствено на хора които от десетки години притежават аламбици (казани)
Та, дами и господа,
Не е ли по-интересно да се поразрови някой журналист в тази област?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани