Вземаме руските пари за АЕЦ „Белене”, но търсим и от Европа | webcafe.bg
newscafe

Вземаме руските пари за АЕЦ „Белене”, но търсим и от Европа

Емилия Милчева
02.03.2010, 13:36 (обновена 02.03.2010, 13:53)
Гюнтер Йотингер

Снимка: © BGNES

Ще съгласуваме следващите стъпки с нашите американски приятели и руски партньори", заяви Гюнтер Йотингер.

Само с руски пари не можем да продължим да строим Втора атомна, оттук-нататък ще търсим европейски. Това стана ясно на Черноморския енергиен форум от изявление на премиера Бойко Борисов, който се срещна с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. 

За целта ще ни помага Европейската комисия, с която ще съгласуваме всичките си енергийни проекти.

Самият Йотингер ясно даде да се разбере, че София трябва да координира с Брюксел действията, които предприема по отношение на ядрената енергия. Освен проекта за АЕЦ „Белене", тук се включват още удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй" и евентуално строителство на нов реактор на площадката на „Козлодуй".

"Продължаването на проекта ще стане на база съществуващите договори и направените инвестиции и след пазарен анализ. Ще съгласуваме следващите стъпки с нашите американски приятели и руски партньори", заяви Гюнтер Йотингер.

На практика думите на премиера  означават, че българската страна все пак ще приеме част - или целия заем, от 2 млрд. евро, с който Москва иска да си плати, за да строи Втора атомна.  За първи път офертата за кредита беше направена от президента Владимир Путин по време на визитата му в България през януари 2007 г.

Борисов безапелационно заяви днес,  че отстъпление от реализацията на проекта не може да има, за което го призоваха наскоро от Синята коалиция. „Имаме над 1.2 милиарда вложени пари, ако затворим днес „Белене" ще продължим с 25 млн. евро лихви плюс главница да плащаме от следващия бюджет", каза премиерът на форума.

Мотивът  „Белене" да продължи е и приемствеността, тъй като отказът би бил „лош сигнал за инвеститорите, които искат да сложат парите в България" - по думите на Бойко Борисов.

Москва не очаква държавна или корпоративна гаранция за кредита си, а дял. За София дори и  корпоративна гаранция също е в някаква степен държавна. Просто партньор на руската държавна фирма „Росатом" в проекта „Белене" е държавната ни компания НЕК, която е част от Българския енергиен холдинг.

В края на март България трябва да отговори на руското предложение.  Вариантът, който Русия предлага, е създаване на проектна компания, в която тя да влезе с половината от заема си, а България - с направените досега вложения.

Ако се вярва на сметките на икономическия министър Трайчо Трайков, стремежът е разпределението на акциите в компанията да е 51 на 49% в полза на българската страна. 

Това означава, че бъдещият консултант на проекта, за който беше обявен наскоро конкурс, ще трябва да се съобрази с реалностите.  Тепърва ще се изяснява как ще се връщат парите от заема. Един от вариантите е да го връща все още ненамереният стратегически инвеститор. Поне така си мислят в София.

Преди да продължи строителството на Втора атомна обаче се изисква Агенцията за ядрено регулиране да одобри техническия проект.

Oще: аец белене  бойко борисов  гюнтер йотингер  симеон дянков  трайчо трайков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани