Хроника на деня 19.05.2010 | webcafe.bg
newscafe

Децата харесват Facebook и Twitter повече от семейството си

Webcafe.bg
19.05.2010, 19:07 (обновена 19.05.2010, 19:27)
Дете с компютър

Деца, обичате ли баща си? - Не! - А обичате ли майка си? - Не! - А какво обичате тогава? - Компютъра!

*Близо 1/4 от децата твърдят, че социалните мрежи като Фейсбук и Туитър са по-важни от семейството. Проучване, част от кампанията "Национална седмица на семейството" във Великобритания, разкрива степента на влияние на технологиите върху младите хора, която родителите най-често подценяват. Около 28% от децата между 8 и 15 години описват социалните сайтове като Фейсбук и Туитър като "най-важното нещо за тях". Анкетата разкрива още, че социалните мрежи имат по-голямо отражение върху момичетата, отколкото върху момчетата. За момичетата популярността и приятелите са по-важни от семейството, докато за момчетата трите най-важни неща са семейството, парите и накрая приятелите. Само 6% от момчетата избират социалната мрежа за по-важна от близките, в сравнение с 4 на всеки 10 момичета, за които Фейсбук е най-важен. В анкетата са взели участие 3000 родители и 1000 тинейджъри от Великобритания.

*Ново изследване показва, че разводите са по-малко при семейства, в които мъжът помага в домашната задачи, като пазаруване и грижата за децата. Изследването на икономическото училище в Лондон, в което са участвали 3500 брачни двойки, прави на пух и прах теорията от 60-те години на миналия век, в която се твърди, че по-стабилни са браковете, в които мъжът се е фокусирал само върху работата, а жената в домашните си задължения. "Най-малък е рискът в комбинациите, при които жената не работи и се е посветила на семейството заедно с помощта на съпруга си", обясняват изследователите. При предишно изследване стана ясно също, че двойките, които си разделят домашните задачи, по-често правят секс - средно 82,7 пъти в годината, което е почти два пъти в седмицата.

*Под 300 лева ще падне таксата за ВУЗ за 2011 г., съобщи просветният министър Сергей Игнатов, след като кабинетът утвърди студентските такси за догодина. Така правителството парира исканията за увеличенията им от ръководствата на държавните ВУЗ-ове и слуховете, че таксите ще скочат. Според нормативната уредба таксата трябва да е една трета от издръжката на студента, която досега беше 930 лева. Сега със свиването на разходите и бюджета заради кризата издръжката пада на 866 лева, което означава, че пада и студентската такса. "Оттук-нататък, ако някой повиши таксата за ВУЗ, върши своеволие, и ако внушава на студентите, че това ще се случи, е част от сценарий извън решението на правителството", заяви Игнатов.

*Председателят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер подкрепи спорния план на Брюксел да проверява бюджетите на всичките 27 страни-членки на ЕС, преди да бъдат гласувани от националните парламенти. Юнкер обясни, че не става въпрос за регулация, а за възможност финансовите министри на страните от еврозоната да могат да обсъждат различните бюджетни планове помежду си. "Вярваме, че еврото е стабилна валута", заяви още Жан-Клод Юнкер. "В продължение на 11 години ценовата стабилност в еврозоната беше съхранена - и ще бъде запазена и през следващите години", категоричен бе Юнкер.

*В Япония забраниха на държавните служители да носят брада. "Дядо Коледа, Карл Маркс и Распутин не би трябвало да могат да кандидатстват за общински работни места в японския град Исесаки", заявиха служители на местната власт, според които държавните служители не трябва да носят брада. "След като получихме оплаквания, решихме да забраним на нашите служители да носят брада", заяви Осаму Кигуре, длъжностно лице от японската префектура Гунма, намираща се на север от Токио. Забраната е част от правилата, които Япония спазва по отношение на работно си облекло. Тези правила позволяват на мъжете да работят без сака и вратовръзки през лятото, за да се намалят разходите за климатици и последиците от глобалното затопляне. Новата забрана обхваща всички видове мустаци и набола брада на лицето.

*Два магазина на кмета на Созопол Панайот Рейзи горяха тази нощ, съобщи МВР.  Пожарът е пламнал в 2.30 ч през нощта. След търговските обекти пламъците са обхванали и съседна сграда, собственост на Националния институт на паметниците на културата, както и още една съседна жилищна сграда. Изясняват се причините за инцидента. Това е вторият палеж в рамките на два дни, след като в понеделник вечерта в Добрич умишлено беше опожарена къщата на родителите на зам.-изпълнителния директор на НАП Тошко Тодоров. Работи се по версия, свързана с работата му.

Oще: facebook  twitter  бради  бюджет  деца  добрич  европейски съюз  жени  мъже  пожари  разводи  семейство  созопол  студентска такса  япония 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.01.2010, 13:36

1 r_p_mc | 25.05.201013:18

едно време така се бяха притеснили хората, че от отвърде много пуцане в counter strike или някой друг шутър ще тръгнем да се избиваме по улиците(както беше станало в 1 или 2 американски у-ща), беше подобна и ситуацията с кеча...аз си оставам на мнение, че може да има по няколко такива случая, но това са просто жертви на поредната "актуална" технология или мания...
   

оценка

+0 -0