Премиерът Бойко Борисов възмутен от държавните енергийни компании - под носа му сключили договори със застрахователи за още 5 години | webcafe.bg
newscafe

"Жива далавера" в енергийните застраховки

Webcafe.bg
06.04.2010, 19:03 (обновена 06.04.2010, 19:41)
Бойко Борисов

Снимка: © wiki

Където пипна, излиза жива далавера, заяви премиерът Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов определи като „поредната жива далавера" подновените за още 5 години застрахователни полици на енергийните държавни компании. Той не даде повече подробности, но заяви, че "като ги уволня след 2-3 дни, ще разберете". „Само договорът на НЕК, е за 100 млн. лева. А АЕЦ "Козлодуй", а мините? Съжалявам, че всеки ден, където и да пипна, излиза жива далавера", каза Борисов.

До м.г. държавните енергийни компании имали договор със застрахователното дружество "Енергия", който изтичал сега. "Някой се е изхитрил и още като сме правели правителството, е сключил нови договори за следващите пет години", заяви премиерът.

Държавните енергийни дружества у нас сключват застрахователните си договори само с тази компания, в която мажоритарен собственик е "Алианц България", а изпълнителен директор е  Димитър Желев.

Според публикации в медиите дружеството застрахова години наред НЕК, АЕЦ, мините, БЕХ и др. Самите те също държат проценти  в ЗАД "Енергия" - 42% притежава НЕК, 1.12% - АЕЦ "Козлодуй", а Българският енергиен холдинг пък, който обединява цялата държавна енергетика - 0.32%.

На 31 март 2010 г. са изтичали договорите на АЕЦ и НЕК със ЗАД "Енергия", но в междуцарствието между отиващото си правителство на тройната коалиция и сформиращия се кабинет на ГЕРБ те са били предсрочно подновени.

"Някой се е изхитрил, и въпреки че договорите със ЗАД "Енергия" свършват сега, някой още в първите ми дни, докато още съм правел правителството, е сключил за следващите пет години застрахователни договори", коментира Борисов.

Той отбеляза, че нищо не е налагало осем месеца предсрочно да се сключат застрахователните договори.

Имената на тези, които носят отговорност за това, ще научим по уволнените в следващите няколко дни. Управляващите смениха директорите на АЕЦ "Козлодуй" и на НЕК, но не е сменена  шефката БЕХ Галина Тошева, която беше един от заместниците на икономическия министър Петър Димитров.

"Съжалявам, че всеки ден, където и да се пипне, е жива далавера. 10 хиляди прокурори трябва да назначат, за да се справят с последните 20 години", заключи Бойко Борисов.

Бойко Борисов е разпоредил проверка, свързана с договорите на трите електроразпределителни дружества, управлявани от чешката ЧЕЗ, немската Е.ОН и австрийската ЕВН, за изкупуване на ток от НЕК. Според премиера те пазарували на неизгодни за държавната компания цени. Резултати от проверката се очакват в петък.

Oще: бех  бойко борисов  зад "енергия"  застрахователи  нек 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.