Чистката в МВР не спира | webcafe.bg
newscafe

Чистката в МВР не спира

Webcafe.bg
03.06.2013, 12:31 (обновена 04.06.2013, 15:14)
Цветлин Йовчев

Снимка: © sofia photo agency

Новият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев почна с уволненията

Директорът на Столичната полиция старши комисар Валери Йорданов е отстранен от поста си. Новината съобщи най-напред БНР.

Заедно с него си отиват и няколко директори на областни дирекции на полицията. Рокадите са станали на съвещание днес сутринта при министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Пред БНР Йовчев съобщи, че  е поискал оставката на директора на СДВР старши комисар Валери Йорданов "заради неупражнен контрол във връзка със случая, разгледан сутринта от медиите - "как полицаи наблюдават как се продават контрабандни цигари". Недопустимо, по думите на Йовчев.

С мотива за "неупражнен контрол" си отива и началникът на столичното Трето РУ "Полиция" комисар Валентин Симеонов. 

За слаби резултати в дейността на ръководените от тях структури министър Цветлин Йовчев поиска оставките и на директорите на областните дирекции на МВР във Видин - старши инспектор Цветан Петков, Кюстендил - комисар Георги Джоглев, Монтана - главен инспектор Даниел Псалтиров, Плевен - комисар Мирослав Петров и Търговище - комисар Станимир Парашкевов. 

"Освободих петима директора на ОД МВР във връзка със слаби резултати. Разпоредих краткосрочни мерки и в рамките на един месец ще очаквам резултати от останалите, които остават на постовете си, заяви още вътрешният министър Йовчев. Според него "има едно неефективно използване на ресурсите на МВР".

Оставка от МВР вече подаде главният секретар Калин Георгиев, както и председателят на ДАНС Константин Казаков. За временно изпълняващ на ДАНС беше назначен Владимир Писанчев, прочул се с това, че преди няколко години беше дал зелена светлина за разработката "Галерия", при която ДАНС е събирала неправомерно информация за лица, фирми и медии, включително разпечатки на телефонни разговори.

Край на даренията за министерството с най-големия бюджет

Наред с подмяната на кадрите, Цветлин Йовчев смята да прекрати порочната практика частни фирми и общините да правят дарения на МВР.

"Ще се върви в посока за слагане на край в практиката с дарения в МВР. Принципно не одобрявам такава практика и мога да се мотивирам защо. Парламентът е гласувал доверие на правителството. Изпълнителната власт, Министерски съвет е предложил бюджет, който е утвърден.

Т.е. средствата, които МВР трябва да изразходва за дейността си и да организира дейността си в рамките на тези средства, са определени. И това трябва да бъдат средствата, с които МВР трябва да организира ефективно противодействието на престъпността, охрана на обществения ред, охрана на държавната граница", каза Цветлин Йовчев.

Според него всяко едно дарение, независимо дали е от частна, или от държавна фирма, изкривява този модел. "Това означава, че се изразходват повече средства, отколкото са предвидени в бюджета. Това означава, че ние черпим, да не кажа, неправомерно, но не съвсем прозрачно, но пак средства, които са държавни, ако дарители са държавните фирми. А пък неприемливо е да приемаме дарения от частните фирми, тъй като това нещо може да доведе до създаване на друг тип отношение", каза Цветлин Йовчев.

Oще: мвр  сдвр  уволнения 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани