Лидерът на ДСБ предупреди, че в момента се прави пробив в цените на хляба и олиото | webcafe.bg
newscafe

Командира посочи хора от ГЕРБ за лобисти на високите цени

Webcafe.bg , Dariknews.bg
17.01.2011, 19:49 (обновена 17.01.2011, 20:09)
иван костов

Снимка: © БГНЕС

Лидерът на ДСБ Иван Костов предупреди за спекулативен пробив в цените на хляба и олиото

Лидерът на ДСБ Иван Костов предупреди, че в момента се осъществява пробив в цената на хляба и олиото, без да има основания за такъв. Той съобщи, че няма никакви аргументи през ноември цената на зърното на Софийската стокова борса да е била 260 лева за тон, а сега да е скочила до 360 лв. Костов отново заяви, че са възможни картелни споразумения, имало и данни за осъществяване на фиктивен износ, чрез който се източва ДДС.

"Считаме, че в момента се осъществява пробив на цените на зърното изобщо - и на хлебната пшеница, и на фуражите, който е от стратегическо значение за производителите, изобщо за хората, които стоят зад производството и търговията и които са създали този фиктивен пазар за зърно. Представете си: 30-60 процента от пазара е сив сектор. И отговорът на министъра е, че могат да се изнесат още 500 000 тона. Това е абсолютно неприемливо.

Още нещо фрапиращо - цената на нерафинираното олио на ротердамската борса е 1000 долара за тон. Или литър нерафинирано олио е 1,50 лв. В България е 2,80-2,85 лв. и гони и има претенция да стане 4 лева", каза тъмносиният лидер.  

Костов добави, че липсата на реакция от страна на парламентарната комисия по земеделието може да се обясни с председателя й Десислава Танева, която сама се възприемала като представител на интересите на зърнопроизводителите. Заместник-земеделският министър Светлана Боянова пък преди да заеме поста беше председател на Асоциацията на зърнопроизводителите, припомни още Костов.

Депутатката от ГЕРБ Танева е изпълнителен директор на "Мелинвест". Холдингът е един от най-големите играчи на пазара на зърно и брашна у нас. А чрез трите си дружества "Агро инвест България", "Болярка ВТ" и "Юниън трейд" управлява общо 61 фирми в страната. Танева беше номинирана за земеделски министър, но в крайна сметка оттегли кандидатурата си заради евентуален конфликт на интереси. Но пък оглави парламентарната земеделска комисия и именно тя беше сред вносителите на поправката "Арендатори", по-късно оттеглена след съмнения за лобистки натиск.

ДСБ предупредиха за картел при търговците на зърно и хлебопроизводителите още в началото на годината. Според тях евентуален скок в цените в сектора би бил спекулативен. От партията настояха Комисията за защита на конкуренцията да направи проверка по казуса.

"Разполагаме с информация, че само извън страните от Европейския съюз България е изнесла над 1.2 млн. тона зърно от най-различен вид. Считаме, че е възможно в момента да се развива спекулативна истерия около хляба и затова призоваваме правителството да извърши следните неща: да провери всички налични складове и бази за съхраняване на зърно, да провери наличните количества в държавния резерв и военновременния запас и да ги обяви пред хората, за да пресече предимно спекулата. Защото дори да изнесе България 1.2 млн. тона зърно, зърно има предостатъчно. България е голям производител, затова са пълни невежи тези, които обясняват покачването на цената с някаква световна криза. Ние считаме, че има картелиране". Това бяха думите на Иван Костов.

Коментарът на КЗК бе, че "наблюдава внимателно пазара на хляб и на олио още от есента", както става ясно. Дали обаче КЗК смята наблюдението да прерасне в проверка за нерегламентирани споразумения е съвършено неясно...

Oще: брашно  десислава танева  дсб  зърно  иван костов  износ  картел  светлана боянова  спекула  хляб 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани