Харчим за сигурност 2.5 пъти повече от средното в ЕС | webcafe.bg
newscafe

Харчим за сигурност 2.5 пъти повече от средното в ЕС

Webcafe.bg
22.02.2011, 16:44 (обновена 22.02.2011, 18:03)
Симеон Дянков

Снимка: © БГНЕС

Разходите на България в сектора на сигурността са 2.5 пъти над средното равнище за останалите държави от ЕС. Отбраната също ни струва двойно повече в сравнение с повечето държави в общността. Тези признания за неефективно изразходване на публични средства направи днес министърът на финансите Симеон Дянков, който представи Пакта за финансова стабилност.

Според Дянков обаче военният министър Аню Ангелов върши много работа за повишаване на ефективността на средствата, които се изразходват в сферата на отбраната. Как се връзва тази ефективност с намерението да се купуват изтребители за повече от 1 милиард долара, не е ясно.

При представянето на документа, финансовият министър заяви, че догодина България може да поднови заявката си за влизане в т.нар. чакалня преди еврозоната - механизма ERM2. Това ще стане обаче едва след като Пактът за финансова стабилност залегне в Конституцията.

Самият пакт обаче ще може да влезе в сила след като се приемат промени и в други закони като Закона за устройство на държавния бюджет, което по предварителни оценки ще стане до 1 януари 2013 г. - т.е. последната от редовния мандат на правителството на ГЕРБ.

Според финансовия министър промените в Конституцията са необходими, тъй като при кандидатстване за ЕRM2 Еврокомисията и Европейската централна банка изразявали безпокойство, че след влизането на България в еврозоната строгата финансова дисциплина ще се разхлаби и страната може да тръгне по пътя на Гърция.

Започва обсъждане на Пакта

В парламента започва обсъждане по групи на документа, който предвижда основни промени: преките данъци да може да се увеличават само след одобрението на 160 народни представители (2/3 от всички), бюджетният дефицит да се ограничи в Конституцията до 3% от БВП, както и да се определят граници, в които правителствата да разхлабват фискалната политика по време на икономически растеж.

Предвижда се още държавата да ограничи преразпределителната си роля до 37% от БВП за всяка конкретна година. В тази сметка обаче няма да се включват разходите по вноската на България в бюджета на ЕС, парите от еврофондовете  и държавното съфинасиране за  публичните проекти. Друго предлагано ограничение е държавният дълг да не надвишава 40% от БВП.

"С пакта за финансова стабилност ще гарантираме, че не само ние, но и правителствата след нас ще продължат да поддържат благоразумна дисциплина и след евентуално влизане в еврозоната", каза финансовият министър.

Той обаче отказа да отговори на въпрос защо иска да ограничи преразпределителната роля на държавата и възможността да се повишават преките данъци с промени в Конституцията, след като това трябва да реши партията, която е на власт - респективно да отрази вижданията на тези, които са я избрали.

Финансовият министър заяви, че през последните 18 месеца е бил критикуван от опозицията за слаба финансова дисциплина и ако оттам наистина искат по-строги правила, ще го покажат, като подкрепят пакта.

Според Симеон Дянков вече е постигнато определено ниво на съкращения, което ще освободи ресурс за финансиране на приоритетни сектори като образованието, културно-историческия туризъм и мерки на пазара на труда.

Oще: конституция  пакт  симеон дянков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 23.02.201102:38

Вие харчите, ние плащаме ...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани