Бъсеску предпочита шистов газ пред "Южен поток" | webcafe.bg
newscafe

Бъсеску предпочита шистов газ пред "Южен поток"

Webcafe.bg, по Агенция Фокус
29.06.2013, 09:46 (обновена 29.06.2013, 10:38)
шистов газ, протест

Проучванията за шистов газ събудиха протести и у нас, и в Румъния

Президентът на Румъния Траян Бъсеску смята за несериозен разглеждания от румънското правителство вариант Румъния да се включи към руския газопровод "Южен поток" предвид провала на проекта "Набуко".

След заседанието на Европейския съвет в Брюксел Бъсеску е назовал такъв подход "детинщина" с оглед на факта, че "целта на страната е диверсифициране на източниците на доставка" на газ, предаде агенция РЕГНУМ.

"Румъния не иска да става зависима от единствен доставчик и ние сами ще определим своята енергийна политика с оглед на провала на европейския проект", заяви Бъсеску. "Не можем да чакаме, докато Европа разработи нов проект, за който също не се знае, дали изобщо ще бъде внедрен", каза той.

В качество на алтернатива Бъсеску подчерта необходимостта да се ускори процесът на оценка и пристъпване към добив на шистов газ, както и на газ и петрол от потвърдени находища в Черно море.

Румъния даде лиценз на "Шеврон" за проучвания за добив на шистов газ и сондажите започват скоро.

По думите на президента, ако Румъния още днес поеме по този път, то след не повече от четири години ще може да добива газ от алтернативни източници.

Румънският президент изрази съжаление, че проектът на Трансадриатическия газопровод (ТАП), в който основни акционери са две компании извън ЕС, е спечелил в борбата за азербайджански газ пред проекта "Набуко", който е сформиран предимно от страни и компании от ЕС.

"Разбира се, Румъния щеше да спечели, ако проектът "Набуко" беше внедрен и аз не вярвам на изказванията за това, че в рамките на ТАП ще бъде направено разклонение на газопровода.

Аз надживях периода на политическата незрялост. Това са само утешителни думи, но Румъния трябва да вземе съдбата на своята енергийна стратегия в свои ръце", каза Бъсеску.

Oще: българия  газопровод  набуко  природен газ  румъния  русия  траян бъсеску  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани