Световната банка ни съветва за пенсии и осигуровки | webcafe.bg
newscafe

Световната банка ни съветва за пенсии и осигуровки

Webcafe.bg, по Фокус, Дарик
20.09.2013, 11:13 (обновена 20.09.2013, 15:18)
опашка, пенсионери

България е на път да се превърне в страната с най-рязък спад в съотношението между застаряващо население и население в трудоспособна възраст

България се нуждае от увеличение на осигуровките с 2%, преквалификация на работещи и вдигане на пенсионната възраст, за да стабилизира трудовия си пазар на фона на опасната за икономиката демографска криза. Препоръката идва от Световната банка под формата на нов доклад-прогноза за застаряването на населението.

България е на път да се превърне в страната с най-рязък спад в съотношението между застаряващо население и население в трудоспособна възраст, което ще засили натиска върху икономиката, пише в доклада.

Всеки трети българин ще бъде по-възрастен от 65 години до 2050 г., а всеки втори се очаква да бъде в трудоспособна възраст. Демографската прогноза на ООН е, че след около 40 години трудовите ресурси на България ще намалеят с до 40%.

Коефициентът на възрастова зависимост, тоест - на възрастните хора спрямо общия брой на населението, се очаква да се удвои през следващите четири десетилетия.

Документът, озаглавен „Смекчаване на икономическото въздействие на застаряването на населението: Възможни варианти за България", предлага вдигане на осигуровките с 2%, за да се намали делът на държавното финансиране на пенсионната система и зависимостта й от него.

Не са обсъждани варианти за увеличаване на вноските за пенсия, обяви по-късно управителят на Националния осигурителен институт Бисер Петков, цитиран от БНР.

Изравняването на възрастта за пенсиониране между половете - това е препоръка и на Европейската комисия, но отново с дългосрочен аспект. Това става с хоризонт, който прехвърля и 2050-а година, така че за България не е късно да се вземе такова решение, уточни той.

Експертите на Световната банка са изчислили, че осигуровките трябва да се вдигнат с 6%, но това не се препоръчва, тъй като ще бъде рязка промяна.

„Увеличаването с 6 процентни пункта на размера на пенсионните вноски , удържани от индивидуалните работни заплати, би запълнило празнотите във финансирането. Подобно сериозно увеличение обаче би могло да има евентуални негативни последици за пазара на труда, като се има предвид големият размер на сивата икономика в България", обяснява докладът.

„Един от най-важните избори, който българското общество ще трябва да направи, е как да се финансират потребностите на възрастните хора. Възможните варианти са допълнително вдигане на пенсионната възраст, предоставяне на публични трансфери за по-възрастните хора или стимулиране на натрупването на активи от домакинствата", изтъква докладът.

България вероятно няма да може да избегне допълнителното вдигане на официалната пенсионна възраст в бъдеще, прогнозира Световната банка, като вероятно летвата ще мине 65 години.

Тъй като делът на работещото население е ключов фактор за нивото на доходите в страната, неговият спад е вероятно да отслаби икономическия растеж.

Колкото е по-висок ръстът на производителността, толкова по-лесно България ще успее да се справи с това демографско предизвикателство. Като се има предвид тенденцията на намаляване на населението в трудоспособна възраст, България ще трябва да разчита на растеж на производителността, тоест - да произвежда повече продукция с едни и същи фактори за производство като капитал и труд.

По-високият растеж е вероятно да доведе до по-добри възможности за заетост, привличайки повече работници да участват в работната сила, да останат или да имигрират в България, се казва още в доклада.

Oще: демографска криза  държава  застаряване на населението  икономика  образование  осигуровки  пенсии  работна сила  световна банка 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 21.09.201307:51

щом СБ ни съветва.. значи всичко ще е наред muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани